De beste manieren om te profiteren van lage rentetarieven

Door Belegger.nl op 6 augustus 2020 07:30 | Views: 6.308

De beste manieren om te profiteren van lage rentetarieven

De rentes staan in vrijwel de hele wereld vanwege de coronacrisis op een historisch dieptepunt, en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven. Hoe kunt u daar als belegger van profiteren?

US News zette de vier beste opties op een rij:

Goud en edelmetalen

Investeren in edelmetalen is in tijden van lage rentestanden een van de meest populaire opties. Verder spelen de onzekere economische vooruitzichten en het ruime monetaire beleid van de centrale banken goud in de kaart.

"Goud wordt door beleggers gezien als een investering die zich snel herstelt van een economische neergang", zei Spencer Campbell, directeur bij SE Asia Consulting. Bovendien beweegt de prijs van goud zich juist vaak tegengesteld aan de beurs of de economie, voegde Campbell eraan toe. De koers brak onlangs door de grens van 2000 dollar per troy ounce.

Charles Self, hoofd beleggingen bij iSectors, raadde investeerders aan zich niet te beperken tot goud, maar de portefeuille daarnaast te spreiden over zilver, platina en palladium. Ook aandelen in mijnbedrijven zijn een optie.

Aandelen van grote bedrijven en dividend

Volgens Luis D. Alvarado, beleggingsanalist bij Wells Fargo Investment Institute, is het huidige lage renteklimaat vergelijkbaar is met dat van na de financiële crisis. Beleggers worden volgens Alvarado gestimuleerd om te investeren in risicodragende activa, waardoor met name aandelen in het middelpunt van de belangstelling zijn komen te staan.

"Overweeg blootstelling aan aandelen van hoge kwaliteit", aldus Alvarado, die de voorkeur geeft aan grote en middelgrote Amerikaanse aandelen in plaats van die van kleine bedrijven. Grotere bedrijven hebben over het algemeen immers meer reserves om klappen op te vangen.

Verder zijn stabiele dividendaandelen van grote bedrijven tegenwoordig relatief aantrekkelijk. Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van tien jaar levert momenteel een rendement op van rond de 0,6%, woor dividendaandelen van hoge kwaliteit een rendement van tussen de 2% en 5% kunnen opleveren.

Hoogwaardige bedrijfsobligaties

De Coronacrisis heeft tot grote onzekerheid geleid, en niemand weet precies wat de gevolgen zullen zijn voor het midden- en kleinbedrijf of de arbeidsmarkt op de lange termijn.

Aandelen bieden over het algemeen een hoog langetermijnrendement, maar brengen ook meer risico's met zich mee, en dat is voor sommige voorzichtige beleggers momenteel misschien niet wenselijk.

"Beheers de volatiliteit met activa die inkomsten genereren", raadt Alvarado aan. "Naarmate het herstel doorzet, zal er vraag zijn naar rendement. Investment-grade en hoogrenderende bedrijfsobligaties kunnen goed presteren tijdens het herstel van de pandemie", voorspelt hij.

Hij voegt eraan toe dat deze vermogensklasse ook zal profiteren van directe steun van de Federal Reserve omdat die ook Amerikaanse bedrijfsobligaties opkoopt.

Hypotheek oversluiten

Nu de rente zo laag is, heeft het voor een aantal huizenbezitters zin om de hypotheek over te sluiten.

"Dat is een van de beste manieren om te profiteren van deze lage rente", volgens Craig Kirsner van Stuart Estate Planning Wealth Advisors.

Conclusie

Elke crisis is anders, maar de wereldwijde recessie van 2020 die wordt veroorzaakt door een pandemie is in alle opzichten ongekend.

Het streven van de Fed om de economie te ondersteunen door triljoenen dollars te drukken, de obligatiemarkt te ondersteunen en de rente op nul te houden, heeft als vangnet gefungeerd voor de beurzen. Maar deze steun houdt een keer op.

Aangezien de inflatie nog steeds vrij laag is, doen beleggers er goed aan wat contant geld aan te houden, in combinatie met een portefeuille met meer liquide beleggingen en eventueel wat beleggingen in Amerikaanse vastgoedfondsen (REITs), die profiteren van lage rente en verplicht een groot deel van de winst uitkeren.

Lees verder: Deze aandelen leveren extra inkomen op

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group