TA: Instappen op correcties | Beursduivel.be

TA: Instappen op correcties

Door Wouter Slot op 15 mrt 2019 om 14:55 | Views: 8.825

TA: Instappen op correcties

Eén van de meest interessante handelsstrategieën is handelen op een pullback. De correctie naar een oude top of bodem biedt beleggers de kans om te handelen in de richting van de trend met beperkt neerwaarts risico.

Een pullback vindt plaats wanneer de koers na een uitbraak terugkeert naar het voormalige uitbraakniveau. In het geval van een opwaartse uitbraak zal de koers dus corrigeren richting de oude top die voorheen een weerstand vormde.

Oude weerstand, nieuwe steun

In veel gevallen zal die oude weerstand in de nieuwe situatie dienst doen als steun. Vanaf de oude top kan de opwaartse trend dus worden voortgezet richting hogere koersniveaus.

Het neerwaarts risico bij het handelen op een pullback is vaak beperkt, omdat men al snel een signaal krijgt wanneer de uitbraak niet wordt doorgezet. Als de koers te ver terugzakt onder de oude top, zullen de eerdere verbeteringen worden geneutraliseerd.

Ik bespreek hieronder een aantal technische plaatjes waarbij zich momenteel een pullbackscenario voltrekt, die kansen biedt voor speculatief ingestelde beleggers.

AB InBev

De Belgische brouwer AB InBev heeft recent een grote bodemformatie opwaarts afgerond. Met de doorbraak boven de toppen van november en februari is er een opgaande fase ingezet.

De daling van de afgelopen weken brengt AB InBev terug naar het niveau van de voorgaande toppen. Het beeld blijft positief, zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet te blijven. Aan de bovenkant is er ruimte richting 88,49 euro (gevormd op 21 augustus 2018).

De steun ligt op 69,67 euro (bodem van 19 november 2018). Na een doorbraak onder de steun zullen de eerdere verbeteringen worden geneutraliseerd.

Royal Dutch Shell

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Royal Dutch Shell (RDS) oogt weer positief. RDS heeft het oude uitbraakniveau (top van januari) met succes teruggetest. Het aandeel heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging.

Ons eerste koersdoel ligt op 30,33 euro (top van 4 oktober 2018). Zolang de steun op 27,00 euro (top van 20 januari) intact blijft, handhaven we een positieve visie.

D'Ieteren

De Belgische auto-importeur en distributeur D'Ieteren is omhoog gedraaid. Begin maart is het aandeel opwaarts uitgebroken. Daarna is de koers wat gaan corrigeren.

D'Ieteren is in deze correctie opgevangen door de voormalige weerstand. Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 40,48 euro (gevormd op 5 september 2018). Een doorbraak van de laatste koerstop zou de verbeteringen bevestigen.

De steun vinden we op 35,25 euro (bodem van 9 januari). Zolang de koers hierboven blijft, is het technische beeld positief.

Umicore

De Belgische bewerker van edelmetalen, Umicore, is na een lange periode van dalende koersen weer opwaarts gedraaid. Medio februari wist het aandeel een herstel in te zetten en door de weerstand van de top van begin februari te breken.

De recente daling bracht de koers terug naar deze oude top. Rond dit niveau is de koers opgevangen en is een nieuwe opmars ingezet. Hiermee blijft het technische beeld positief en is ruimte vrijgekomen voor een stijging richting 50,78 euro (gevormd op 21 september 2018).

Enkel een terugval onder steun 38,11 euro zal de recente uitbraak neutraliseren en het technische beeld teveel schade toebrengen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
# calculated realtime by Commerzbank & '^' by BNP Paribas, streaming powered by VWD Group