Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Dividendbeleggen

2.378 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 119 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dividend Collector 27 december 2021 19:20
    Ja, ik zag het inderdaad. Misschien heeft het iets te maken met de weging die met 6% boven de 5% is uitgekomen. Maar om Pfizer dan helemaal eruit te halen? Ik ga eens navraag doen bij Vaneck en zal de uitkomst hier delen.

    Opnamecriteria zijn groei en continuïteit van dividenduitkeringen.
    Bij de samenstelling van de index worden effecten uit de top-100 opgenomen in volgorde van hun absolute uitgekeerde dividend.
    Maximumweging per sector: 40%
    Maximumweging per effect: 5%
  2. forum rang 6 'belegger'' 27 december 2021 21:19
    Dat waren ook mijn overwegingen. Ik weet niet of je de vraag al hebt gesteld bij VanEck. Ik heb net ook een email gestuurd, gecombineerd met nog een andere vraag.
  3. forum rang 6 'belegger'' 28 december 2021 14:23
    VanEck heeft gereageerd. Het is voor hun ook lastig om te achterhalen waarom een individueel aandeel uit de index valt. In het algemeen zeggen zij dat er ook een lichte ESG-screening op deze index zit, dat wist ik niet. Verder geven ze in hun email aan:
    (1) Een aandeel dient de afgelopen 12 maanden dividend te hebben uitgekeerd
    (2) Het TTM-dividend mag niet lager zijn dan 5 jaar geleden
    (3) Uitbetalingsratio op termijn moet minder dan 75% zijn.

    Volgens mij zijn punt (1) en (2) geen probleem voor Pfizer. Over welke termijn punt (3) wordt gemeten weet ik niet, maar op de volgende site zie ik tussen november 2020 en augustus 2021 meer dan 75%: www.digrin.com/stocks/detail/PFE/payo...

    Alles bij elkaar lijkt de payout ratio mij het meest aannemelijk, maar ik zit er ook wel pragmatisch in. Gevoelsmatig hoeft Pfizer er van mij niet uit, maar zo werkt een passief ETF niet en de nieuwe samenstelling vind ik ook prima.
  4. forum rang 6 marique 28 december 2021 15:45
    quote:

    'belegger'' schreef op 27 december 2021 12:23:

    (...)
    Heb je nog verder gekeken naar de samenstelling van VanEck MS Dividend Leaders?
    Ik heb een vraag:
    De grafiek laat nu een mooie stijging zien vanaf het coronadieptepunt maar is qua koers vrijwel gelijk aan eind '19, vlak voor corona. Vanaf eind 2016, jaar van intro, is het aandeel qua koers weinig opgeschoten.

    live.euronext.com/en/product/etfs/NL0...

    Je moet het dan hebben van het jaarlijkse dividend van misschien 4%.
    Is dit dividend het enige motief voor eventuele aanschaf?
    Zijn er geen dividendfondsen/-etf's die qua koers beter scoren?

  5. forum rang 7 Dividend Collector 28 december 2021 16:43
    Die zijn er vast marique, maar een hoog dividend ETF heb je toch voornamelijk in de porto voor periodieke inkomsten uit het dividend plus het defensieve karakter en niet voor de koersontwikkeling. Overigens verwacht ik de komende jaren wel een positieve trend nu de meerjarige weerstand is doorbroken (technisch) en een ondersteunend klimaat vanwege de stijgende rente (fundamenteel).

    Bedankt voor de info belegger.
  6. forum rang 7 hirshi 28 december 2021 16:55
    Een stijgende rente is niet per definitie positief voor hoog dividend aandelen omdat door de markt een hogere risicopremie zal worden verlangd. Als die wordt goedgemaakt door hogere winsten is dat geen probleem.
  7. forum rang 6 'belegger'' 28 december 2021 17:53
    quote:

    marique schreef op 28 december 2021 15:45:

    [...]

    Ik heb een vraag:
    De grafiek laat nu een mooie stijging zien vanaf het coronadieptepunt maar is qua koers vrijwel gelijk aan eind '19, vlak voor corona. Vanaf eind 2016, jaar van intro, is het aandeel qua koers weinig opgeschoten.

    live.euronext.com/en/product/etfs/NL0...

    Je moet het dan hebben van het jaarlijkse dividend van misschien 4%.
    Is dit dividend het enige motief voor eventuele aanschaf?
    Zijn er geen dividendfondsen/-etf's die qua koers beter scoren?
    Voor mij persoonlijk dient dit ETF als tegenhanger van groeiaandelen. In dat opzicht heb ik gekeken naar value, dividend en sectoren. Met value heb je niet per definitie een hoog dividend. Andersom zit je in de praktijk met dividend volgens mij al snel overwogen in value. Verder spreekt de structuur mij aan, maar dat is niet het enige waar ik op let. Op een gegeven moment moet je een keuze maken en zo kwam ik o.a. op dit ETF. Historische grafieken zullen altijd verschillen vertonen (over een bepaalde periode), dat klopt.
  8. forum rang 6 'belegger'' 28 december 2021 18:30
    Op termijn zal de rente misschien gaan stijgen, maar op dit moment wordt alleen de curve vlakker (in Amerika). De korte rente stijgt door de FED, maar op de obligatiemarkt komt de lange rente (nog) niet van zijn plek. Sterker nog, die daalt eerder.
  9. forum rang 6 marique 29 december 2021 13:42
    Oktober 2018 plaatste ik in deze draad een bijlage met rendementsoverzicht van een tiental dividendfondsen/-etf's.

    quote:

    marique schreef op 13 oktober 2018 14:50:

    Ook dividendaandelen zijn niet schadevrij bij beursbrede koersdaling:
    www.iex.nl/Forum/Topic/1340891/Koffie...

    Mijn opvatting destijds was dat beleggen in dividendfondsen niet zinvol is als je met een algemeen wereldwijd fonds een hoger rendement kan behalen. Maar wat jarenlang is achtergebleven kan zomaar weer bijtrekken en voorop gaan lopen. Wie weet wordt 2022 het jaar van waarde en dividend.

    NB
    Ik ga de komende dagen kijken of ik het staatje van die dividendfondsen kan bijwerken.
  10. forum rang 7 Dividend Collector 29 december 2021 17:10
    Mijn mening blijft dat je belegt in dividendfondsen niet primair voor koersrendement maar voor een inkomen uit aandelen. Ze keren in de regel 4x per jaar uit. Ik kies er nu nog voor, gezien mijn leeftijd, om dit dividend te herbeleggen zodat de spaarpot blijft groeien. Over 20 jaar zullen de uitkeringen een aanvulling op mijn (vroeg)pensioen vormen, zodat ik de vrijheid heb eerder te stoppen met werken. Dus wel degelijk zinvol, binnen de juiste strategie.

    Een wereldwijd fonds is inderdaad een mooie toevoeging om ook koersrendement te maken. Dus een combinatie zie ik als meest gunstig voor vermogensopbouw.
  11. willlem2 29 december 2021 18:43
    Ook handig: inzetten voor aflossingsvrije hypotheek:

    Mijn situatie:

    Nog 10 jaar te gaan. Begonnen met inleggen 5 jaar geleden. Hypotheekbedrag 60.000 euro.

    Inleg 200 euro per maand. Opbrengst 6% (3,5% dividend en 2,5 koersstijging per jaar). Bingo!

    Hier is echt niet tegenop te sparen . . .
  12. forum rang 6 'belegger'' 29 december 2021 22:24
    quote:

    marique schreef op 29 december 2021 13:42:

    Mijn opvatting destijds was dat beleggen in dividendfondsen niet zinvol is als je met een algemeen wereldwijd fonds een hoger rendement kan behalen. Maar wat jarenlang is achtergebleven kan zomaar weer bijtrekken en voorop gaan lopen. Wie weet wordt 2022 het jaar van waarde en dividend.
    Momenteel heb ik 3 van de 10 grootste posities uit MSCI World en bij S&P 500 zijn dat er 4 van de 10. Deze 4 posities zijn al 30% van mijn portefeuille en dat geeft m.i. een ander uitgangspunt. Tijdens de daling van tech in februari, september en november/december van dit jaar hield het dividend ETF zich ietsje beter dan de brede markt. Tijdens de correctie in maart vorig jaar deed het dividend ETF het ietsje slechter dan de brede markt. Het blijft maatwerk en er zijn oneindig veel combinaties mogelijk. Daarbij helpt het niet dat ik best kan twijfelen en optimaal zal het nooit worden.
  13. forum rang 6 marique 30 december 2021 21:17
    "Daarbij helpt het niet dat ik best kan twijfelen en optimaal zal het nooit worden."

    Elke strategie heeft voor- en nadelen en de beste moet nog worden uitgevonden. Ik heb dit jaar enkele groeiaandelen vervangen door waarde-/dividendaandelen en ook de cashreserve wat vergroot. Kan niet zeggen dat deze voorzichtigheid heeft bijgedragen aan een beter jaarrendement.
    Maar wie weet, als ik kijk naar de grafieklijn (zie bijlage) van Dividend versus World, wordt het tijd dat het gat tussen die twee wat kleiner wordt.

    www.msci.com/documents/10199/74fe7e16...
  14. forum rang 7 Dividend Collector 3 januari 2022 18:57
    Bedankt voor dit overzicht marique. Dit toont aan dat het wijs is om, vanuit het oogpunt van rendement, naast dividend ETF’s ook een deel te beleggen in wereld ETF’s. Dan heb je de lusten en lasten van beide.
  15. forum rang 6 marique 4 januari 2022 15:52
    Dividend etf's scoren al enige jaren achtereen een lager rendement dan brede wereld etf's. Waarom is dat zo?

    Dividendaandelen vind je vooral onder bedrijven met beperkte of geleidelijke groei en een stabiele kasstroom. Die vind je van oudsher in de sectoren financials, utilities, consumer staples en telecom. Dit zijn bij uitstek bedrijven die relatief achter blijven in een periode van sterke economische groei.

    De dividend etf's in voorgaande bijlage hebben alle een gewicht van een kwart tot een derde in de sector financials. Geen wonder dat ze slecht scoorden in 2018 en 2020 toen juist deze sector een zware klap kreeg te verduren. In K20-4 en K21-1 volgde een stevig koersherstel en daarna op gemiddeld niveau het jaar uitgediend.

    Hoe verder? Ik denk dat de selectienormen voor een dividend etf niet zullen veranderen. Dan blijft het dus wachten op een periode dat de economie terugzakt, de groeisectoren klappen krijgen en beleggers meer veiligheid zoeken in dividendaandelen, waardeaandelen en kwaliteitsaandelen.

    NB
    De correcte naam van het UBS etf is
    UBS ETF (IE) S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF (USD) A-dis
    De ISIN code IE00BMP3HG27 is wel correct.

  16. forum rang 7 Dividend Collector 4 januari 2022 17:22
    Eens. De dividend ETF's bestaande uit waardeaandelen outperformen de laatste weken. Vandaag ook weer. Van mij mag dit de komende jaren aanhouden, want dit is precies waarop ik de afgelopen jaren heb voorgesorteerd.
2.378 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 119 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.287
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.507
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.964
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.531
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.123
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.763
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.864
Ahold 3.536 73.985
Air France - KLM 1.024 34.360
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.586
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 338
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.396
AMG 965 126.028
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.168
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 321
Arcadis 251 8.624
Arcelor Mittal 2.024 318.693
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.118
Aroundtown SA 1 179
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.721
ASML 1.762 77.122
ASR Nederland 18 4.125
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.687
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht