Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Rode cijfers voor 'veelbelovend' IBA

Rode cijfers voor 'veelbelovend' IBA

IBA kwam vandaag met cijfers. En hoewel dat niet als een grote verrassing zal komen, zien de cijfers er niet fraai uit. "Toch komen de resultaten wel aan de onderkant van de al niet hooggespannen verwachtingen uit." 

Dat stelt Martin Crum, analist van IEX, in een commentaar op de cijfers. 

De omzet van IBA ging afgelopen halfjaar stevig achteruit ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017. Waar in het eerste halfjaar van vorig jaar nog 152 miljoen euro werd omgezet, was dat in dezelfde periode dit jaar 115 miljoen euro. Een daling van bijna een kwart "en dat valt per saldo licht tegen". 

Forse verbetering

Ook het nettoverlies van 7 miljoen euro komt volgens Crum aan de onderkant van de verwachtingen uit, hoewel kostenbesparingen van ongeveer 10 miljoen euro de schade nog wat hebben weten te beperken. 

Dat het management verwacht boekjaar 2018 toch winstgevend af te kunnen sluiten, ondanks de niet beste cijfers over het eerste halfjaar, impliceert dat er een forse verbetering nodig is in de tweede jaarhelft om die verwachting te kunnen waarmaken. 

Royaal gevuld orderboek

Crum over de implicaties voor het tweede halfjaar: "An sich is het haalbaar: het orderboek is royaal gevuld met bijna 1 miljard euro en de kosten zijn gevoelig teruggebracht. Het is nog afwachten of IBA erin slaagt de divisie Dosimetry voor een redelijke prijs van de hand te doen."

Beleggers lijken volgens de analist niet echt te spreken over het halfjaarverlies en zetten het aandeel vandaag zo'n 6% lager. Iets waardoor de waardering "een stuk aantrekkelijker" wordt. 

Toch is het bedrijf nog altijd niet helemaal uit de problemen. "De verliezen hollen de financiële positie uit. IBA spreekt zelf over een negatieve kaspositie van 39 miljoen euro. De verkoop van de Dosimetry-divisie kan dan ook niet los worden gezien van de uitgeholde kaspositie."

Koerstriggers

De analist concludeert dat het Belgische bedrijf fraaie medische apparatuur maakt en geldt als toonaangevend binnen zijn branche. Toch is het bedrijf er "nog niet voldoende in geslaagd dat om te zetten in klinkende munt". 

Op termijn zijn er wel wat triggers die kunnen optreden voor de koers van IBA. Zo kan het bedrijf meer systemen weten te slijten in China, waar de analist en zijn team van uit gaan, of definitief groen licht krijgen bij de order van drie systemen in het Verenigd Koninkrijk. Ook het verkopen van de Dosimetry-divisie voor een mooie prijs of het elders weten binnen te slepen van aanvullende orders kan een koerstrigger zijn.

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht