Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Signalen op groen voor 2020

TA: Signalen op groen voor 2020

Veel grote aandelenbeurzen hebben in de afgelopen weken een belangrijke opwaartse uitbraak gerealiseerd. Het wereldwijde technische beeld van de aandelenmarkten is hierdoor flink opgeklaard.

Het positieve sentiment lijkt de laatste dagen zelfs nog een extra impuls te krijgen door de overtuigende overwinning van Johnson bij de verkiezingen in Groot-Brittannië en de positieve berichten omtrent een mogelijke handelsdeal tussen de VS en China.

De beurzen lijken hiermee klaar te staan om ook 2020 sterk uit de startblokken te komen.

US 500 kijkt omhoog

Het technisch beeld van de brede Amerikaanse aandelenindex, de US 500-index, oogt positief. De index bewoog de afgelopen 2 jaar onder de opgaande toppenlijn die de koers telkens terugzette. Nu deze toppenlijn is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor een grotere stijging. De index kan verder omhoog richting berekend koersdoel 3500,00.


SOX-index loopt voorop

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, weet een consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand is de oude uptrend hervat. De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief.

De SOX wordt vaak gezien als leidende index en heeft ook de afgelopen jaren telkens voorop gelopen bij belangrijke uitbraken. Nu de stijgende trend een nieuwe impuls heeft gekregen, geeft dit een positief signaal af voor de brede aandelenmarkt.


AEX bevestigt uitbraak

Ook de Nederlandse beurs heeft het ruime sop gekozen nu een belangrijke weerstandslijn is doorbroken. Met de opwaartse uitbraak boven de weerstandslijn over de toppen van de afgelopen jaren is de stijgende trend hervat.

De hogere bodem die in de afgelopen weken is gevormd boven de oude toppen, bevestigt de recente uitbraak. De stijgende fase kan nu worden voortgezet richting hogere koersniveaus. De eerste weerstand rond 609 punten is al bijna bereikt, maar fungeert slechts als tussenstop richting de oude toppen uit 2000.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht