Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe koop ik nu goud?

Hoe koop ik nu goud?

Goudbezit wordt al eeuwenlang beschouwd als beveiliging voor beleggers in tijden van recessie, geopolitieke spanningen of dalende beurzen. Op de lange termijn levert aandelenbezit echter meer rendement op dan goud, benadrukt US News.

Een belegger die in 1942 10.000 dollar had belegd in een S&P-500-indexfonds, zou in 2018 zo’n 51 miljoen dollar hebben gehad, terwijl dezelfde investering in goud rond 400.000 dollar waard zou zijn geweest.

De aankoop van fysiek goud is slechts één manier waarop beleggers het edelmetaal aan hun portefeuille kunnen toevoegen. Hoewel de goudprijs tijdens de coronavirus crisis flink is gestegen, zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om uw portefeuille bloot te stellen aan het edelmetaal.

US News analyseerde de huidige goudmarkt en zette een aantal investeringsmogelijkheden op een rij.

Goud weerspiegelt het ongemak van de markt

Volgens Michael Underhill, hoofd beleggingen bij Capital Innovations in de Amerikaanse staat Wisconsin, zijn beleggers tijdens de crisis in goud gevlucht vanwege de economische onzekerheid.  Die wordt veroorzaakt doordat bedrijven hun deuren moesten sluiten vanwege de pandemie en door de historische lage rentetarieven.

Centrale banken zijn de grootste houders van goud wereldwijd. Thomas Hayes, topman van Great Hill Capital in New York, wees erop dat een aantal centrale banken in de toekomst misschien zal moeten verkopen om sociale programma's te financieren om hun economieën te stabiliseren.

Goud in een berenmarkt kan rendement opleveren

Diversificatie van uw beleggingsportefeuille met wat goud zou tijdens de laatste berenmarkt een goede strategie zijn geweest, volgens Jodie Gunzberg, hoofdstrateeg beleggingen bij Graystone Consulting, een onderdeel van Morgan Stanley.

Van 19 februari tot 23 maart verloor de S&P 500 bijna 34%, vergeleken met 6% voor fysiek goud verhandeld in Londen en 2,6% op de goudtermijnmarkt in New York.

Tijdens de herstelperiode van 23 maart tot 17 april, toen de S&P 500 met 28,5% klom, nam fysiek goud slechts 13,3% in prijs toe terwijl de prijs op de goudtermijnmarkt met 8% steeg.

Een periode van wereldwijde lage rentevoeten zal een positief effect hebben op de goudprijs, zei Underhill. "We denken dat de aankoop van goud door de centrale bank op zijn minst zal verdubbelen."

Wanneer investeren in goud?

Hoewel de goudprijzen zijn gestegen, is het nog niet te laat om goud toe te voegen aan uw portefeuille. Gunzberg raadt beleggers aan goud in kleine beetjes toe te voegen als diversificatie op dagen dat de prijs naar beneden gaat.

Hoe koop ik goud?

Beleggers kunnen goud aan een portefeuille toevoegen door het kopen van het fysieke edelmetaal, goudmijnaandelen zoals Barrick Gold of Newmont of goudindexfondsen.

Volgens Charles Sizemore, hoofd beleggingen bij Sizemore Capital Management in Texas, zijn indexfondsen die in goud of goudmijnen beleggen de makkelijkste en meest directe manier om toegang te krijgen tot het edelmetaal.

Daren Blonski, die Sonoma Wealth Advisors in Californië runt, raadt SPDR Gold Shares aan, het grootste goudindexfonds ter wereld. Dit fonds geeft beleggers blootstelling aan goud zonder het ongemak van het kopen en opslaan van fysiek goud. Let wel: een investering is niet geheel zonder risico omdat de markt niet altijd veilig en stabiel is, zo waarschuwt Blonski.

Ron McCoy, topman van Freedom Capital Advisors in Florida, raadt de VanEck Vectors Gold Miners ETF aan omdat dit indexfonds beleggers blootstelling geeft aan meerdere goudmijnbedrijven.

Volgens McCoy doen beleggers er goed aan tussen de 5% en 10% van hun portefeuille te beleggen in goud, als bescherming tegen het “voortdurend bijdrukken van geld door de Fed.”

Lees ook: 10 spannende goud- en zilveraandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht