Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Had de markt toch gelijk?

Had de markt toch gelijk?

Een onverwacht goed Amerikaans banencijfer heeft de hoop op een V-vorming herstel doen herleven.

Analisten hadden voor de VS in mei een verlies van rond de 8 miljoen banen voorspeld, met een werkloosheidspercentage van 19,5%, het hoogste sinds de grote crisis van de jaren dertig. In plaats daarvan werd juist een groei van 2,5 miljoen arbeidsplaatsen gerapporteerd en kwam het werkloosheidspercentage uit op 13,3%.

Dat is nog steeds het hoogste cijfer sinds de Tweede Wereldoorlog, maar wel veel minder ernstig dan verwacht. “De beurs had het de hele tijd bij het rechte eind,” zei Mitchell Goldberg, hoofd van ClientFirst Strategy, tegen CNBC.

Boven alle verwachtingen

Het banerapport van vrijdag markeert volgens Jan Hatzius, de belangrijkste econoom van Goldman Sachs, het begin van herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hij voegde eraan toe dat Goldman zijn projecties voor de werkloosheid aan het herzien is, nadat de bank had eerder een werkloosheidspercentage voorzag van 15% voor dit jaar, en een verlies van 7,25 miljoen banen in mei.

Tom Porcelli, hoofdeconoom bij RBC Capital Markets, is het met Hatzius eens. Hij verwacht nu een toename van minstens 10 miljoen banen in juni. Dat zou een opmerkelijke ommekeer zijn. Economen praten inmiddels weer over een mogelijk V-vormig herstel van wat in potentie de kortste recessie in de geschiedenis van de VS zou kunnen zijn.

Daar zijn volgens CNBC drie redenen voor. Ten eerste heeft de grootschalige steun van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk een ontslaggolf als gevolg van de lockdownmaatregelen voorkomen. Verder heropenden veel staten en steden sneller dan verwacht. En tot slot toonde de Amerikaanse economie grote veerkracht, hetgeen een extra impuls gaf aan de duizelingwekkende rally op Wall Street na de coronacrash in maart.

Kanttekeningen

Hoewel het banencijfer van vrijdag de geschiedenis in zal gaan als een van de grootste verrassingen in de markt ooit, zijn er wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

De cijfers zijn een momentopname van slechts een maand. Bovendien zijn Amerikanen die werk hebben maar niet op hun werk zijn om “andere redenen” niet meegeteld in het werkloosheidscijfer. Met inbegrip van deze groep als werklozen zou het werkloosheidscijfer in mei bijna 3% hoger zijn uitgevallen.

Tot slot vertegenwoordigt de banenwinst slechts een fractie van het aantal banen dat verloren is gegaan, en is het vanwege de anderhalvemeterrichtlijnen niet duidelijk of deze banen weer terug zullen komen.

Positieve geluiden

Toch zijn er ook positieve signalen uit de rest van de Amerikaanse economie. Er werden bijvoorbeeld bepaald meer woningen en voertuigen verkocht vorige week. Geen wonder dat de Citi Economic Surprise Index, die de verhouding tussen economische data en de schattingen weergeeft, nu op het hoogste niveau staat in twee maanden.

“We zagen de bodem zo'n vijf weken geleden, en sindsdien zien we elke week een gestage toename,” zei Amy Glaser, senior vice president van uitzendbureau Adecco USA. “We hebben een explosie in activiteit gezien, wat zeer bemoedigend en spannend is.”

Organische banengroei is cruciaal omdat het Payroll Protection Program (PPP), dat geld aan bedrijven verstrekt in ruil voor het in dienst houden van werknemers op de loonlijst, waarschijnlijk zal aflopen voor het einde van het jaar. Het programma, dat ook uitgebreide werkloosheidsuitkeringen verstrekt, heeft naar schatting al 800 miljard dollar uitgegeven. Het omvat zo’n 50 miljoen banen.

De beurs kijkt vooruit

De Dow Jones-index boekte afgelopen vrijdag een winst van maar liefst 1000 punten, terwijl de S&P 500-index bijna weer in de plus staat voor dit jaar. De markt heeft grote veerkracht getoond, ondanks het feit dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal naar schatting met 40% of meer zal dalen, en dat bijna 21 miljoen Amerikanen zonder werk zitten.

“Aandelenmarkten anticiperen altijd op de toekomst”, zei Scott Clemons, hoofdinvesteringsstrateeg bij Brown Brothers Harriman. “Beleggers kijken twaalf of achttien maanden vooruit. Uit de recente rally blijkt dat beleggers anticiperen op een opleving; misschien niet helemaal tot de vorige niveaus, maar op zijn minst op een herstel. En dat lijkt sneller te komen dan iemand had verwacht.”

Lees ook: 'Beursrecord niet mogelijk zonder dubbele dip'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht