Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Ongekende dreun voor Shell'

'Ongekende dreun voor Shell'

Dat de Haagse rechtbank woensdag oordeelde dat Shell de CO2-uitstoot veel sneller moet terugdringen dan gepland, is een ongekende dreun voor het olieconcern. Dat schrijft analist Martin Crum in een reactie.

"Shell moet ten opzichte van 2019 zijn netto CO2-uitstoot per 2030 met 45% hebben teruggedrongen. Nu is dat wat de eigen bedrijfsvoering betreft met wat extra inspanningen wel haalbaar. Zeker als een deel van de reductie door compensatie, denk aan bomen planten en CO2-uitstoot afvangen, kan geschieden", aldus de analist.

Maar om de uitstoot van klanten omlaag te krijgen is nog een ander verhaal, waarschuwt hij. Shell krijgt daarvoor wel een 'zwaarwegende inspanningsverplichting'. "Het concern is naar eigen zeggen met eigen uitstoot plus die van toeleveranciers en klanten goed voor 3% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot."

'Juridisch gedrocht'

Het vonnis van de rechtbank, dat Crum 'een juridisch gedrocht' noemt, is direct van kracht, hoewel Shell waarschijnlijk in hoger beroep zal gaan. “De zaak zal ongetwijfeld tot aan de Hoge Raad getoetst worden, gezien de enorme complicaties van de uitspraak.”

De gevolgen zijn namelijk flink voor de bedrijfsvoering. Shell heeft nu te maken met een concurrentienadeel. Hoe dit precies uitpakt is nog niet duidelijk. "We wachten eerst het juridische traject af, een hoger beroep kan wellicht de angel nog uit deze uitspraak halen."

'Shells van deze wereld blijven nodig'

Hij wil benadrukken dat deze discussie niet over de terugdringing van CO2-uitstoot an sich gaat. "De neuzen staan wat dat betreft dezelfde kant op, het gaat er nu vooral om dat het veel sneller moet dan Shell zelf al van plan was."

De markt reageerde afwachtend op de uitspraak, aldus Crum. "Waarderingstechnisch blijft Shell interessant. Wat velen lijken te vergeten is dat de Shells van deze wereld keihard nodig zijn om de energietransitie tot een succes te maken."

Zie ook: Kan 'Big Oil' echt duurzaam worden?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
    6. Bedrijfsvoorraden april (VS)
  2. 19 juni

    1. Consumenten- en producentenprijzen mei (VK)
    2. Greenyard jaarcijfers
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth Day
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht