Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
JP Morgan-topman Jamie Dimon: Cash is wél king

JP Morgan-topman Jamie Dimon: Cash is wél king

JP Morgan Chase is cash aan het oppotten omdat de Fed door de hogere inflatie gedwongen wordt de rente te verhogen. Dat zei topman Jamie Dimon tijdens een virtuele bankconferentie eerder deze week.

"We hebben veel geduld, want wij denken dat inflatie nog wel even zal blijven", zei Dimon. De bank houdt daarom een cashpositie aan van 500 miljard dollar. "Onze balans is zo gepositioneerd dat we straks kunnen profiteren van hogere rentes."

'Tech tantrum'

Een hogere inflatie zorgt doorgaans voor opwaartse druk bij de rentes. En hogere rentes betekenen druk op obligatiekoersen. Maar het kan ook zorgen voor lagere aandelenkoersen, denk maar aan de 'tech tantrum' van afgelopen februari. Ondertussen zijn al die verliezen alweer ingelopen, een teken dat de inflatiezorgen verdwijnen.

Maar dat de markt zich geen zorgen meer maakt, betekent niet dat inflatie geen probleem meer is. Het zou weleens blijvend kunnen zijn als de lonen stijgen of wanneer de productie de extreme vraag van dit moment niet kan bijbenen. En dat is waar Dimon nu op in lijkt te zetten.

Geen populair standpunt

Dat de hogere inflatie blijvend zal zijn, is niet bepaald een populair standpunt. Uit een recente enquête van Bank of America bleek dat twee derde van de fondsmanagers denkt dat de geldontwaarding slechts tijdelijk is, alleen veroorzaakt door hogere grondstofprijzen. Als de wereldwijde productie straks weer terugvalt naar pre-coronaniveaus, zullen de prijzen ook weer dalen, is het idee.

Lees hierna: Is het al tijd om winst te nemen?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht