Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Is de aandelenmarkt gek geworden?

Is de aandelenmarkt gek geworden?

De Amerikaanse beurs is het jaar 2020 even positief begonnen als 2019 is geëindigd. De S&P 500-index sloot van de laatste tien handelsdagen acht keer in de plus en vijftien van de laatste negentien weken. Records worden aan de lopende band gebroken.

En dat terwijl het macro-economisch gezien helemaal niet zo fantastisch loopt en het bovendien logisch zou zijn als beleggers terughoudend waren in verband met de mogelijke gevolgen van het coronavirus en de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar.

Bloomberg ging op zoek naar redenen voor dit wellicht overdreven beursoptimisme.

Eerste theorie

Een mogelijke verklaring schuilt in de marktmacht van een kleine groep technologiebedrijven met monopolistische eigenschappen. Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (Google) en Facebook maken inmiddels 18% van de hele S&P 500 uit.

Van de S&P-koerswinst van 400% sinds 2009 is een vijfde deel toe te schrijven aan deze techbedrijven. Sommigen mensen zeggen dat de S&P daarom een slechte afspiegeling is van wat zich daadwerkelijk afspeelt in de Amerikaanse economie.

De vraag is overigens wel zo of dat zo bijzonder is. Vroeger waren er namelijk net zo goed beursreuzen die het tempo van de index bepaalden. Denk aan oliemaatschappij Exxon en de technologiebedrijven AT&T, IBM en General Electric. Vier bedrijven die naar de achtergrond zijn verdwenen, maar vroeger net zo dominant waren als Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet en Facebook nu.

Theorie twee

Sommige analisten zeggen dat de Amerikaanse beurs nooit zoveel zou zijn opgelopen zonder de Amerikaanse centrale bank. De beurs is als het ware verslaafd geraakt aan de miljarden van de Fed, en dankzij de lage rentes zijn er weinig alternatieven. Een analist beweert volgens Bloomberg dat elk procentpunt waarmee de balans van de Fed is opgepompt, heeft gezorgd voor 1% winst van de S&P 500.

“Er is geld in overvloed, en dat drijft de beurs steeds verder omhoog”, zegt Shawn Matthews de baas van Hondius Capital Management en oud-directeur van Cantor Fitzgerald.

Anderen ontkennen dat er zo’n grote correlatie is tussen de hoeveelheid geld en de hoogte van de beurs. Dennis DeBusschere van Evercore ISI zegt zelfs dat de relatie niet bestaat. Voor hem zijn de koersen op Wall Street verklaarbaar uit de groei van omzet en winst van de afgelopen jaren.

Theorie drie

Een laatste factor die er volgens velen aan heeft bijgedragen dat de beurs het beter doet dan de economie in het algemeen zijn de indexfondsen en ETF’s.

Vooral de ETF’s hebben de markt veel toegankelijker gemaakt voor gewone particuliere beleggers. Ze kosten in tegenstelling tot actief gemanagede beleggingsfondsen bijna niets en geven een belegger toch een brede spreiding. Daardoor is een enorme berg geld naar de markten gestroomd.

Toch is het ook weer overdreven om de ETF’s alle credit te geven voor de beurswinsten. De ETF-markt is enorm snel gegroeid tot 3600 miljard dollar verdeeld over 1600 ETF’s. Dat is heel veel, maar ook maar 12% van het beurstotaal.

Lees ook: Nóg 10 jaar stijgende koersen?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht