'Blijf aandelen kopen'

Door Belegger.nl op 23 maart 2020 09:05 | Views: 37.327

'Blijf aandelen kopen'

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de investeringsportefeuilles van veel beleggers, en het is begrijpelijk dat velen zich ernstig zorgen maken over de toekomst.

Zo is de S&P-500 sinds zijn hoogtepunt in februari met maar liefst 32,8% gedaald, terwijl de Volatility Index is gestegen tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008.

Toch doen beleggers er volgens The Street goed aan de rust te bewaren en aandelen bij te blijven kopen. Want investeren in aandelen loont, vooral op de lange termijn. 

'Niemand verdient geld met in paniek raken'

Of, zoals analist Jim Cramer van The Street al jaren zegt, niemand heeft ooit een dubbeltje verdiend met in paniek raken. Precies het tegenovergestelde doen is wat investeerders in de toekomst veel geld zal opleveren - op voorwaarde dat ze de financiële middelen hebben om hun reguliere bijdragen voort te zetten of te verhogen. 

Kopers van aandelenfondsen of indexfondsen (ETF)s, zoals de SPDR S&P 500 ETF, de PowerShares QQQ ETF en anderen, hebben het door de jaren heen erg goed gedaan. En dat ondanks de crash van 1987, de internetzeepbel van 2001 en de kredietcrisis. 

Beleggen in aandelen loont

Op dit moment kunnen langetermijnbeleggers wel wat geruststelling gebruiken, omdat we dit soort volatiliteit in de laatste tien jaar niet meer hebben gezien. De geschiedenis leert ons dat beleggen in aandelen loont.

Neem de Amerikaanse S&P 500-index. Sinds het begin van 1950 heeft de S&P 500 een samengesteld jaarlijks rendement van 7,82% gerealiseerd. Dat lijkt niet veel, zeker niet in een tijd waarin de markt in een paar weken tijd ongeveer vier keer zo laag is. De S&P 500 is sinds het begin van 1950 van 16,6 punten naar meer dan 3.200 punten gestegen aan het einde van 2019. Dat is indrukwekkend. 

In 56 van de afgelopen 70 jaar sloot de S&P het jaar hoger af, terwijl het 19 jaren met een daling afsloot. Dat is dus een winpercentage van 78,5%. Tijdens deze periode was er slechts een periode van drie opeenvolgende jaren met verlies. 

Geen excuus voor buitensporige risico's

Dat is uiteraard geen excuus om buitensporige risico's te nemen op de aandelenmarkt. Maar het is wel een herinnering aan het feit dat gestage, consistente beleggingen historisch gezien goed hebben uitgepakt voor beleggers. Het zou deze keer anders kunnen zijn, maar aandelenbezit op de lange termijn zou nog steeds beloond moeten worden.

Lees meer: 'Beurscrash biedt enorme koopkansen'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group