Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Stevige lift mogelijk voor AB InBev'

'Stevige lift mogelijk voor AB InBev'

De koers van Bierbrouwer AB InBev kwam vorig jaar zwaar onder druk te staan door zorgen over de hoge schulden. Het bedrijf werkt echter hard aan deleveraging. Volgens Martin Crum van de IEX Beleggersdesk kunnen de maatregelen die AB InBev treft zorgen voor een stevige lift van het aandeel.

“Toen AB InBev de overname van concurrent SABMiller aankondigde en daarmee met afstand wereldwijd marktleider werd, reageerden beleggers enthousiast”, begint de analist zijn update

Torenhoge schuld

Inmiddels liggen de kaarten anders. Door het veranderende beursklimaat en de angst voor hogere rentes vrezen aandeelhouders steeds meer voor de torenhoge schuldenlast van 100 miljard dollar die het bedrijf met zich meetorst. Er wordt echter hard gewerkt aan deleveraging, zo legt Crum uit.

“Allereerst werd het dividend gehalveerd, in een poging de onrust weg te nemen. Hoewel de brouwer daarmee ruwweg 4 miljard dollar vrij speelt op jaarbasis, bleek dit onvoldoende om het vertrouwen te herstellen.”

“De volgende stap was een gedeeltelijke herfinanciering, waarbij AB InBev vooral de looptijd van de leningen fors verlengde. Tot aan 2025 staan er geen grote aflossingen annex herfinancieringen meer in de planning. Hoewel de brouwer 40 miljard dollar kreeg aangeboden, was er slechts behoefte aan ruim 15 miljard dollar.”

Afsplitsing Aziatische onderdelen

Nu gaan er geruchten dat de Aziatische onderdelen afgesplitst gaan worden en naar de beurs gaan. “Met die informatie komt Bloomberg, en Bloomberg is doorgaans prima geïnformeerd. De waarde van de Aziatische business is naar verluidt tussen de 40 en 70 miljard dollar.” 

Maar dat is een range waar beleggers niets mee kunnen, schrijft de analist. “Het verschil tussen de laagste en de hoogste schatting is voldoende om de schuldenlast grotendeels als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.”

Inzichtelijker

Al met al heeft AB InBev dus al aardig wat stappen ondernomen om de schuld weg te werken. Crum is geen tegenstander van de afsplitsingsplannen. “Het zal de waarde van AB InBev beter inzichtelijk maken en de koers een stevige lift kunnen geven.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht