Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Eerst forse dip, daarna krachtig herstel'

'Eerst forse dip, daarna krachtig herstel'

2020 wordt een jaar waarin de beurzen eerst flink zullen dalen alvorens zich te herstellen op het niveau waar ze nu zijn.

Dat stelt althans François Trahan, hoofd Amerikaanse aandelenstrategie van de Zwitserse bank UBS. Trahan, een van de grootste pessimisten op Wall Street, is wel iets minder pessimistisch over 2020 dan voorheen, aldus CNBC.

Zo verhoogde hij zijn doelstelling voor de S&P 500-index voor dit jaar naar 3250 punten, en dat was eerst 3000 punten. De S&P 500 staat momenteel rond de 3240 punten.

Dip in aantocht

"We verwachten een V-vormig jaar voor de S&P 500. We zien de index worstelen in de eerste helft van 2020, omdat bedrijfswinsten onder druk zullen komen te staan, en krachtig herstellen in de tweede helft van het jaar, als de beurzen op een economische opleving rekenen", schreef hij dinsdag in een notitie.

Trahan mag dan iets minder pessimistisch zijn, zijn nieuwe voorspelling ligt nog steeds onder de verwachting van de meeste analisten op Wall Street. Die voorzien gemiddeld 3330 punten voor de S&P 500 eind 2020.

Tegenvallende bedrijfswinsten vormen volgens de expert het grootste risico voor de S&P 500 op de korte termijn. De analist van UBS verwacht dat de S&P 500 rond mei maar liefst 16% zal dalen wanneer toonaangevende economische indicatoren zoals de ISM-productiegegevens een nieuwe bodem bereiken.

'Grote comeback in tweede jaarhelft'

Na de uitverkoop in mei zullen de beurzen vervolgens een grote comeback maken in de tweede helft van het jaar, als ze gaan profiteren van de lage rentestand, zo voorspelt Trahan.

Hij is een van de weinige analisten op Wall Street niets schreef over de eventuele impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. De meeste analisten zien de verkiezingen als een grote risicofactor voor de markten.

Aanbevolen door UBS

Met verhoogde volatiliteit op de markten en de economie in een overgangsperiode, raadt UBS beleggers aan zich te concentreren op aandelen die weinig last hebben van de economische conjunctuur, zoals Kohl's, Morgan Stanley, Delta Air Lines, Qorvo en HP.

Helaas is er geen risicovrije strategie, want volledig overstappen op een riscovolle of risicovrije portefeuille leidt onvermijdelijk tot zeer uiteenlopende resultaten, besluit Trahan.

Zie ook: 10 voorspellingen voor 2020

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht