Pas op voor de ‘blow-off top’

Door Belegger.nl op 5 december 2019 12:20 | Views: 5.415

Pas op voor de ‘blow-off top’

Kent u het fenomeen 'blow-off top'? Het doet zich voor als scherpe stijgingen in een bepaald aandeel of index gepaard gaan met verhoogde volatiliteit en volume, totdat er een scherpe daling plaatsvindt.

Dit gebeurt vaak met individuele aandelen, en ook weleens met indices als de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500.

Volgens Marketwatch zijn sommige stijgingen zo extreem, dat het de meeste beleggers overrompelt. Laatkomers stappen vaak in met kooporders op de top van de markt, met alle gevolgen van dien als de markt in elkaar klapt.

Wanneer moet u uitkijken?

Hoewel een blow-off top, of afblazende top, vaak moeilijk te herkennen is, zijn er volgens Marketwatch een aantal aanwijzingen.

Let op als mensen die nog nooit hebben belegd, ineens aandelen gaan kopen. Of wanneer financiële experts de mogelijkheid van een afblazende top ontkennen en adviseren dat u blijft kopen. Meestal beseffen mensen pas achteraf dat het echt een afblazende top was en niet alleen een sterke beursrally.

Pas ook op als mensen elkaar schouderklopjes gaan geven omdat ze in korte tijd heel veel geld hebben verdiend. Dat is meestal een goede indicatie dat de markt aan het pieken is. Bovendien neigen degenen die de rit omhoog hebben gemist ernaar om tegen elke prijs te kopen, zelfs als een aandeel of index al heel erg hoog staat.

Dramatisch voorbeeld: bitcoin

Het meest dramatische voorbeeld van een afblazende top was handel in bitcoin. In oktober 2017 steeg de koers van bitcoin naar 5000 dollar, vergeleken met een koers tussen de 800 en 1000 dollar aan het begin van dat jaar.

In november werd de virtuele munt voor rond de 8000 dollar verhandeld, en in december bereikte de koers een hoogtepunt van 19.783 dollar. Dat was een toename van maar liefst 1824% in minder dan twaalf maanden.

De plotselinge speculatieve interesse in bitcoin, inclusief uitbundige beleggers en laatkomers die op de top instapten, was volgens Marketwatch een aanwijzing dat dit te mooi was om zo door te gaan.

Na de piek in december werden er koersen voorspeld van 40.000 dollar, of zelfs 100.000 dollar. Maar enkele dagen na een nieuw hoogtepunt belandde de koers in een vrije val vanwege een gebrek aan kopers.

Beleggers dumpten massaal hun munten, waardoor de koers in februari 2018 terugviel naar 6.200 dollar. Twee jaar na de afblazende top op de bitcoinmarkt wordt de virtuele munt verhandeld voor rond de 7.000 dollar.

Wat te doen als de de top wordt afgeblazen?

Marketwatch geeft een paar tips:

  • Als u een goed gediversifieerde portefeuille heeft met een mix van aandelen, obligaties, vastrentende waarden, edelmetalen en wat cash, zult u waarschijnlijk weinig last hebben van een afblazende top in de belangrijkste indices. Bekijk uw financiële plan, en breng wijzingen aan indien nodig. Waarschuwing: het is bijna onmogelijk om een afblazende top te timen. Het is belangrijk om een goed gespreide portefeuille te hebben.

  • Als u zeker weet dat er een afblazende top in de markt is, verkoop dan een deel van uw aandelen.

  • Bent u in een euforische stemming nadat een van uw aandelen een grote sprong omhoog heeft gemaakt? Bekijk het aandeel objectief, en verkoop het als u het gevoel hebt dat de stijging te mooi is om waar te zijn.

  • Overweeg uw positie te verminderen als een aandeel of index als gevolg van overmatig kopen tegen te hoge prijzen overbought raakt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de relatieve sterkte-index (RSI). Een RSI-waarde van meer dan 70 betekent dat de index of het aandeel overbought is.

  • Als u een afblazende top detecteert, is het verstandig is om contrair te zijn. Dat betekent verkopen in een snel stijgende markt, en misschien kopen terwijl de markt daalt. Het is beter wat stukken te verkopen op weg naar de top dan gedwongen te worden om te verkopen bij een scherpe daling.

Nogmaals, het timen van een afblazende top is extreem moeilijk, zo niet onmogelijk, maar potentieel winstgevend als het correct wordt gedaan.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group