Schroders: Beste vooruitzicht voor goud in 20 jaar

Door Belegger.nl op 14 mei 2020 09:00 | Views: 9.832

Schroders: Beste vooruitzicht voor goud in 20 jaar

De vooruitzichten voor goud en goudaandelen zijn in de afgelopen 20 jaar als gevolg van de coronacrisis niet zo gunstig geweest als nu. Dat stellen analisten van de Britse vermogensbeheerder Schroders.

De goudprijs is dit jaar met 11,3% gestegen, en heeft daarmee zijn reputatie als ultieme vluchthaven opnieuw waargemaakt. Het edelmetaal, dat op het hoogste niveau staat sinds 2012, overtreft daarmee alle andere beleggingscategorieën. 

Grotere vraag naar ETF's

De prijsstijging kan volgens Schroders deels worden verklaard door de grotere vraag van beleggers naar indexfondsen (ETF's).

Volgens de World Gold Council hebben door goud gedekte ETF's in het eerste kwartaal van dit jaar 298 ton, oftewel een netto-instroom van 23 miljard dollar, toegevoegd. Dat was het hoogste kwartaalbedrag ooit gemeten in Amerikaanse dollars, en de grootste toevoeging van goud sinds 2016.

Goud heeft in de afgelopen vier decennia gemiddeld een positief rendement opgeleverd tijdens een terugval op de aandelenmarkt. Op dit moment hebben wereldwijde aandelen hun verliezen gedeeltelijk goedgemaakt, maar het is nog te vroeg om te zeggen of het ergste achter de rug is.

'Opwaartse trend houdt aan'

James Luke, fondsbeheerder van Schroders, schrijft in een notitie genaamd 'Is now the time to own gold?' dat het edelmetaal zijn opwaartse trend hoogstwaarschijnlijk zal blijven vasthouden. 

Dat komt onder meer door lagere aandelenmarkten, evenals het door feit dat centrale banken momenteel ongelimiteerde bedragen aan stimulering in de economie aan het pompen zijn. Het inflatiespook ligt op de loer zodra de economieën beginnen te herstellen. Luke wijst erop dat de goudprijs in het verleden significant steeg zodra de inflatie met minstens twee procentpunten omhoog ging.

Terugval in welvaart heeft effect op vraag

Goud is niet alleen een monetaire asset, het is ook een grondstof voor de juwelenindustrie en technologie. Samen waren die in 2019 goed voor 53% van de totale vraag. Beide sectoren zijn nauw gecorreleerd aan de economische cyclus.

Het risico bestaat dat een terugval in de welvaart een significant langetermijneffect heeft op de vraag uit de juwelenindustrie en technologiesector. Luke ziet ook al een daling in de vraag, maar is ervan overtuigd dat de stijgende vraag van beleggers een eventuele welvaartsdaling ruim zal compenseren.

Monetaire vraag als drijvende kracht

Goud wordt vandaag de dag meer verhandeld dan vroeger. Sinds 2000 is de goudvraag van beleggers en centrale banken gestegen van 16% tot 47%. Dit betekent dat de monetaire vraag een belangrijkere drijvende kracht achter de goudprijs is geworden.

Tijdens de financiële crisis van 2008 steeg de goudprijs ook door meer vraag onder beleggers, terwijl de vraag van juweliers juist afnam. Verder verwacht Luke dat centrale banken hun goudaankopen zullen verhogen om hun balansen te beschermen. Deze factoren zouden de goudprijs moeten blijven ondersteunen.

Een hogere goudproductie zou de goudprijs eventueel kunnen drukken. Maar volgens Luke is het aanbod van goudmijnproducenten weinig elastisch.

Meest gunstig 20 in jaar

Omdat de goudprijs in dollars genoteerd wordt, bestaat er een inverse relatie tussen het rendement op goud en de kracht van de dollar. Als de dollar sterker wordt, is goud duurder voor beleggers met andere valuta. Maar deze correlatie is recentelijk enigszins afgenomen doordat zowel goud als de dollar nu als veilige havens worden beschouwd.

Volgens Luke is het vooruitzicht voor goud de afgelopen 20 jaar nog niet zo gunstig geweest als nu. Hij raadt beleggers dan ook aan om hun portefeuilles gedeeltelijk bloot te stellen aan goud, of aandelen in goudproducenten.

Goudaandelen weerspiegelen volgems hem momenteel een veel lagere goudprijs. Maar zij produceren juist een asset waarvoor de langetermijnverwachtingen gunstig zijn.

Lees verder: Hoe koop ik nu goud?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group