Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.411 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 171 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 18 juli 2019 12:32
    Canada Invests in Clean & Green Copper Hydrometallurgical Technology

    Mining Com reported that Natural Resource Canada has set aside funds for a mineral extraction research and development project that, applied at commercial scale, will help reduce emissions and water use while lowering costs for companies. The project, being carried out by Vancouver’s Jetti Services Canada Inc (Jetti Resources), will develop a more energy-efficient process to extract copper from regular- and lower-grade ores, as well as waste mining materials and tailings, according to the NRC.

    Jetti Resources calls itself a technology-driven natural resources company that has developed a novel hydrometallurgical technology to extract metals of value from mineral ores that the mining industry has struggled to process. It said that “The Jetti technology is especially advantaged for extracting copper from low-grade primary sulphides, the world’s most abundant copper resource. The catalytic technology seamlessly integrates with existing heap leaching methods and downstream processing operations.”

    According to the company, the technology requires low capital expenditure, operating costs and enables high copper yields. It also has a strong environmental profile, “leading to lower criteria emissions and water usage along with the maximisation of resources at existing copper deposits.”

    The NRC, through its CAD 155 million Clean Growth Program, agreed to invest CAD 492,500 in the project, while Innovate BC, a Crown corporation that helps accelerate technology commercialisation by supporting startups and developing entrepreneurs in British Columbia, also committed CAD 150,000 to the project.

    Funding for the clean technology project was announced during the 2019 Energy and Mines Ministers’ Conference, held in Cranbrook, British Columbia, taking place on July 15-17, where ministers from federal, provincial and territorial governments are meeting under the theme, ‘Competitiveness and Innovation in Canada’s Energy and Mining Sectors.’

    The Honourable Amarjeet Sohi, Canada’s Minister of Natural Resources, said that “The Government of Canada continues to invest in projects that are positioning Canada’s mining industry to lead the clean energy future. Through strong government partnerships and a commitment to innovation, we are building the sustainable and competitive mining industry of tomorrow.”

    Source : Mining Com
  2. forum rang 10 voda 20 juli 2019 16:35
    De maanlanding is in scène gezet; daar zijn complotdenkers heilig van overtuigd

    De mensheid herdenkt morgen een mijlpaal in haar geschiedenis: 50 jaar geleden zette de eerste mens voet op de maan. Lulkoek, zeggen complotdenkers: de mens is nooit op de maan geweest.

    Hans van Zon < 20-07-19, 06:00

    Het zijn nieuwsuitzendingen om nooit te vergeten. Het is 21 juli 1969. Ook Nederland volgt met spanning de eerste maanlanding, rechtstreeks op radio en tv. Om 3.56 uur is presentator Hugo van Rhijn door het dolle heen. ,,We zien het been van Neil Armstrong! Nu voor het eerst: voetstap op de maanbodem! Nu! En daar staat ie op de maan! Nu!’’ De woorden van de eerste mens op de maan maken indruk: ‘That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind’. Ook op tv, waar presentator Henk Terlingen de bijnaam Apollo Henkie, verdient, is de opwinding groot. Dat hebben ‘we’ toch maar geflikt, klinkt het in huiskamers.

    Tegelijkertijd is er twijfel. Ongeloof. Wat de bemanning van Apollo 11 presteert, dat kan toch niet? ‘Ik moet nog steeds denken aan mijn vaders woorden van toen. Hij zei ‘allemaal trucage’ en ging toen naar zijn duivenkot’, schrijft ene Flor op een internetdiscussieplatform.

    Lees ook
    Neil, Buzz en... deze 12 mensen liepen op de maan

    Precies 50 jaar geleden landden de eerste mensen op de maan. Neil Armstrong en Buzz Aldrin plaatsten daar de Amerikaanse vlag. Maakt dat de Amerikanen ook eigenaar van dit hemellichaam? De Universiteit van Nederland vroeg aan Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) hoe het zit.
    Zie video

    Allemaal nep
    Is het allemaal wel echt? Het is de vraag die bij en na de volgende vijf missies - tussen 1969 en 1972 lopen nog eens tien astronauten op de maan rond - telkens weer zal worden gesteld. Al snel vormt zich een groep ‘ongelovigen’ die spreekt van een complot. De beelden zouden zijn opgenomen in een geheime studio in de woestijn van Nevada. Niks huzarenstukje. Het is allemaal nep. Zij wijzen ook theorieën af dat er wel een maanlanding was maar dat astronauten op dingen zijn gestuit die geheim moeten blijven: een menselijk skelet, overblijfselen van een beschaving of buitenaards leven.

    Hoe hard Nasa ook roept dat alle complottheorieën onzin zijn, de ‘ongelovigen’ laten zich niet overtuigen. Vijftig jaar later nog niet. Alleen in de Verenigde Staten is hun aantal gepeild: 5 procent van de Amerikanen denkt dat de maanlandingen nep zijn. ,,Dat cijfer blijft redelijk constant’’, zegt Roger Launius, die van 1990 tot 2002 chef-historicus was bij Nasa. ,,Maar de tijd is in het voordeel van de complotdenkers. Hoe langer het is geleden, hoe meer herinneringen vervagen, des te gemakkelijker het wordt dit soort theorieën te verkondigen.’’ Onderzoek wijst trouwens uit dat onder de complotdenkers veel aanhangers zitten van de theorie dat de aarde niet rond maar plat is.

    Mannen
    Het gaat vooral om mannen. Voor elk argument dat hun theorie weerlegt hebben ze een tegenargument. Zij baseren hun eigen gelijk op alle beelden van de maanlanding. Daarop zouden dingen staan die niet kunnen. Of er ontbreken zaken (zie hiernaast). De vervolgstap is voor hen snel gemaakt: als er met die beelden is geknoeid dan zijn ook de maanlandingen nep.

    De grootste inspiratiebron voor de complotdenkers is Bill Kaysing. Deze in 2005 overleden Amerikaan baart in 1976 opzien met zijn boek We never went to the moon. Zijn aanhangers zien in hem een klokkenluider omdat hij had bijgedragen aan het ruimteprogramma. Hij werkte tussen 1956 en 1963 voor Rocketdyne, dat motoren leverde voor de Saturnus V, de draagraket die de Apollocapsules in de ruimte bracht. Kaysing noemt de maanlandingen ‘bedrog’ omdat de Amerikanen toen niet de technologie hadden om de missies uit te voeren. ,,De kans dat een maanlanding zou slagen werd ingeschat op 0,0017 procent’’, aldus Kaysing.
  3. forum rang 10 voda 20 juli 2019 16:37
    Deel 2:

    Concurrentie
    Maar het prestige van de Verenigde Staten stond op het spel. President John F. Kennedy had in 1962 beloofd dat er eind jaren 60 een Amerikaan op de maan zou staan. De Koude Oorlog was op een hoogtepunt en de Amerikanen hadden al smadelijke nederlagen geleden in de concurrentieslag met de Sovjet-Unie. Alles wat in de ruimte was gebracht was Russisch: het eerste object (Spoetnik), de eerste mens (Joeri Gagarin), de eerste vrouw (Valentia Teresjkova), de eerste ruimtewandeling (Alexei Leonov).

    Dus, aldus Kaysing, moest er desnoods met bedrog ‘een doorslaggevend Amerikaans succes’ komen. Er zou een onbemande raket worden gelanceerd en de drie astronauten zouden op aarde blijven, in een filmstudio met maandecor. Nasa zou Stanley Kubrick, regisseur van de bewierrookte sciencefictionfilm ‘2001: A Space Odyssey’ zover hebben gekregen om de fakebeelden te maken, betoogde Kaysing.

    Operatie geheim
    Volgens Kaysings script gingen de astronauten op 16 juli voor het oog van heel de wereld aan boord van de capsule, die ze via een geheime uitgang verlieten. De raket vertrok zonder hen. En hun terugkeer op aarde? Op Hawaii kropen zij in de ruimtecapsule die boven de Stille Oceaan werd afgeworpen. De wereld kon daarna zien dat de marine hen oppikte. Nasa zou miljarden hebben uitgegeven aan zwijggeld om de operatie geheim te houden.

    Ondanks alle tegenargumenten, aangedragen door wetenschappers, Nasa en astronauten houdt Kaysing vast aan zijn theorie. Een felle criticus is Jim Lovell die de Apollo 13 in 1970 na de ontploffing van een zuurstoftank veilig terugbrengt op aarde. ,,Die vent is gek. We namen een groot risico. Iedereen zou daar trots op moeten zijn’’, aldus Lovell. Collega Edwin ‘Buzz’ Aldrin, de tweede mens op de maan, is minder diplomatiek. In 2002 maakt complotdenker Bart Sibrel hem uit voor een bedrieger. Aldrin geeft hem een rechtse hoek.

    Stanley Kubrick (in 1999 overleden) steekt de draak met Kaysings verhaal maar zijn dochter Vivina trekt fel van leer. Afgelopen mei nog veegt zij de vloer aan met de idee dat haar vader Space Odyssey in 1968 heeft gebruikt om proef te draaien voor de fakefilms over de maanlandingen. ‘De zogeheten ‘waarheid’ dat mijn vader samenzweerde met de regering is een groteske leugen’, aldus Vivian Kubrick in een tweet. Space Odyssey levert bovendien een belangrijk tegenargument. De film bevat 35 minuten vol speciale ‘ruimte-effecten’. Liefst 150 specialisten hebben daar vier jaar aan gewerkt. Het beelddossier van de Apollovluchten omvat 100 uur video, 7000 foto’s en vele uren 16-mm film. Alleen al het maken van de nepfilms zou met de techniek van toen 800 jaar hebben gevergd.

    Complot
    En: als er al een complot was geweest dan had dat nooit zo lang geheim kunnen worden gehouden. Er werkten tienduizenden mensen aan de maanlandingen. Van de directie van Nasa, de astronauten, ontwerpers, technici, fotografen, cameramensen, medewerkers van IBM, Boeing en tientallen andere bedrijven, veiligheidsmensen, tot de marine die de capsules uit zee haalden. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het absoluut onmogelijk is dat zoveel mensen zo lang hun mond kunnen houden. ,,Bovendien’’, aldus Aldrin (nu 89) ,,de Russen zouden ons al lang aan de schandpaal hebben genageld als deze verzinsels zouden kloppen.’’ De complotdenkers blijven hem intussen achtervolgen. Zij beschuldigen Aldrin er nu van dat hij een groot voorstander is van bemande vluchten naar Mars, en niet naar de maan, omdat hij niet wil dat nieuwe maanmissies zullen aantonen dat hij er in juli 1969 nooit is geweest.

    De eerste mens op de maan heeft zich nooit gestoord aan alle wilde verhalen. ,,Een fakelanding zou moeilijker zijn geweest dan een echte’’, aldus de in 2012 overleden Neil Armstrong. ,,Mensen zijn dol op complotten maar ik maak me er niet druk om omdat de dag komt dat iemand naar de maan vliegt en daar de camera opraapt die ik er heb achtergelaten.’’

    Scott Millican trainde de astronauten van Apollo 11 tot en met 17 om ze te leren hoe ze zich op de maan moesten bewegen in het speciaal hiervoor ontworpen ruimtepak. Daarnaast ontwikkelde hij de zogenoemde Lunar Checklist, die de astronauten veilig naar de maan en weer terug naar de Apollo moest brengen.

    www.ad.nl/wetenschap/de-maanlanding-i...
  4. forum rang 10 voda 20 juli 2019 16:45
    Deel 3:

    Maanlandingen, nep of echt?
    Argumenten van complotdenkers en de reactie van Nasa

    De vlag
    De eerste vlag op de maan zou hebben gewapperd. Dat kan niet want er is geen wind op de maan.

    Volgens Nasa wappert de vlag omdat de twee astronauten die in beweging hebben gezet. Zij hebben de stok heen en weer gewrikt bij het in de bodem zetten. Op de maan is weinig zwaartekracht en geen luchtweerstand om de vlag snel tot stilstand te brengen.

    Geen sterren
    Er hangen geen wolken om de maan en toch zijn er op alle foto’s geen sterren te zien.

    Volgens Nasa kan de camera de sterren niet waarnemen. Hun licht is veel zwakker dan de reflectie van de zon door de witte ruimtepakken.

    Dezelfde achtergrond
    Foto’s van de Apollo 15-missie zijn op kilometers afstand van elkaar genomen en hebben toch dezelfde achtergrond.

    Nasa: De maan is veel kleiner dan de aarde. Daarom lijkt de horizon veel dichterbij.

    Letter C
    Op een gefotografeerde maansteen is een letter C te zien. Bij de opnames is vergeten die C te verbergen.

    Nasa: Ofwel heeft iemand er de letter achteraf op gezet, of er is bij het ontwikkelen een haartje blijven hangen.

    Straling
    De astronauten zouden tijdens de vlucht gekookt worden door de Van Allen-stralingsgordel tussen aarde en maan.

    Nasa: De passage ervan gaat zo snel dat er nauwelijks straling wordt opgenomen (0,1 procent van de dodelijke hoeveelheid).

    Beweging
    Speel je de filmbeelden 2,5 keer zo snel af, dan bewegen de astronauten zich in het ritme van de zwaartekracht op aarde, zie de foto’s hierboven. Sprongen zouden zijn gefaket.

    Het verweer: Er was toen geen apparatuur om dat te kunnen simuleren. Een sprong op de maan heeft verschillende snelheden: je gaat er sneller de lucht in, maar het duurt langer voor je landt.

    Schaduw
    Op foto’s valt de schaduw in verschillende richtingen, terwijl er één lichtbron is: de zon.

    Nasa: Het grillige landschap kan een oorzaak zijn van onregelmatige schaduw.
  5. forum rang 10 luchtschip 20 juli 2019 18:44
    quote:

    voda schreef op 20 juli 2019 16:37:

    Deel 2: complotdenkers: de maanlanding is in scene gezet

    Collega Edwin ‘Buzz’ Aldrin, de tweede mens op de maan, is minder diplomatiek. In 2002 maakt complotdenker Bart Sibrel hem uit voor een bedrieger. Aldrin geeft hem een rechtse hoek.

    www.ad.nl/wetenschap/de-maanlanding-i...

    Daar zijn beelden van. Edwin "Buzz" Aldrin is 72 in 2002 en wordt benaderd door Bart Sibrel.

    Bart Sibrel zegt tegen Aldrin :

    You're the man who said you walked on the moon but you didn't.
    You're a coward and a liar and a thief.

    Het antwoord van Edwin "Buzz" Aldrin is kort maar krachtig.

    twitter.com/JamesHasson20/status/1152...

  6. forum rang 6 haas 22 juli 2019 10:16
    Ik keeek even op iex-one monitor: maar daar staan de krsen van Vrijdag nog ?!
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 22 juli 2019 10:22
    quote:

    haas schreef op 22 juli 2019 10:16:

    Ik keeek even op iex-one monitor: maar daar staan de krsen van Vrijdag nog ?!
    'T is gratis dus je moet niet zeuren...!!
  8. forum rang 6 haas 22 juli 2019 10:25
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 22 juli 2019 10:22:

    [...]
    'T is gratis dus je moet niet zeuren...!!
    Ik meld het :ook even mail gezonden naar IEX directie
  9. forum rang 6 haas 22 juli 2019 11:33
    quote:

    haas schreef op 22 juli 2019 10:25:

    [...]

    Ik meld het :ook even mail gezonden naar IEX directie
    De TIJD meldt het netjes:

    Technisch probleem koersen
    Door een technisch probleem bij onze leverancier zijn de koersen tijdelijk niet beschikbaar. Alvast onze excuses. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
  10. forum rang 10 voda 23 juli 2019 06:28
    Waarom koffie verkeerd de biefstuk onder de drankjes is

    Goed drinken, dat is bij de hitte van de komende dagen het devies. Maar wát je drinkt, kan nogal een verschil maken voor het klimaat. Zo is de klimaatimpact van cappuccino een veelvoud van die van thee, sap of een biertje.

    Annemieke van Dongen 23-07-19, 06:01
    © Shutterstock

    Dat blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Koffie verkeerd is de ‘biefstuk onder de drankjes’ en het meest onvriendelijk, concludeert de voorlichtingsorganisatie. De klimaatvriendelijkste dorstlesser is, niet heel verrassend, kraanwater. Dat is tevens het meest gedronken vocht: de gemiddelde Nederlander drinkt twee glazen water per dag.

    Daarna volgt koffie. De klimaatimpact daarvan hangt sterk af van de hoeveelheid melk die je erin doet. Drink je zwarte koffie, dan is de impact relatief laag. Bij cappuccino of koffie verkeerd komt al gauw vier keer zoveel CO2 vrij, blijkt uit de vergelijking. Daarin is onder andere gekeken naar de teelt van grondstoffen, het transport, de verpakking en het energieverbruik door het koelen of verwarmen van dranken. Zo schiet de klimaatimpact van koffie en thee omhoog als je er te veel van zet. Maar zelfs dan blijft thee een van de klimaatvriendelijkste dranken.

    Zuivel is relatief belastend voor het klimaat, onder andere doordat koeien het sterke broeikasgas methaan opboeren. Ook bij de productie van veevoer komt veel CO2 vrij. Tel daarbij op dat wij Nederlanders nogal stevige melkdrinkers zijn en dat maakt duidelijk waarom zuivel van alle dranken die we consumeren in totaal de grootste klimaatimpact heeft.

    Lees ook
    Dit kun je zelf doen tegen de wereldwijde opwarming
    PREMIUM
    Dit kun je zelf doen tegen de wereldwijde opwarming
    Lees meer
    Grote verschillen
    Binnen een drankcategorie kunnen de verschillen groot zijn. Zo is de klimaatimpact van een glas sinaasappelsap uit een glazen fles hoger dan van een glas appelsap uit pak. Bij sap en frisdrank heeft de verpakking een relatief grote impact op de klimaatscore: een kartonnen pak is beter dan een glazen fles, die zwaar is en dus transportonvriendelijk.

    Na een zweterige werkdag even bijkomen op een terrasje? Van de alcoholische opties is Nederlands bier uit een statiegeldflesje de beste optie. Buitenlandse speciaalbiertjes in eenmalig glas (zonder statiegeld) hebben een veel grotere impact op het klimaat. Ook wijn uit een fles scoort niet zo best. Voor wijnsnobs een no go, maar klimaatfanaten kunnen het beste een bag-in-boxverpakking kopen.

    Als we twee glazen fris inruilen voor kraanwater, besparen we net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5000 voetbalvel­den

    Kirsten Palland, MilieuCentraal

    © shutterstock
    Allemaal klein bier? Een beetje rekening houden met het klimaat in je drankenkeuze heeft wel degelijk impact, aldus MilieuCentraal. ,,Als iedere Nederlander twee glazen fris inruilt voor kraanwater, besparen we per jaar net zoveel CO2 als het planten van een nieuw bos van 5000 voetbalvelden groot’’, zegt woordvoerder Kirsten Palland.

    ,,Kraanwater is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalveliterfles en zelfs 200 keer beter dan een halveliterflesje. Vul thuis en onderweg een hervulbare fles. Vind je water saai? Geef het meer smaak door er komkommer, munt of een schijfje citroen aan toe te voegen.’’

    www.ad.nl/koken-en-eten/waarom-koffie...
  11. forum rang 10 luchtschip 23 juli 2019 13:06

    Makkelijkste drugsvangst ooit.

    Bestuurder rijdt met bestelbus, in Sydney Australie, twee politie wagens, geparkeerd voor het politie bureau, aan gort.
    Rijdt door en wordt verderop aangehouden. In de bestelbus treft de politie 273 kilo Ice(Meta amphetamine drug) ter waarde van Australische $ 200 miljoen.

    Overige bendeleden hebben van deze rapportage op tv kunnen genieten en weten dat de politie nu ook achter hen aan zit.

    twitter.com/9NewsSyd/status/115357654...
  12. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juli 2019 11:10
    Canada werkt aan luchtbrug om zalmen te redden: ‘Anders legt hele populatie het loodje’

    Een luchtbrug om zalmen te redden. Zoveel heeft Canada ervoor over om te voorkomen dat een hele populatie aan zalmen in de rivier Fraser verloren gaat. Volgens kenners is het de enig mogelijke manier. Zo werkt het.
    Buitenlandredactie 23-07-19, 15:54

    Eind juni sloegen natuurbeschermers en inheemse stammen alarm. Een landverschuiving blokkeerde de waterstroom in de rivier Fraser zo erg dat de zalmen de grootste moeite hadden om stroomopwaarts te gaan naar hun traditionele paaigebied. Daarmee dreigt de complete populatie in dit gebied van Canada voorgoed verloren te gaan.

    De blokkade zou hebben plaatsgevonden in oktober of november van vorig jaar, maar werd pas afgelopen maand ontdekt. De blokkade bevond zich immers op een erg afgelegen plek nabij Lillooet in het noorden van British Columbia, waar nauwelijks mensen komen. De landverschuiving, die de naam Big Bar heeft meegekregen, creëerde een hoge, nauwe waterval waardoor miljoenen zalmen onoverkomelijke problemen hadden om verder stroomopwaarts te gaan. Slechts een paar honderd vissen zouden over zoveel sprongkracht hebben beschikt dat zij de waterval konden passeren om vervolgens eitjes af te zetten en die te bevruchten.
    Noodvijver

    Om de populatie te redden, moet dat aantal veel hoger zijn. Daarom wordt met man en macht gewerkt aan een reddingsoperatie. De federale en lokale overheden werken nauw samen met de zogeheten First Nations communities, inheemse gemeenschappen. De zalmen spelen immers een belangrijke rol in hun levensonderhoud. Volgens plan zullen de zalmen worden overgebracht naar een grote noodvijver die nu wordt aangelegd. In de tussentijd krijgen zoveel mogelijk zalmen een label, zodat hun reis straks goed gevolgd kan worden.

    Als de vissen in de noodvijver zitten, worden ze overgezet in grote tanks (van 900 tot 2500 liter) waarna ze met een luchtbrug – met hulp van helikopters – stroomopwaarts worden gebracht. In de tanks die onder de heli’s hangen wordt extra zuurstof gepompt om de vissen rustig te houden. ,,Alleen op deze manier kunnen we voorkomen dat de zalmpopulatie het loodje legt’’, zegt Jonathan Wilkinson, de federale minister voor Visserij, Oceanen en de Canadese kustwacht.
    Eenmalig

    Het gaat vooralsnog om een eenmalige operatie, benadrukt de Canadese regering. Voor de langere termijn wordt naar een duurzame oplossing gezocht waarvoor nu de tijd ontbreekt. Er liggen twee opties op tafel. De eerste is het aanleggen van achterelkaar gelegen vijvers met kleinere hoogteverschillen in het probleemgebied waardoor de zalmen de nauwe stroom wel kunnen passeren en onderweg in de natuurlijke vijvers kunnen uitrusten. De andere voorziet in een ‘transportsysteem’ met behulp van flexibele buizen waardoor de zalmen hun weg naar boven kunnen vervolgen.

    In beide gevallen zal er een enorme hoeveelheid grond en werk moeten worden verzet. Als een van beide passages is aangelegd, zal de reis van de zalmen hogerop worden gevolgd door het afnemen van bloedcontroles. Daarmee kan worden vastgesteld of zij genoeg energiereserves hebben voor hun voortplanting.
  13. forum rang 10 voda 24 juli 2019 19:25
    Met toekenning hoge schadevergoeding geeft rechter startschot voor massaclaims privacy

    Expert | Axel Arnbak is onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht

    Wat kost een basale privacyschending? Deze simpele vraag is al decennialang onderwerp van hevig academisch debat. Recent gaf een rechter ineens een kort en krachtig antwoord aan de gemeente Deventer: €500, plus proceskosten. Voor Deventer allicht betaalbaar, maar datagulzige overheden en bedrijven die persoonsgegevens van miljoenen burgers of consumenten verwerken, zijn gewaarschuwd. Zeker nu de strenge privacywet AVG en de vernieuwde Wet collectieve afwikkeling massaschade (WCAM) juist in Nederland een vruchtbare bodem creëren voor massaclaims door stichtingen, die nu €500 per getroffen persoon kunnen claimen voor een basale privacyschending. Handhaving van privacywetten door onderbezette datatoezichthouders is de afgelopen twintig jaar overal in Europa achtergebleven. Maar de combinatie van zulk toezicht met civiele massaclaims, lijkt de komende jaren meer kans te maken dataslurpers te dwingen zorgvuldiger met onze data om te gaan.

    De Deventer datazaak draait om een ambtenaar, die een e-mailtje naar collega’s in een andere gemeente had gestuurd met daarin de naam van een burger die twee keer een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob-verzoek) had ingediend. De burger vorderde daarop immateriële schadevergoeding van de gemeente, omdat het onrechtmatige mailtje zijn privacy, eer en goede naam zou aantasten. Vrij recent nog verkondigde de Hoge Raad dat je in Nederland weinig kans maakt op vergoedingen die niet zozeer zijn gebaseerd op vermogensschade – ‘geleden verlies of gederfde winst’– maar op immateriële schade. En dat een schending van grondrechten op zichzelf geen grond geeft voor schadevergoeding; daarvoor moet ook iets ‘ernstigs’ gebeuren.

    Schade
    Toch baseert de Rechtbank Overijssel haar oordeel niet op de Hoge Raad, maar vooral op de AVG. Die is namelijk veel ruimhartiger: verantwoordelijke organisaties moeten ‘alle materiële en immateriële schade vergoeden. Het begrip schade moet ruim worden uitgelegd, op een manier die volledig en daadwerkelijk (en) ten volle recht doet aan de doelstellingen’ van de AVG. En die doelstelling is niet zozeer de allocatie van cash, maar juist de principiële bescherming van het grondrecht op dataprotectie. Schending is al schade.

    Wetenschappers vragen zich al ruim dertig jaar af hoe je een prijs zet op privacyschendingen. Economen stellen dat organisaties privacy niet respecteren, omdat een schending vrijwel niks kost. Net als vervuiling, moet je privacyinbreuken beprijzen om marktfalen te corrigeren. Juristen signaleren echter dat het benodigde ‘causale’ verband tussen de schending en de schade bij zoiets abstracts als privacy niet of nauwelijks valt te concretiseren. De schoonheid van procederen is dat de rechter in zijn vonnis de knoop in zo’n debat moet doorhakken. In één korte zin slaat de rechter een enorme piketpaal in dit debat: vanwege de ‘verspreiding van zijn persoonsgegevens (..) acht de rechtbank een schadevergoeding van €500 billijk’.

    ‘Nederland is een aantrekkelijke locatie om internationale massaclaims voor de rechter te brengen’

    Datahongerige organisaties moeten zich rot schrikken. In januari van dit jaar legde de Franse datatoezichthouder Google een boete van €50 mln op, omdat de privacy van Androidgebruikers systematisch wordt geschonden zodra zij hun smartphone aanzetten. Kort na de publicatie vorderde een Franse stichting schadevergoeding van Google. Frankrijk telt 28 miljoen Android gebruikers. Als de Franse rechter iedere Androidgebruiker €500 toekent, moet Google voor €14 miljard bloeden – alleen al in Frankrijk.

    Het verleden leert dat privacy in het voetspoor volgt van het mededingingsrecht, waarin massale kartelschadezaken momenteel welig tieren. Nadat de Europese Commissie als toezichthouder een kartel beboet, volgen soms wel honderden schadeprocedures door claimstichtingen tegen een enkel bedrijf. In die lijn kunnen stichtingen of consumentenbonden – vooral in de nasleep van AVG-boetes door datatoezichthouders – namens vele slachtoffers massaclaims indienen. Fascinerend genoeg is Nederland een aantrekkelijke locatie om internationale massaclaims voor de rechter te brengen. Zowel de vernieuwde WCAM als de AVG bepalen dat een burger zich mag laten vertegenwoordigen door een belanghebbende stichting. Daarnaast meldt de AVG expliciet dat je mag procederen in iedere EU-lidstaat waar een bedrijf een vestiging heeft. En sinds kort bestaat het Netherlands Commercial Court dat snelle procedures in het Engels faciliteert.

    Rechter aan zet
    Bij de rechter is het schadedebat natuurlijk pas net begonnen. De motivering van de Nederlandse rechter is nogal dun en navraag leert dat Deventer in beroep gaat tegen de uitspraak. Toch heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg al meerdere keren in algemene zin schadevergoeding voor privacyschendingen toegewezen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg pas één keer, en niet op grond van de AVG. De duidelijke taal van de AVG suggereert dat het EU-Hof zich actief zal uitlaten over het schadevraagstuk bij privacy, zoals in zaken over vertragingen en verloren bagage in de luchtvaart.

    Tot die tijd zullen advocaten in de clinch liggen over het causale verband tussen schending en schade, de hoogte ervan en met name de multiplier van de ene schadevergoeding voor miljoenen gebruikers. Al moet de exacte prijs nog worden vastgesteld door hogere rechters, de Rechtbank Overijssel geeft met de toekenning van €500 alvast een oorverdovend startschot voor massaclaims rondom privacy.

    Axel Arnbak is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht, Universiteit van Amsterdam. Reageer via expert@fd.nl.

    fd.nl/opinie/1309911/met-toekenning-h...
  14. forum rang 10 voda 24 juli 2019 19:25
    Hitterecord verbroken op verschillende plaatsen in Nederland

    Op verschillende plaatsen in Nederland is vanmiddag het 75-jaar oude hitterecord verbroken. In Eindhoven was het om 16.30 uur 39,3 graden, de hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland.

    Het oude record lag op 38,6 graden en dateert van 23 augustus 1944, in Warnsveld. Eerder op de dag was de Brabantse gemeente Gilze-Rijen recordhouder: daar was het op het heetste moment van de dag 39,1 graden. Vrijwel overal in Nederland werden temperaturen van boven de 30 graden waargenomen.

    ‘Het doet ons toch wel wat. Vanochtend dachten we dat het business as usual zou worden, maar het warmterecord laat ons niet koud’, grapt het KNMI in verschillende media. Of de temperatuur nog verder zal stijgen, is volgens het weerinstituut niet bekend.

    Op sociale media wordt druk geklaagd over de hitte, en verschillende instanties nemen maatregelen. Zo besproeit Schiphol de taxibanen met water om te voorkomen dat het asfalt wordt vervormd door landende vliegtuigen. In de terminals op Schiphol worden tevens extra airco’s geplaatst.

    Op het spoor zijn een aantal storingen. De NS laat weten dat reizigers in de avondspits rekening moeten houden met verstoringen ‘met grote impact’ rond Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Zwolle. Op meer dan 100 stations zijn gratis watertappunten geopend, waar reizigers hun waterflesjes kunnen bijvullen.

    fd.nl/economie-politiek/1310088/hitte...
  15. forum rang 10 voda 25 juli 2019 08:43
    Bijna €10 mrd aan verdachte transacties in 2018

    Een recordbedrag van €9,5 mrd aan financiële transacties is in 2018 in Nederland verdacht verklaard. De verdenkingen zijn witwassen en het financieren van terrorisme.

    Dit staat in het jaarverslag van de Financial Intelligence Unit (FIU). Het is het grootste aantal verdachte transacties sinds de oprichting van de FIU en zijn voorganger, de financiële inlichtingendienst die bestaat sinds 1994. Financiële dienstverleners zijn sinds vorig jaar verplicht transacties die ze niet vertrouwen bij de FIU te melden.

    Veel meer dan vorig jaar

    De dienst kreeg in totaal ruim 750.000 meldingen, waarvan het er 57.950 verdacht verklaarde. Deze aantallen liggen een stuk hoger dan een jaar eerder: in 2017 kreeg de FIU 394.743 meldingen, waarvan het er 40.000 verdacht verklaarde, ter waarde van €6,7 mrd.

    Ook deden banken in 2018 veel meer meldingen. Het aantal verdacht verklaarde transacties afkomstig van de bankensector verdrievoudigde in 2018 ten opzichte van 2017. Bij de aanpak van witwassen schoten Nederlandse banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekort. ING negeerde jarenlang de wetgeving tegen witwassen. Daarvoor kreeg de bank in 2018 de grootste Nederlandse boete ooit, van €775 mln.

    In Nederland wordt volgens de overheid jaarlijks zo'n €16 mrd witgewassen. Het gaat hierbij vooral om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen.

    Grote criminele netwerken

    Slechts 105 van de bijna 60.000 verdachte transacties vertegenwoordigen bijna €7,5 mrd. Deze transacties, waarschijnlijk gemaakt door grote criminele netwerken, kunnen volgens de FIU van grote invloed zijn op de nationale en internationale financiële integriteit.

    Na de verdacht verklaring van transacties, komen deze ter beschikking van de opsporings, inlichtingen, en veiligheidsdiensten.

    fd.nl/economie-politiek/1310023/bijna...
  16. forum rang 10 voda 25 juli 2019 13:39
    Video: Loodrechte stijging AEX op korte termijn

    (ABM FN-Dow Jones) Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets is een loodrechte stijging van de AEX het meest waarschijnlijke scenario op de korte termijn. De technisch analist licht toe.

    www.youtube.com/watch?v=x4ESZpUaCrc

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 25 juli 2019 13:54
    Update: ECB laat rente ongemoeid

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform de verwachting van de markt zijn monetaire beleid gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

    Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief blijft en de strafrente 0,25 procent.

    De centrale bank zei bij het vorige rentebesluit al dat de basisrentetarieven van de ECB "ten minste de gehele eerste helft van 2020" op hun huidige niveau zullen blijven, en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn.

    Eerder ging de ECB er nog van uit dat de rentes ten minste tot en met eind 2019 op het huidige niveau zouden blijven.

    De beleidsraad onderstreepte donderdag de noodzaak voor een sterk accommoderend monetair beleid voor een langere tijd, aangezien de inflatie achterblijft op het beoogde doel. Als dit op de middellange termijn zo blijft, dan is de beleidsraad vastbesloten om in actie te komen en indien nodig alle mogelijke instrumenten die het tot zijn beschikking heeft in te zetten.

    De beleidsraad heeft gevraagd om verschillende opties te onderzoeken, waaronder bijvoorbeeld een tiered systeem, maar ook voor het opkopen van obligaties.

    Eind vorig jaar stopte de ECB juist met het opkopen van obligaties. Wel blijft de centrale bank aflossingen op deze leningen herinvesteren, "en wel voor geruime tijd voorbij het moment waarop de Raad van Bestuur begint de basisrentetarieven van de ECB te verhogen en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om gunstige liquiditeitscondities en een ruime mate van monetaire accommodatie te handhaven."

    De aandacht van beleggers gaat nu uit naar de toelichting op het rentebesluit van Mario Draghi, die aan zijn laatste maanden bezig is als voorzitter van de ECB. Draghi spreekt vanaf 14:30 uur.

    Update: om meer informatie toe te voegen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 juli 2019 07:47
    Vrouw probeert Audi A3 af te rekenen met thuis geprinte euro's

    Een 20-jarige vrouw heeft eerder deze maand in Duitsland geprobeerd om bij een dealer een Audi A3 af te rekenen met nepbiljetten die ze thuis had uitgeprint.
    Erik Kouwenhoven 25-07-19, 05:00

    Werknemers van de autodealer in Kaiserslautern stonden verbaasd te kijken toen de vrouw met overduidelijk gekopieerde biljetten van 100 euro op de proppen kwam om een Audi uit 2013 te betalen. Het was een flinke stapel, ter ‘waarde’ van 15.000 euro. De dealer schakelde de politie in, waarna de dame werd gearresteerd, zo meldde de Osnabrücker Zeitung.

    ,,Ik vroeg haar nog of ze Monopoly wilde spelen”, vertelde de verkoper van de Audi aan de nieuwssite. Hij hield haar vast tot de gealarmeerde politie arriveerde. Of de vrouw alleen heeft gehandeld, is nog onduidelijk. ,,We hebben al veel meegemaakt”, zei de verkoper. ,,Maar zoiets vreemds hadden we nog nooit gezien.”

    Volgens de lokale officier van justitie vond de politie in haar appartement in het plaatsje Pirmasens nog meer vervalste tabletten met een ‘waarde’ van 13.000 euro. Het ging om kopieën van bankbiljetten van 50 en 100 euro, die duidelijk waren gemaakt met een commerciële inkjetprinter.
3.411 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 171 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.303
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.895
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.340
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.052
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.310
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.769
Alfen 12 16.261
Allfunds Group 3 1.189
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 332
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.248
AMG 965 125.679
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.598
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.264
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.673
ASML 1.762 76.886
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.664

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht