6 strategieën om uw portefeuille te beschermen

Door Belegger.nl op 17 september 2019 11:10 | Views: 3.407

6 strategieën om uw portefeuille te beschermen

Een vertragende economie en escalatie van het handelsconflict kunnen het vertrouwen van bedrijven en consumenten schaden. En die effecten kunnen doorwerken in de markt, waardoor het risico toeneemt.

Het beheren van het portefeuillerisico is altijd belangrijk, maar het is vooral van belang op het moment dat de volatiliteit op de aandelenmarkt toeneemt. US News selecteerde zeven strategieën die beleggers kunnen toepassen om hun portefeuille te beschermen als de markt begint te verschuiven.

1. Overweeg hedged-equityfondsen

Long/short (afgedekte) beleggingsfondsen zijn ontworpen om de effecten van volatiliteit op het rendement te minimaliseren. Dit soort fondsen kan bijdragen aan het verminderen van portefeuillesrisico's.

Ze worden doorgaans actief beheerd, concentreren zich op aandelen die historisch niet erg volatiel zijn, en hebben de langetermijndoelstelling om kapitaalgroei te realiseren tijdens veranderende beurscycli.

Ze doen dat door niet alleen aandelen te kopen waarvan ze verwachten dat de koers zal stijgen, maar ook shortposities in te nemen voor fondsen die ze in de nabije toekomst onderuit zien gaan op de beurs.

2. Let op uw beleggingshorizon

De beleggingshorizon is een andere belangrijke factor bij het beheren van het portefeuillerisico. Volgens Ken Moraif, pensioenplanner bij Retirement Planners of America, is het grootste risico niet het mislopen van rendement, maar het lijden van grote verliezen. Dat is des te problematischer voor mensen die in de laatste vijf tot tien jaar voor hun pensionering zitten.

"Rentetarieven zijn op dit moment waarschijnlijk de grootste bedreiging voor beleggers, omdat ze bijna alles in de economie beïnvloeden", aldus Moraif. Beleggers die al met pensioen zijn of bijna met pensioen gaan moeten overwegen de aandelenblootstelling tot maximaal 60% van de portefeuille terug te schroeven, als ze zich zorgen maken over een verschuiving in de markt.

3. Breng spreiding aan in beleggingscategorieën

Amerikaans-Chinese importtarieven en een voortslepende handelsoorlog kunnen de zorgen van beleggers vergroten, evenals inflatie en de bewegingen in de rentecurve (vaak gebruikt als recessie-indicator).

Daarnaast is er altijd de mogelijkheid dat iets onverwachts negatieve marktreacties veroorzaakt: de zwarte zwaan. Activa verdelen op basis van veiligheid en risico is volgens Derek Gregoire, mede-oprichter van SHP Financial, dan ook een goede zet. "Overweeg conservatieve beleggingen zoals contant geld, geldmarkten, lijfrentes en obligaties, omdat ze stabiliteit kunnen bieden in een portefeuille als de volatiliteit toeneemt."

Een portefeuille kan ook beleggingen omvatten die niet gecorreleerd zijn met de aandelenmarkten. Dit zijn volgens Milan marktneutrale fondsen, zoals het Nuveen Equity Market Neutral Fund of fondsen die materiële activa zoals onroerend goed aanhouden.

4. Voorkom emotionele beslissingen

Diversificatie in een portefeuille is belangrijk, maar het is geen wondermiddel voor het beheersen van het risico, zegt David Bunin, hoofdadviseur bij Interlock Financial. Zelfs een goed gespreide portefeuille zou volgens hem tussen de 20% en 30% aan waarde hebben verloren tijdens de laatste grote recessie.

Een betere manier om met het risicobeheer van een portfolio om te gaan, is om het in het portfolioproces in te bouwen. Een goede beleggingstactiek is systematisch effecten aankopen met eenzelfde bedrag op regelmatige tijdstippen gedurende een lange periode. Ofwel: maandelijks in een aandelen-/beleggings-/indexfonds storten. Deze benadering kan helpen emotionele beslissingen of overreacties te voorkomen tijdens perioden van verhoogde volatiliteit.

5. Zorg voor liquiditeit

Beleggers die wat contant geld achter de hand houden kunnen volgens Patrick Healy, president van Calibre Financial Partners, profiteren van grote verkoopgolven en mogelijk wat koopjes scoren op momenten dat de waarderingen onder druk staan.

6. Investeer in grote bedrijven

Vooral dividendaandelen als Procter & Gamble, Coca-Cola, Johnson & Johnson of Walmart zijn volgens Healy een goede keuze, omdat die veerkrachtig zijn. Volgens hem kunnen deze aandelen, die een duurzame kasstroom hebben en de mogelijkheid hebben om in de loop van de tijd de winsten te laten groeien, een buffer bieden tegen neerwaartse risico's.

Ook volgens Kristopher Martin, adviseur bij Element Pointe Advisors, vormen grote bedrijven een beleggingscategorie met een laag risico. Martin wijst op de Russell 2000-index, die de prestaties van kleinere bedrijven volgt, als een indicator voor een eventuele recessie.

Aangezien kleinere bedrijven doorgaans gevoeliger zijn voor recessies, zou een stap in de richting van een verhoogde blootstelling aan aandelen van grote bedrijven, die hun liquiditeit behouden in neergaande markten, meer bescherming kunnen toevoegen aan een portefeuille.

Lees ook: 10 groeiaandelen om te kopen bij economische vertraging

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group