Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Blijf weg van Chinese internetbedrijven'

'Blijf weg van Chinese internetbedrijven'

Chinese internetgiganten als Alibaba, Tencent, JD.com en Baidu zijn het jaar goed begonnen. Maar zijn deze aandelen daarmee ook echt weer aantrekkelijk voor beleggers, na het rampzalige jaar 2021? Of is het een zogenoemde 'dead cat bounce', waarbij na een kort herstel een nieuwe koersval volgt?

Barron's hint op het tweede. Het probleem is dat er nog veel onzekerheid bestaat over het overheidsingrijpen in de markt. Hoe groot mogen Chinese internetbedrijven worden? Hoeveel winst mogen ze maken? Hoe groot is de ondernemingsvrijheid?

Meer nieuwe regels

Veel vrijheden hebben de bedrijven al verloren, maar alles wijst erop dat er nog meer aankomt. Barron’s wijst onder andere op de Wall Street Journal die afgelopen woensdag een artikel had over de 'Cyberspace Administration of China' – een van de toezichthouders - die internetbedrijven heeft laten weten dat er nieuwe regels aankomen met betrekking tot goedkeuring voor grote bedrijfsinvesteringen, inclusief fusies en overnames.

Tegelijkertijd kwam het bericht dat ByteDance – het Chinese moederconcern van TikTok – zijn investeringsafdeling heeft ingekrompen. Verder kan uit een ander reorganisatie van dit bedrijf worden opgemaakt dat groei en winstgevendheid in de toekomst minder belangrijk worden.

Nog weer een ander rapport van de Chinese 'National Development and Reform Commission' duidt erop dat er een strengere controle komt van de overheid op reclame-inkomsten en dataverkeer met het buitenland. Voor beursfondsen - die over het algemeen beter floreren in een vrije markteconomie - is dat geen goed nieuws.

'Voorlopig niet overgewaaid'

De conclusie van Barron’s: "Het is duidelijk dat de reguleringsdrift van de Chinese overheid voorlopig nog niet is overgewaaid. Het heeft er alle schijn van dat China zal blijven streven naar een gelijk speelveld voor iedereen, meer controle van dataverkeer en een voorkeur voor stabiliteit boven ongebreidelde groei. Dat heeft de aandelenkoersen geen goed gedaan, en vooral niet de internetaandelen, die het juist moeten hebben van groei."

De meeste beursanalisten waar Barron’s mee gesproken heeft, zijn het er wel over eens dat veel van het slechte nieuws al in de koersen zit. Chinese internetaandelen zijn veel goedkoper dan hun Amerikaanse tegenhangers.

'Ergste nog niet achter de rug'

De langetermijnvooruitzichten zijn ook lang niet slecht. Toch vrezen diezelfde analisten dat er nog meer koersdalingen aan zitten te komen. Te vroeg instappen kan pijn doen. "Ik ben er niet van overtuigd dat we ergste achter de rug hebben met de regulering", zegt bijvoorbeeld Thomas Gatley van analistenbureau Gavekal Research. Het wachten is volgens hem op duidelijkheid over hoe de regels eruit zullen zien de komende jaren. Dan kan er weer belegd worden. 

Pradipta Chakrabortty, een fondsmanager bij vermogensbeheerder Harding Loevner, vindt Chinese internetaandelen niet duur. Dat geldt vooral voor grote bedrijven als Alibaba en Tencent. Toch raadt ook hij beleggers aan zich niet te branden aan de internetsector.

'Eerst stabilisering'

Naast regulering wijst hij op praktische zorgen. De Chinese Big Tech-bedrijven hebben te maken met meer concurrentie dan in het verleden en dalende groeicijfers. Op de beurs wordt dat bij zogenoemde 'groeiaandelen' nooit goed ontvangen. Wat hij eerst wil zien, is een stabilisering van de omzet- en winstgroei.

Lees meer: Steelt de Chinese overheid van aandeelhouders?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht