Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

"This time it's... difficult"

Zelfs high yield is zo high niet meer. Zelf heb ik op de markt de meeste hoofdbrekens over obligaties en rentes. Vooral omdat het nieuw is, er is geen enkel historisch precedent. Eind negentiende eeuw noteerden in de VS (sommige?) rentes kort negatief, maar dat verhaal moet ik nog een keer goed uitzoeken.

Ik ben de vijftig voorbij en moet strikt genomen, volgens de aloude beleggingsleer, risicovolle aandelen langzaam afbouwen ten gunste van veilige obligaties. Die heb ik ruim een jaar geleden verkocht, omdat ze negatief yielden. Zinloze bezigheid. Dan maar cash, dat is minder duur. En minder risicovol.

Nu leen ik echter zo goedkoop, dat ik cash beter in aandelen kan stoppen dan hypotheekschuld aflossen? Levert op papier meer op, maar dat gaat tegen mijn natuur in. Liever geen schulden heb ik van huis uit geleerd en ik ken alle met-geleend-geld-beleggen-drama's. Dat waren alleen heel andere percentages!

This time it's different wil ik niet aan tornen, maar this time is zeker difficult. Als u (de) wijsheid in pacht hebt, hoor ik dat graag. Aan de andere kant, beleggen is altijd moeilijk, er zijn altijd vragen en open eindjes. Als alles allemaal soepel en vanzelf gaat, kan het ook alleen maar minder worden.  

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht