Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Adyen en Nvidia: niet koersen dalen, maar waarderingen

Adyen en Nvidia: niet koersen dalen, maar waarderingen

Hoewel er maximaal ruim 40% vanaf de top van de koers af ging, is Adyen, het duurste (serieuze) aandeel op het Damrak... Nog steeds duur? 


Hoe ik hierop kom: zie onderstaande tweet van gisteravond. Dat laconiek slik ik in, want dat is uit den boze op de beurs. De daling of correctie kan ook nog duiden op een recessie in de loop van dit jaar. Of stagflatie, of noem nog een nare term. Is dit alleen geen droomdaling voor ons beleggers? Want dalende koersen en stijgende winsten...

Waarderingskwestie

Merk op dat net als bij Adyen de winst- en omzetlijntjes van Nvidia onverstoorbaar doorstijgen, alsof er niks aan de hand is. Bedrijfsmatig lijkt dat ook zo voor ons buitenstaanders. Ja, het aandeel is een stuk goedkoper geworden en daarom komt de daling op mij over als een waarderingskwestie.

De vraag is wat voor waarderingen the new normal zijn en we gaan inprijzen, nu termen als monetaire verkrapping, inflatie, rente, loonsverhogingen en wat al niet meer uit de mottenballen worden getrokken. Zo is nu gewoon nog niet te bepalen of Adyen en Nvidia een koopje zijn, of nu nog (veel) te duur.

Van hip en hot naar horror en hallucinant

Een ding dat wel duidelijk is gezien de koersimplosies, is dat technologie en groeiaandelen zonder zulke mooie winsten, omzetten en zelfs aandeelhouders-return niet langer meer hip en hot zijn, maar horror en hallucinant.

Exemplarisch dit? We slikken de mooie verhalen niet meer voor zoete koek...

En zo kom ik bij dit grafiekje en dit punt uit. Jarenlang klaagden we dat de centrale banken met hun verruiming koersen en waarderingen oppompten. Nu gaan ze afbouwen, komen de waarderingen af en is het weer niet goed :-) Zagen en klagen zit ons nu eenmaal in het beleggersbloed.  

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht