Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Post, Sif, Kiadis en Flow

Liveblog: Post, Sif, Kiadis en Flow

Update 16:15 uur: Sif

Let altijd op de volumes bij kleine, illiquide aandelen die doorgaans met weinig volume handelen. Dan kan één relatief grote order al voor relatief veel koersbeweging zorgen. Zie Sif vandaag. Geen idee wie die Poelie is, maar ik weet wel dat 'ie long Sif is, sinds begin april de Sif CEO zelf bijkocht.

 


Update 16:00 uur: Kiadis

Morgen is de aandeelhoudersvergadering van Kiadis, dat openlijk van een Nasdaq-notering droomt. Meer is er eigenlijk niet, maar Kiadis zet wel in tien dagen een ritje neer van 20%. Bij een biotech kan dat ook in één dag als er een leuk persbericht is, zoals u ook duidelijk aan deze langere grafiek afleest, maar toch.

Die €10 rond is nog net niet op het bord gekomen, u moet het vooralsnog met €9,99 doen, maar het is wel zo'n beetje de centrale koers van Kiadis. Op de een of andere manier komt het fonds hier sinds de beursgang iedere keer weer uit na een feestje of een kater. De spread daarbij is ongeveer €5,50 naar boven of beneden.

Er zijn enorm veel postings vandaag op het Kiadisforum, maar verder nieuws kom ik er niet tegen.  

 


Update 15:45 uur: Flow Traders

De score valt mee, maar Flow Traders is wel daler van de dag. U kent het verhaal: het handelshuis moet het vooral hebben van reuring en drukte op de beurs, om het populair te zeggen. Het aandeel beweegt per saldo mee met de volatiliteit (lees: de VIX indices), maar dat is zeker niet één op één. Laat staan op dagbasis.

Dat blijkt ook deze maand. Ondanks de bescheiden toestanden op de markten beweegt het aandeel per saldo min of meer vlak. Wat ook aan dit plaatje opvalt is dat Flow Traders nooit meefietst op de echt hoge pieken in de VIX (ja, ik kijk Giro d'Italia), zoals u hier aan de Amerikaanse VIX index afleest, die van de S&P 500.

Wat met wijsheid achteraf ook opvalt, is dat het fonds veel te duur naar de beurs is gebracht, zoals de consensus nu luidt. Die liep er in twee maanden uit, lijkt de grafiek nu te suggereren. Stiekem vind ik dat mooi. Laat het maar aan handige handelaren over om hun tent op een goed moment naar de beurs te brengen.

 


Update 15:00 uur: Porsche

Corruptie-onderzoekje. Met 176 recherecheurs binnenvallen. Zeg maar of dat is omdat de zaak zo groot is, of om de naam van het bedrijf. In ieder geval mogen ze iedere dag wel binnenvallen: koers +1,5%. Vraag mij ook niet hoe, wat en waarom (de markt had 177 rechercheurs ingeoprijsd?), het staat op het bord.

 


Update 14:00: Apple

Het is nog anderhalve maand tot het Q2-cijferseizoen begint. Dit moet geen gewoonte worden, maar dat zou toch best kunnen gebeuren als de handelsoorlog VS-China blijft voortduren en zich misschien verder verscherpt. Zijn het niet de bedrijven zelf die waarschuwen, dan de analisten wel.

Ter memorie, Apple omzetwaarschuwde begin januari vier weken voor de cijfers. Niet dat zeker is dat het bedrijf dat weer doet - begin juli? - maar het geeft aan dat het op deze manier lange beursweken kunnen worden tot het volgende cijferrondje. Citi waardeert af naar $205 van $220. Koers nu -0,2%.

Voor de volledigheid, het bericht meldt niet of Citi buy, hold of sell hanteert. Ik gok dan maar buy, dat zijn alle analistenadviezen.

Dit is Apple onderliggend; die escalatie van die handelsoorlog komt inderdaad ongelegen. De verwachtingen trokken net wat aan. Wat mij vooral verbaast zijn die verlaagde dividendverwachtingen. Heel fors - en waarom?  

 


Update 11:30: Wáár koopt China zoal? Nou...

Dit is significant. Ik zie u al hardop denken, maar nee: al dan niet de hand van de Amerikaanse president hierin wordt niet duidelijk in dit artikel.

Wat wel duidelijk wordt uit het stuk is dat de Chinezen dan maar elders gaan shoppen, als ze niet overal meer voor alles terecht kunnen.

 


Update 11:25: Rentes?!

Tja...

Bij onze Nachbaren is het helemaal bar en böse:

Niels geeft u dit rijtje ook al en inderdaad, het zoveelste ruzietje Brussel-Rome lijkt de trigger. Zie echter ook de Amerikaanse rente weer kletteren, het geld stroomt nu richting de tegelijkertijd veiligste en meest liqiduide vluchthavens die er zijn: Amerikaanse en Duitse staatobligaties. Nogal risk-off dus.

Nog even over Italië, ja de rente-spread met Duitsland loopt op:

We hebben het alleen niet zo lang geleden wel gekker meegemaakt. Veel gekker.

 


Update 10:50 uur: PostNL

De percentages zijn niet wereldschokkend vandaag - er is ook echt nul komma nul fondsnieuws - en PostNL is zowaar stijger van de dag. Vorige week noteerde het fonds maar een dubbeltje boven de all time low van €1,47 uit 2013. Hoe wreed, want zoveel (dividend)fondsen noteren juist in de buurt van hun toppen.

Er is nu wat herstel, maar de grafiek oogt nog onheilspellend en het volume rond de bodem en de opgang nu is zeker niet om over naar huis te schrijven. 

U ziet duidelijk dat gelet op de verwachtingen de daling niet uit de lucht komt vallen. Ook hier is het afwachten of de bodem is gezet, als u op de stukken zit te azen. Dat het hoogrisico is bewijzen het dividendrendement van 14,7% (er gaat een of twee jaar worden gepasseerd) en de netto shorts van 11,9%.

 


Update 10:00 uur: Amsterdam maar weer eens

De ironie wil dat van alle experimenten die 020 ooit uit- en doorvoerde er maar ééntje wereldwijd is aangeslagen en een blijvertje is gebleken: jawel, rond 1600 ontstond in onze hoofdstad modern kapitalisme, aandelen- en valutahandel. Precies dat waar de stad anno nu een broertje dood aan heeft. 

 


Update 09:45 uur: Zoek het prijsverschil

Geweldige reclame dit. Maar wat zijn de marges? Gelet op dat u 32 keer de verwachte winst voor Nike en 26 keer voor Adidas betaalt, denk ik dat die bij die dure schoenen wel goed zit.

 


Update 09:30 uur: Stakingen

Schrale troost als u al een uur verregend op een verlaten station tevergeefs... Leuk staatje dit en het verrast mij. In mijn idee en herinnering werd er rond 1980 behoorlijk gestaakt in ons land. Niet dus. Staken is eigenlijk iets van honderd jaar geleden. Toen de factor arbeid inderdaad nog een inhaalslagje had te maken.

Iets anders. Valt het u ook op dat u in de hele pensioendiscussie zelden sommetjes tegenkomt? Gewoon simpel. Bijvoorbeeld hoeveel jaar u zoveel premie moet inleggen, waarover zo veel rendement wordt of moet worden behaald voor een zoveeljarig pensioen van zoveel procent van het laatste loon. 

Ik bedoe maar, veel meningen, weinig financiële onderbouwing.  

 


Update 09:00: Lang leve parkeergarages

Altijd lekker leesvoer, relletje rond de dorpspomp op de Amsterdamse Zuidas. Q-Park, eigendom van KKR, gaat los op de prijzen, zeg. Jammer dat de durfinvesteerder het parkeerbedrijf heeft gekocht, want er was even sprake van dat het naar de beurs kwam. Jammer, anders hadden wij dit nu als dividend opgestreken :-)

Ik maak wel eens het grapje dat ik het liefste alleen maar in dit soort simple & stupid cashcow business zou willen beleggen. Valt ook weinig aan te vernaggelen: gewoon schoon en netjes houden en verder is het vooral een kwestie van hand ophouden. Dit voorbeeld maakt dat duidelijk.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 15 mei

    1. ABN Amro Q1-cijfers
    2. InPost Q1-cijfers
    3. Allianz Q1-cijfers
    4. Commerzbank Q1-cijfers
    5. RWE Q1-cijfers
    6. Thyssenkrupp halfjaarcijfers
    7. ASMI €2,75 ex-dividend
    8. NL economische groei Q1 (voorlopig)
    9. NL consumentenuitgaven maart
    10. NL internationale handel maart
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht