7 recessiebestendige aandelen

Door Belegger.nl op 7 februari 2020 08:15 | Views: 14.121

7 recessiebestendige aandelen

We leven in onzekere tijden. Tijdens de financiële crisis van 2008 verloor de S&P 500-index maar liefst 38,5% van zijn waarde. Dat was het slechtste jaar sinds 1931. Toch waren er een aantal aandelen die geen last hadden van de crisis en zelfs stegen.

Yahoo! Finance selecteerde de zeven meest recessiebestendige aandelen van 2008.

Hoewel er uiteraard geen garanties zijn dat deze bedrijven net zo veerkrachtig zullen zijn tijdens een volgende crisis, geven ze beleggers wel een indicatie van welke sectoren het meest stabiel zijn in moeilijke tijden.

Hasbro

Consumenten hielden hun handen massaal op de knip tijdens de crisis van 2008. Toch floreerde speelgoedbedrijf Hasbro, mede dankzij licenties voor onder meer Star Wars, Iron Man, The Incredible Hulk, Spider-Man enTransformers. In tijden van crisis neigen mensen er blijkbaar toe betaalbaar vertier te zoeken.

  • Koersstijging in 2008: 16,8% (55,3 procentpunten beter dan de S&P 500)

Ross Stores

Deze prijsvechter in kleding zag zijn aandelen in 2008 stijgen naarmate de Amerikaanse consument steeds prijsbewuster en zuiniger werd. Het bedrijf boekte een recordwinst en -omzet in 2008, en was een van de best presterende recessiebestendige aandelen. Na de crisis breidde Ross Stores snel uit. Het heeft inmiddels 66 winkels meer dan in 2008.

  • Koersstijging in 2008: 17,6% (56,1 procentpunten beter dan de S&P 500)

Walmart

Net als Ross Stores profiteerde ook discountketen Walmart van het zuinige koopgedrag van de gemiddelde Amerikaan tijdens de crisis. Tijdens een van de slechtste jaren in de Amerikaanse economie boekte Walmart een omzetgroei van 7,2%, en verhoogde het zijn dividend met 8%.

  • Koersstijging in 2008: 20% (58,5 procentpunten beter dan de S&P 500)

Amgen

Biotechnologiereus Amgen was recessiebestendig omdat het medicijnen tegen kanker, bloedarmoede en andere ziekten produceerde die onmisbaar waren voor de consument. Amgen profiteerde bovendien van het slechte beursklimaat door tijdens de crisis miljoenen aandelen terug te kopen voor minder dan 56 dollar, ongeveer een kwart van de huidige prijs.

  • Koersstijging in 2008: 24,3% (62,8 procentpunten beter dan de S&P 500)

Anheuser-Busch Inbev

De omzet van brouwer Anheuser-Busch steeg tijdens de crisis met 5%, wat redelijk was maar niet spectaculair. De topprestatie van dit aandeel kan vooral worden verklaard door de overname van Anheuser-Busch door Inbev, waarmee de grootste bierproducent ter wereld ontstond.

  • Koersstijging in 2008: 39,4% (77,9 procentpunten beter dan de S&P 500)

H&R Block

H&R Block helpt mensen bij het voorbereiden van belastingaangiftes en is dus een redelijk recessiebestendig bedrijf. De Amerikanen hebben een spreekwoord dat er maar twee zekerheden zijn in het leven: de dood en de belasting. H&R Block bood beleggers tijdens de crisis een solide dividendrendement van 4,6%. Meer dan 12 jaar later ziet H&R Block er nog net zo veerkrachtig uit, met een dividendrendement van 4,6%, een gestage vrije kasstroom en vier opeenvolgende jaren van dividendgroei.

  • Koersstijging in 2008: 25,8% (64,3 procentpunten beter dan de S&P 500)

Dollar Tree

Ieder item in de winkels van Dollar Tree kost een dollar of minder, dus het was geen wonder dat het bedrijf profiteerde van het veranderde koopgedrag van de Amerikaanse consument tijdens de crisis. De beslissing om het assortiment in 2008 uit te breiden met huishoudelijke items als schoonmaakproducten en levensmiddelen bleek een meesterzet.

Bestuursvoorzitter Bob Sasser noemde deze strategieverandering destijds de “sleutel tot onze relevantie, in zowel goede als slechte tijden.” Een verdubbeling van het aantal winkels dat voedselbonnen accepteerde pakte ook goed uit, waardoor Dollar Tree bijna 100 procentpunten beter presteerde dan de markt.

  • Koersstijging in 2008: 60,8% (99,3 procentpunten beter dan de S&P 500)

Bekijk ook: 7 Europese aandelen om te kopen

Reacties

2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
suske wiet
0
Heb vrijdag inbev bijgekocht ;
Vind de koers aantrekkelijk ,de spread is niet normaal op het aandeel .
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group