Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Grondstoffen Terug naar discussie overzicht

Katanga (KAT): een gigant in kobalt en koper

516 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 26 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Murdock2 17 mei 2018 12:01
    quote:

    BrightSight schreef op 17 mei 2018 10:47:

    40 jaar hier... :P
    Overigens jouw voorbeeld over Imtech, dat is een ziek bedrijf, ik ken het zelf, is een klant van mij.
    Dat dat bedrijf er niet meer bovenop komst is logisch...


    Begrijp me niet verkeerd, maar jij kijkt naar Imtech met de kennis van nu, denk ik ? Nu het niet meer als zodanig bestaat. Ik heb toentertijd (2013) waargenomen hoe de toenmalige Private Banking portefeuilles ermee werden volgestouwd, hier op het IEX-forum gelezen hoe mensen eindeloos gingen (bij)kopen....en diezelfde praatjes op de golfbaan aangehoord.

    Mijnbouw beleggers weten idd van Congo. George Forrest wist dat met Kamoto ook. Die was er zelfs geboren en getogen. En de mensen achter de beeldschermen weten ook dat het aandeel KAT vorig jaar 40 cent stond :)

    KAT zal altijd een "speculatieve buy" blijven...
  2. Murdock2 17 mei 2018 12:27
    Laten we niet vergeten dat Foreest in 2001 dit hele feest startte met ook een serieuze, internationale speler = Kinross Gold (!)

    (2005)- "De Forrest-groep van de veelbesproken Belgisch-Congolese zakenman George Forrest hoopt met de vernieuwde internationale - vooral Chinese - interesse voor de bodemrijkdommen van Katanga uit te groeien van een junior naar een major in de mijnbouw. Er zijn vergevorderde plannen om met de Canadese mijngigant Kinross de historische koper- en kobaltreserves in Kolwezi opnieuw aan te boren."

    www.tijd.be/algemeen/algemeen/Forrest...

    Vervolgens succes had ...en daarvandaan in problemen kwam.

    Eerst Gertler:
    www.mo.be/artikel/hoe-forrest-de-kamo...

    En daarna Gécamines....een hoofdstuk dat voor hen pas begin deze maand is opgelost:
    www.reuters.com/article/us-congo-mini...

    2005 = tijdens de "commodity supercycle"

    business.financialpost.com/commoditie...

    en.wikipedia.org/wiki/2000s_commoditi...
  3. [verwijderd] 17 mei 2018 12:47
    Dan nog.. een jaar machines stilzetten (ik zit in de machinebouw, lever de mensen die die machinelijnen neerzetten over de hele wereld) dat is funest... droge woestenij of vochtig... het spul moet draaien, anders kan je het geheel reviseren na een jaar... believe me ;)
  4. Murdock2 17 mei 2018 13:28
    quote:

    BrightSight schreef op 17 mei 2018 12:47:

    Dan nog.. een jaar machines stilzetten (ik zit in de machinebouw, lever de mensen die die machinelijnen neerzetten over de hele wereld) dat is funest... droge woestenij of vochtig... het spul moet draaien, anders kan je het geheel reviseren na een jaar... believe me ;)
    Geloof ik :)

    Maar dat zal Kabila, Gertler en de ambtenaren Gécamines een reet roesten. Iemand zei hier al op het forum: "de grote uitvraatpartij is begonnen"
    En daar heeft hij helemaal gelijk in...

    Glencore kijkt wel naar de lange termijn. Maar dit soort lui niet...en zij beslissen.

    Waarom heeft Kabila anders de succesvolle Moïse Katumbi weggejaagd?
    Katanga bloeide op zijn bedrijf en onder zijn gouverneurschap, iedereen op straat was tevreden. Moïse le Libérateur....
    Hij wilde niet eens een onafhankelijk Katanga :)

    Waarom stal Mobutu het land arm?
    Hij had populair kunnen zijn en tot zijn levensdagen kunnen blijven zitten, had hij de koper-opbrengsten vd 1970s "commodity-boom" zinvol gebruikt en niet verkwist aan het privé charteren vd Concorde voor zijn 'shopping trips'

    Waarom wilde de douanier mijn paracetamollekes van 6 cent, terwijl hij er ook voor had kunnen zorgen dat ik het jaar erna terugkwam, hem een fooi gaf en in zijn land 1000-en euro's spendeerde..

    De Afrikaan kijkt naar vandaag, ...morgen kan niet meer bestaan...Dat geld voor de allerarmsten, maar ook dictators:
    En daarbij kleptocraten (=Congo) kijken naar zichzelf = korte termijn

    Lees ff dit hoofdstuk over Moïse "le Libérateur"
    books.google.nl/books?id=bboZBAAAQBAJ...

    Ik heb er ook de DVD van. Helaas staan er geen beelden meer op internet. Anders kon je even zien hoe Gécamines met zijn materiaal omgaat :)

    Leuk achtergrond feitje,
    Gécamines = Umicore die door Mobutu is genationaliseerd !

    "Gécamines werd in 1967 opgericht, nadat dictator Mobutu de Union Minière de Haut-Katanga nationaliseerde, een ex-koloniale maatschappij die de mijnen in bezit had "

    "Union Minière was de vroegere naam van Umicore, een Belgisch bedrijf. Aangezien het bedrijf in de praktijk niet meer zozeer een mijnbouwbedrijf was, maar veeleer gespecialiseerd was in non-ferrometalen, werd een nieuwe naam voorgesteld. De geschiedenis van Union Minière is nauw verbonden met de mijnontginningen in Congo-Kinshasa en het voormalige Belgisch-Congo."

    P.S. Dit is trouwens ook een aanrader:
    www.amazon.com/This-Time-Different-Ce...
  5. Murdock2 17 mei 2018 13:49
    Als je goed leest heeft Gécamines al een track-record met verwaarlozing (en buitenlandse partners) :)

    Er is gewoon bar weinig veranderd..

    1997 -
    "BRUSSEL/ROTTERDAM, 18 APRIL. Dagelijks landen er zakenjets met missies in de Oostzaïese stad Goma waar rebellenleider Laurent-Désiré Kabila en zijn Alliantie van Democratische Strijdkrachten (hoofd)kwartier houden. In het plaatselijke Hotel des Grands Lacs onderhandelen zij aan de lopende band over het afsluiten dan wel voortzetten van contracten. Amerikaanse, Canadese en Zuidafrikaanse bedrijven tonen zich haantje de voorste. Maar ook het aloude Union Minière SA, de Belgische gigant uit het koloniale verleden, timmert er aan de weg, zij het met enige discretie. Want zo laat zegsman Paul de Bakker van de Union te Brussel weten: ,,Het is niet onze bedoeling terug te komen in de geest van vroeger. Ons beleid is er op gericht om zoveel mogelijk samen met andere internationale groepen in joint venture-verbanden aan de slag te gaan.'' Allemaal azen ze op de tot voor kort door het Zairese staatsbedrijf Gecamines gecontroleerde - of beter gezegd verwaarloosde - minerale rijkdommen die tot de grootste van de wereld worden gerekend. Zaire bezit naar schatting 60 procent van de wereldvoorraad kobalt, dat onder meer wordt gebruikt bij de produktie van batterijen en in de vliegtuigbouw, en waarschijnlijk de grootste voorraden hoogwaardig koper. De schattingen reiken tot 800 miljoen ton. Pas een paar jaar geleden werd Zaire door Australië voorbij gestreefd als grootste producent van industriële diamanten.

    retro.nrc.nl/W2/Lab/Zaire/180497a.html

    Ook uit 1997:
    AMSTERDAM - Zaïre, het land van de gisteren tot aftreden gedwongen dictator Mobutu, is potentieel een van de rijkste van Afrika. De voormalige Belgische kolonie, met een oppervlakte zo groot als West-Europa, bezit niet alleen kostbare delfstoffen als diamant, goud, kobalt, koper, tin en zink.

    Met het verjagen van Mobuto en het aantreden van nieuwe machthebbers in Kinshasa keert de hoop terug. Naar verluidt staan buitenlandse mijnbouwmaatschappijen bij rebellenleider Kabila in de rij om nieuwe exploitatiecontracten af te sluiten

    De belangrijkste oorzaak [red:van armoede] lijkt evenwel wanbeleid en corruptie in eigen land. Het geld dat de staatsmijnbouwmaatschappij Gécamines, de genationaliseerde tak van de Belgische koloniale mijngigant Union Minière du Haut-Katanga, verdiende aan zijn transacties met buitenlandse concerns, blijkt niet of nauwelijks geherinvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe mijnen. In plaats daarvan werd het doorgesluisd naar de omgeving van president Mobuto of systematisch geplunderd door eigen functionarissen van Gécamines."
  6. Murdock2 17 mei 2018 14:18
    Ik bekijk echt alles vanuit historische context, en zie te veel parallellen. Waarbij ik opmerk dat de Congolezen nu zelfs nog armer zijn dan onder Mobutu !

    "This Time is Different" ??

    Toen hij [red:Mobutu] aan de macht kwam, leek de toekomst van Congo nochtans erg beloftevol, dankzij de enorme bodemrijkdommen in het land.
    De spiraal ging echter in neerwaartse trend na de 'zaïrisering' van de economie in 1973. Na de nationaliseringen in de mijnsector betekende de confiscatie van buitenlandse eigendommen (Belgische, Griekse, Libanese, ...), die werden weggeschonken aan vertrouwelingen van de machthebber, de doodsteek voor de economie en de vlucht van talrijke buitenlandse investeerders.

    www.knack.be/nieuws/wereld/mobutu-ses...

    Zo maar een paar koppen uit de mainstream media, waar ik het 100% eens mee ben:

    - "Congo’s war was bloody. It may be about to start again" (Feb, 2018 -The Economist)

    - "Is Congo's Kabila Buying Time?" (June 2017, Der Spiegel)

    - "No DRC leader gives up power peacefully, so why would Joseph Kabila?"
    (Sept, 0216 - The Guardian)[/li][/ul]

    ======================
    www.economist.com/briefing/2018/02/15...

    www.spiegel.de/international/world/a-...

    www.theguardian.com/world/2016/sep/23...

  7. Murdock2 17 mei 2018 15:07
    Internationale grondstoffen trekken aan; buitenlandse beleggers erkennen de potentie van DRC; betreden het land; grondstofprijzen raken goed op dreef; en bezittingen buitenlandse bedrijven worden dan "afgepakt" en leeggezogen door Gécamines. Waarbij vervolgens de buit word verdeeld onder vertrouwelingen vd president.

    Forrest = Gertler = zelfde functie (financiële middleman) voor president...
    En telkens zet de middleman een jv tussen een buitenlands bedrijf met Gecamines op, die telkens eindigt in een dispuut geïnitieerd vanuit Gécamines. Toeval ?
    Is een weerspiegeling vd maatschappij ....

    In 1973 (Zaïrisering') was ook een tijd dat grondstoffen lekker draaiden. Populariteit kobalt ?

    Hetzelfde voor de presidentswissel. Congo werd in 1960 onafhankelijk en sindsdien is elke presidentswissel met geweld geweest (= burgeroorlog): Lumumba, Mobutu en Kabila
  8. Murdock2 17 mei 2018 15:30
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 17 mei 2018 15:10:

    Jongens hou svp op met dat gezeur over politiek in Afrika.

    Niemand zit daar omdat het zo fijn is daar.
    Dit is toch gewoon geopolitiek ? = country risk, waar 60-70% (?) vd kobalt aanvoer op draait...

    www.bloomberg.com/view/articles/2017-...

    www.forbes.com/sites/greatspeculation...
  9. [verwijderd] 17 mei 2018 16:33
    Ja ik ben het daar deels mee eens Ridder... Het gaat toch over invloeden op Katanga?
    Al moet ik zeggen dat historie niet altijd toekomst hoeft te zijn... Je weeet het dus nooit, maar daarom ook is Katanga niet al mijn inzet he ? ;)
    Vooralsnog zitten we in de lift! 6.2% erbij jippie!
  10. [verwijderd] 17 mei 2018 16:37
    Toch vind ik ook dat we wel even op point moeten blijven, het is niet zo dat elke situatie te vergelijken is met elkaar... dus andere bedrijven zijn niet meteen deze...
    Ook niet precies dezelfde situatie.
  11. Murdock2 18 mei 2018 09:26
    Ik ben het er niet meteen mee eens :)
    Jullie beleggen bottom-up, en ik kijk vooral top-town en breder ...
    En bij 'frontier markets' is dat geen verkeerde way to go. HES ook niet...En voor mij persoonlijk = Wie zn fouten uit het verleden niet leert...(e.g. Ivanhoe)
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 mei 2018 09:55
    quote:

    Murdock2 schreef op 18 mei 2018 09:26:

    Ik ben het er niet meteen mee eens :)
    Jullie beleggen bottom-up, en ik kijk vooral top-town en breder ...
    En bij 'frontier markets' is dat geen verkeerde way to go. HES ook niet...En voor mij persoonlijk = Wie zn fouten uit het verleden niet leert...(e.g. Ivanhoe)
    Katanga is een puur gokaandeel en niet geschikt voor beleggers die naar de politiek of de conjunctuur kijken.
  13. [verwijderd] 18 mei 2018 10:33
    Murdock, met jouw benadering zal het altijd een gok blijven, gezien verleden en heden.
    Met die van Zwarteridder ook...
    En met die van mij ook ;)

    Dus outcome is hetzelfde... Als je in dit soort regio's belegd is het altijd wiebelig.
  14. [verwijderd] 18 mei 2018 10:45
    Snap ik..kijk ook die van AMG maar eens laatste tijd, toch... . ik kijk echter nu naar de potentie van hun middelen, en die is gewoon veelbelovend...
    Ik zit in een aantal farma fondsen, als er maar 2 van de 5 scoren, dan verdien ik nog dik...
516 Posts
Pagina: «« 1 ... 15 16 17 18 19 ... 26 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.406
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.907
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.395
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.068
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.860
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.337
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.415
Allfunds Group 3 1.210
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 336
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.306
AMG 965 125.758
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.521
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.134
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.622
Arcelor Mittal 2.023 318.618
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.280
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.692
ASML 1.762 76.984
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.653
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.680

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht