Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

September 2008: kredietcrisis: 9 jaren later

47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 11 september 2017 08:27
    deze maand 9 jaren geleden: In het weekend van 12 tot 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers ten onder: start van de kredietcrisis

    nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis

    11-9-2001: aanval op TwinTowers
  2. forum rang 6 haas 21 september 2017 08:56
    quote:

    haas schreef op 11 september 2017 08:27:

    deze maand 9 jaren geleden: In het weekend van 12 tot 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers ten onder: start van de kredietcrisis

    nl.wikipedia.org/wiki/Kredietcrisis

    11-9-2001: aanval op TwinTowers
    het schuldhulpverleningsprojekt wat is opgezet wordt door de FED gestopt
    4500 miljard is er opgekocht
  3. forum rang 9 josti5 21 september 2017 09:31
    quote:

    @realjohnnywalker schreef op 21 september 2017 09:23:

    een krediet crisis oplossen met krediet???
    Yep, zeg maar de Griekenland-aanpak-in-het-groot.

    Daarom krijgen de lenende overheden nu al geld toe op hun staatsleningen.
    Als er genoeg geld in de val zit om het proces onomkeerbaar te maken: rente omhoog, en het IMF neemt de financiële macht over.

    Net zoals het in 'template' Griekenland is gegaan.
  4. forum rang 6 haas 21 september 2017 13:55
    Scandinavische centrale banken gaan rente komende jaren niet verhogen

    Norges Bank en Riksbank blijven voorzichtig en volgen niet zomaar ECB.

    (ABM FN-Dow Jones) De belangrijkste rente in Noorwegen zal de komende jaren op zijn huidige niveau blijven staan. Die verwachting sprak Norges Bank donderdag uit bij zijn rentebesluit, waarin de belangrijkste benchmark werd gehandhaafd op een historisch laag niveau van 0,5 procent. Eerder deze maand liet de Zweedse Riksbank een soortgelijk geluid horen.

    De Noorse rente zal vanaf 2019 geleidelijk worden verhoogd tot een niveau van "dicht bij 1,5 procent tegen het eind van 2020", verklaarde de Noorse centrale bank donderdag, een teken dat veel kleinere centrale banken in Europa voorzichtig blijven de komende jaren, zelfs wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) zijn stimuleringsmaatregelen begint terug te draaien en de Bank of England gedwongen wordt de rente te verhogen vanwege de sterke inflatie.
  5. forum rang 6 haas 22 september 2017 04:46
    Hoe bedoel u ? Vrije marktwerking ?
    =======================================
    Hoewel de Amerikaanse centrale bank inmiddels is gestopt met het opkopen van staatsleningen heeft zij al wel een kwart van de uitstaande staatsschuld op haar balans staan. De ECB is de Fed zelfs gepasseerd met eenderde van de uitstaande staatsschuld van de Eurozone op haar balans. Nog bonter maken het de centrale banken van Japan en Zwitserland. In deze beide landen is men, bij gebrek aan voldoende beschikbare obligaties, overgegaan tot het opkopen van aandelen.

    Zo is de BOJ bezitter van 75 procent van alle uitstaande ETF’s op de Japanse beurs. Daarmee is de centrale bank de grootste aandeelhouder geworden van 55 van de grootste Japanse beursgenoteerde bedrijven. Ze is top tien-aandeelhouder bij 90 procent van de 225 ondernemingen uit de Nikkei-index. De SNB, de Zwitserse centrale bank, investeerde maar liefst een kwart van het Zwitserse BNP in aandelen. De SNB heeft 100 miljard dollar belegd in FANG-aandelen. Het is daarmee een van de grootste hedgefondsen ter wereld met een portefeuille van 800 miljard Zwitserse frank.

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/martineh...

  6. forum rang 6 haas 23 september 2017 08:58
    We leven in het Westen allemaal boven onze stand.’ George Ugeux was vicevoorzitter van de New York Stock Exchange en waarschuwt voor een volgende financiële crisis. ‘De overheden zijn de grootste bedreiging voor financiële stabiliteit.’
  7. forum rang 6 haas 9 oktober 2017 06:57
    De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble waarschuwt in een afscheidsinterview in de Financial Times voor nieuwe zeepbellen, als gevolg van de miljarden die de centrale banken in de markten hebben gepompt.
    =================================================

    De man die de voorbije acht jaar als minister van Financiën mee aan de knoppen draaide in Duitsland en de eurozone, is er niet gerust op.

    De toenemende schuldenspiraal in de wereld en het vele geld dat in omloop is, zijn volgens hem een groot risico voor de wereldeconomie. In een interview met de Financial Times waarschuwt hij voor een nieuwe wereldwijde financiële crisis.
    De stabiliteit in de eurozone is in gevaar, meent Schäuble, vooral in die landen waar de banken nog altijd slechte leningen op hun balans hebben staan.
    Maandag zal hij voor de laatste keer de eurogroep bijwonen. Hij stelde zijn Europese collega's al gerust dat het verkiezingssucces van het uiterst rechtse AfD de liberaal-democratische koers van Duitsland niet zal veranderen. 'Het is uitgesloten dat Duitsland ooit terugvalt in nationalisme', zei hij. Volgens hem is er geen enkele reden om te geloven dat de democratie en de rechtsstaat in gevaar zouden zijn.

    Wat volgens hem wel een gevaar is, is dat er nieuwe zeepbellen worden gecreëerd. 'Economen over heel de wereld zijn bezorgd over de toegenomen risico's, die voortvloeien uit de accumulatie van geld, meer geld en nog meer geld, en de toename van particuliere en overheidsschulden. Ikzelf ben daar ook bezorgd over', aldus de man die van bezuinigen zijn handelsmerk maakte.
    Het is niet voor het eerst dat er wordt gewaarschuwd dat een rente-verhoging wel eens een aardverschuiving kan teweegbrengen, want de wereld is inmiddels zo gewoon geraakt aan goedkoop geld. Het economische herstel kan er wereldwijd door worden gefnuikt.

    De gunstige economische tijden, zoals we die nu kennen, blijven niet duren, waarschuwde Schäuble nog.
  8. Prince Doji 9 oktober 2017 10:37
    Van de week de Big short weer eens bekeken. Wat me niet los laat is waar de zwarte piet gebleven is. Wie heeft hem. Ja, pensioen fondsen met vastrentde waardes wanneer rente stijgt. Alle schuldenaren. Maar wie is dat niet. Niemand maakt het meer uit lijkt het.

    0% rente alles wat ik ooit leerde op middelbare school en universiteit over monetaire politiek is BS blijkbaar.

    Kijk iedereen die verplicht wordt geld in te leggen in te beleggen premiepolissen is dat geld kwijt. Zeker pensioenen. Of de belegging rendeert niet, of de belegging gaat kapot of de valuta waarin het wordt uitgedrukt faalt.

    Wat ook duidelijk is dat Draghi het noorden bespeelt en besteelt om het zuiden geld te geven. Op gegeven moment worden er ECB euro-bonds uitgegeven en dan moet iedereen die kopen natuurlijk. De schuld ervoor is er al. En op een goed moment, als de europeese economie goed draait wordt het plan gelanceerd om de gedane investering in het verleden in de unie en de crises af te wentel op de liefhebbers van EU-bonds. Die vervolgens iedereen verplicht in de maag wordt gesplitst. Uit gifte komt pas nu aantal rente stijgingen zodat het een mooi product wordt. Maar wie of wat gaat er kapot de komende 1-3 jaar ....iets ? iemand ? Er moet inflatie komen ....... prijzen goederen, assets of waardeloze pensioenen, instorting vastgoed markt ? Wat ? 0% rente beleid is eigenlijk het meest perverse wat monetair immer is vertoont. EEN UIT DRUKKING VAN TOTALE WAARDELOOSHEID WAARVOOR HET STAAT. geld
  9. forum rang 9 josti5 9 oktober 2017 11:02
    Om inflatie te creëren gaat o.a. de BTW van 6 naar 9%...
    En dan denkt men dat alles duurder wordt, als prijzen stijgen...
    Nee: door inflatie is méér geld nodig, om hetzelfde te kunnen kopen!
    Van de 100 gulden uit 1967 is door inflatie nog maar 18 gulden over, met andere woorden: je hebt 6x zo veel geld nodig, om hetzelfde te kunnen kopen...
    Leve de inflatie!
    NOT.
  10. Prince Doji 9 oktober 2017 13:31
    mmmm een zilveren gulden ? is 5 maal dan, maar goed we hebben ons geld dan ook vergooid toen den uyl en de euro kwam ga mee in 6.

    las net wel dat er wel reuring is op de bond markt in VS.... dus we gaan het zien
  11. forum rang 6 haas 12 oktober 2017 15:25
    De Nederlandsche Bank waarschuwt nu ook voor het risico van scherpe marktcorrecties bij een omslag van het huidige positieve sentiment op de financiële markten, nu de waarderingen van bijvoorbeeld obligaties en Amerikaanse aandelen tot ver boven hun fundamentele waarde lijken te zijn gestegen. Dit kunnen we lezen in de in het halfjaarlijkse rapport van de toeschouwer over de financiële stabiliteit.
  12. forum rang 6 haas 15 oktober 2017 11:52
    Pfäffikon SZ, Zwitserland - Beleggers voelen zich als Bernie Madoff in zijn beste dagen. De rendementen zijn stabiel en geweldig; Iedereen voelt als een vis in het water. Tijdens de dot.com-bubble is hetzelfde fenomeen ontvouwen. Beleggers richten zich alleen op rendementen en vergeten dat de onderliggende kasstromen de huidige waarderingen op geen enkele manier rechtvaardigen. De sleutelvraag is wie uiteindelijk de hete staaf in zijn handen houdt. Het spreekt vanzelf dat verschrikkelijke ongevallen kunnen gebeuren als de realisatie er bestaat.

    Volgende week gaat het vooral om bedrijfscijfers. Belangrijker is echter de positie van de Fed-voorzitter Yellen. Met meneer Trump aan het roer, zelfs de grootste verrassing lijkt me geen verrassing meer.
  13. forum rang 6 haas 17 oktober 2017 17:13
    Scheidender Bundesfinanzminister warnt vor neuer Finanzkrise
  14. forum rang 6 haas 24 oktober 2017 21:52
    De verwachting van het merendeel van de analisten is dat ECB-president Mario Draghi donderdag aankondigt dat het aankoopbedrag aan obligaties vanaf januari wordt gehalveerd. Nu koopt de centrale bank nog maandelijks voor €60 miljard. Van januari tot en met september zou €30 miljard per maand worden opgekocht.

    Disruptie

    „Ik denk dat dit een poging is om een slag om de arm te houden”, meent Geert Noels, econoom van de Vlaamse vermogensbeheerder Econopolis. „Zo wil de ECB geen disruptie veroorzaken in de aankopen van obligaties van een aantal landen.” Om het verhogen van de inflatie gaat het volgens Noels allang niet meer: „Als het om de inflatie ging, zou je het programma meteen kunnen droogleggen.”
  15. Tuinen 24 oktober 2017 23:21
    De AEX staat ongeveer op het niveau toen de crisis begon. Nu komen een aantal financiële instellingen o.a. ABN/Amro met TV spotje dat bij deze lage rente beleggen een goed alternatief is. Terloops wordt ook nog iets over extra aflossen gezegd. Mensen die al wat langer meelopen, weten dat je nu beter je kruit even droog kan houden. Waarom komen de banken nu plotseling met TV spotjes: in de sfeer van beleggen moet je doen?
  16. forum rang 6 haas 31 oktober 2017 08:13
    de trend die al tijdje aan de gang is.
    De bankenwereld zonder bankkantoren
    mss moet ING maar met webshop beginnen ?:)
    ========================================
    'Amazon grootste bedreiging voor banken'

    De grootste dreiging voor de bankenwereld komt niet van startups, maar van grote techplatforms als Google, Apple en Amazon. Dat stelt topman Ralph Hamers van ING. "Als die grote platforms kiezen voor de bankenwereld, kunnen ze enorm veel doen. Ze kunnen alles kopen, ze hebben zulke grote reserves. Het zou me niets verbazen als het een keer gaat gebeuren", aldus de bestuurder tegen het FD. Google en Apple zijn relatief terughoudend, vindt Hamers. "Amazon toont de meeste durf en gaat buiten zijn eigen paden, met aanpalende diensten. Maar we moeten zeker niet alleen naar het Westen kijken. In China hebben techplatforms Alibaba en TenCent al een bankvergunning en ze leveren ook alle bankdiensten."
  17. forum rang 6 haas 6 november 2017 18:44
    Hebben we dan niets geleerd uit de kredietcrisis? Situatie nu lijkt op die van 10 jaar geleden
    06-11-17, 17.46u - Jochem van Staalduine
    Nee, een kredietcrisis zoals die van tien jaar geleden zouden we nooit meer krijgen. Want we hebben ons lesje geleerd en maatregelen genomen. En toch zijn er volop signalen dat de geschiedenis zich aan het herhalen is.

    1. Er worden weer volop riskante leningen verstrekt
    Aan de andere kant van de oceaan verstrekken banken weer uiterst riskante leningen aan bedrijven en huishoudens die deze schulden helemaal niet kunnen dragen. De gevolgen blijven niet uit.

    Zo bleek in september dat speelgoedketen Toys"R"Us op omvallen staat. Het bedrijf wankelt onder een schuldenlast van 5 miljard dollar. Dat de winkelketen überhaupt zoveel geld kon lenen roept herinneringen op aan de recente economische geschiedenis. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's voorspelde onlangs dat Amerikaanse investeerders dit jaar meer dan 534 miljard dollar zullen uitlenen aan Amerikaanse en Europese bedrijven met hoge schulden, zoals Toys"R"Us. Dat is maar liefst 53 procent meer dan vorig jaar. Als de kredietverstrekking in het huidige tempo doorgaat, wordt het jaarrecord 'riskante kredietverlening aan bedrijven' gebroken. Dat record stamt uit 2007, het jaar Als de kredietverstrekking in het huidige tempo doorgaat, wordt het jaarrecord 'riskante kredietverlening aan bedrijven' gebroken. Dat record stamt uit 2007, het jaar voordat de kredietcrisis uitbrak.

  18. forum rang 6 haas 11 april 2018 19:50
    Centraal bankiers sponsorden de beursrally op tien jaar voor 10.000 miljard dollar. Wie denkt dat die stimulus rimpelloos teruggedraaid kan worden ijlt ?
47 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.303
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.894
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.340
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.052
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.310
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.769
Alfen 12 16.256
Allfunds Group 3 1.189
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 332
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.248
AMG 965 125.678
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.598
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.105
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.264
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.672
ASML 1.762 76.882
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.664

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht