Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Leidt coronavirus tot verdere koersdaling?

Leidt coronavirus tot verdere koersdaling?

Het coronavirus domineert het nieuws sinds half januari 2020. Het aantal ziekte- en sterfgevallen wordt dagelijks bijgehouden. Vliegmaatschappijen schrappen vluchten en fabrieken zijn platgelegd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Koersen staan onder druk sinds het virus zich verder verspreidt. Moeten beleggers rekening houden met een verdere daling van de koersen? 

Coronavirus besmettelijker dan SARS 

De eerste gevallen van coronabesmetting werden geconstateerd in de Chinese stad Wuhan. Het virus blijkt besmettelijker dan het SARS-virus in 2003. Vooral voor oudere mensen met een verminderde weerstand kan het virus dodelijk zijn. Maandag 3 februari waren meer dan 17.000 mensen besmet met het virus en meer dan 350 mensen overleden. De WHO heeft een internationale noodsituatie uitgeroepen. 

Beurzen staan onder druk

De Chinese beurzen waren een week gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar. De Peoples bank of China nam vooruitlopend op de opening van de beurzen maatregelen om paniek te voorkomen. Op 3 februari openden de beurzen met een verlies van 8%. Ook andere beurzen daalden de laatste periode.

De winst uit de eerste weken van 2020 is weer ingeleverd. Beleggers zijn bang dat verdere uitbreiding van het virus ten koste gaat van de internationale handel en de bedrijfswinsten negatief beïnvloedt. Daarnaast hebben beleggers wellicht hoogtevrees gekregen. Na het goede rendement in 2019 hebben ze het slechte nieuws aangrepen om winst te nemen.

Invloed eerdere virussen op de beurzen

Het is onmogelijk te voorspellen hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt. We kunnen kijken naar de koersontwikkeling na de uitbraak van besmettelijke ziektes in het verleden. In eerste instantie reageerden beleggers geschokt op een uitbraak en daalden de koersen. De negatieve reactie van beleggers was meestal kortstondig.

Op de Amerikaanse website Marketwatch staat een overzicht van de rendementen na dertien epidemieën sinds 1980, zoals Sars, Ebola, Hiv en Zika. Al na een maand is rendement positief. Na drie maanden is het rendement ruim 3%. Dan is vrijwel niets meer te zien van de eerste negatieve reactie. Dit patroon is vergelijkbaar met de koersreactie bij een terroristische aanslag.

Korte termijn versus lange termijn

De koersreactie op een epidemie-uitbraak leidde vaak tot kortetermijnkoersschommelingen. Beleggers schrikken van de epidemie. Ze weten niet hoe groot de impact is. De eerste reactie is om het vermogen te beschermen door te verkopen. De koers daalt vervolgens.

Voor de langetermijnkoersontwikkeling is de ontwikkeling van de bedrijfswinsten het belangrijkste. De impact van de epidemie op de toekomstige bedrijfswinsten is meestal beperkt. Achteraf hoefden de koersen dan helemaal niet te zakken. Voor langetermijnbeleggers bleek de daling juist een mooi koopmoment. 

Schrikreactie 

Het coronavirus heeft in korte tijd geleid tot veel besmettingen en zelf sterfgevallen. Aandelenkoersen zijn gedaald uit angst dat de epidemie leidt tot slechtere economische resultaten. Epidemieën hebben de beurskoersen in het verleden zelden langdurig beïnvloed. In een eerste schrikreactie daalden de koersen, maar al snel bleken de economische gevolgen mee te vallen en stegen de koersen weer. Het verleden herhaalt zich natuurlijk nooit exact op dezelfde manier, maar geeft ons wel richting. 

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht