Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 interessante thema-ETF's

3 interessante thema-ETF's

De opkomst van zogenaamde thema-ETF’s heeft het voor beleggers makkelijker gemaakt om hun inleg tegen lage kosten te spreiden over bepaalde assetgroepen. Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat een groep aandelen, grondstoffen of obligaties volgt om zo een afspiegeling te geven van een bepaalde index, sector of commodity.

Ik heb 3 ETF's geselecteerd die een interessant koersverloop laten zien. Ik loop de technische plaatjes hieronder voor u langs.

1. De Medical Cannabis and Wellness ETF

De Medical Cannabis and Wellness ETF (IE00BJXRZ273) is een fonds dat exposure geeft aan 31 bedrijven in de ontwikkeling van medicatie- en wellnessproducten die van cannabis zijn afgeleid.

Medicinale cannabis wordt momenteel toegepast bij onder andere de behandeling van Alzheimer, multiple sclerose, epilepsie en bepaalde soorten kanker.

 

 



Technisch bezien is het beeld de afgelopen dagen flink opgeklaard. Vanaf medio maart heeft de koers onder druk gestaan en heeft de ETF fors wat ruimte moeten prijsgeven.

Nu de koers de correctieve heeft doorbroken, zien wij wat ruimte vrijkomen voor herstel. Hiermee ligt een herstel richting de weerstand 9,32 euro (gevormd op 10 februari) in het verschiet. Wel is het hierbij van belang dat de koers zich weet te handhaven boven de 6,53 euro (bodem van 1 februari).

2. De Global Water ETF

Waterschaarste is wereldwijd een groot probleem aan het worden. Met name de sterk groeiende chipindustrie en de duurzame energiesector hebben gigantisch veel water nodig.

Door de extreme droogte in Taiwan dreigde ‘s werelds grootste chipmaker TSMC hun productieproces zelfs terug te moeten schroeven door een tekort aan water. Bovendien zijn er nog veel landen die kampen met capaciteitsproblemen die versterkt worden door een groeiende bevolking en klimaatverandering.



Een manier om daar als belegger op in te spelen, is met de iShares Global Water UCITS ETF (IE00B1TXK627). De ETF bestaat uit 50 van de grootste wereldwijde ondernemingen die actief zijn in watergerelateerde sectoren.

Technisch bezien ligt de ETF er goed bij. De Global Water ETF heeft de oude stijgende trend hervat nu een voorgaande koerspiek opwaarts is doorbroken. Hiermee is er een technische verbetering opgetreden. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting berekend koersdoel 55 euro.

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat de steun op 49,74 euro (bodem van 13 mei) intact blijft.

3. Broad Commodities ETC

Beleggers die zich graag willen beschermen tegen inflatie kunnen de WisdomTree Broad Commodities ETC (GB00B15KY989) overwegen.

Deze ETC (exchange-traded commodity) is een breed gediversifieerd fonds dat blootstelling biedt aan onder andere de belangrijke  grondstoffensectoren: energie, landbouw, industriële metalen en edele metalen.



Als we een blik werpen op de grafiek, dan ligt de ETF er technisch bezien goed bij. Bij de recente correctie heeft de koers het oude uitbraakniveau, rond de top van maart, met succes teruggetest. De Broad Commodities ETC heeft hiermee ruimte gekregen voor een verdere stijging.

Indien de koers boven de voorgaande top weet te breken krijgt de  opwaartse fase een extra impuls.  Ons eerste koersdoel ligt dan op 8,63 euro (top van 20 februari 2017).

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht