Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

SHELL PLC GB00BP6MXD84

Laatste koers (eur)

33,885
  • Verschill

    +0,115 +0,34%
  • Volume

    4.323.470 Gem. (3M) 7,2M
  • Bied

    33,880  
  • Laat

    33,940  
+ Toevoegen aan watchlist

Uitstappen? Is het echt never sell Shell? -- Vervolg

22.739 Posts
Pagina: «« 1 ... 674 675 676 677 678 ... 1137 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Value-eter 13 april 2023 07:29
    quote:

    bp5ah schreef op 12 april 2023 23:57:

    €/$ inmiddels bijna aanbelandt bij 1,10 .... , 1.0992 +0.75%
    En dat bij redelijk 1 op 1 tijdje geleden. Stiekem nog best volatiel.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 13 april 2023 07:50
    Waterinjectie voor Aardbevings-Minimalisatie en Volledige Produktie van het Groningen Gasveld
    Leen Weijers
    VP Engineering at Liberty Oilfield Services
    Gepubliceerd op 8 nov. 2022

    Samenvatting

    De sluiting van het Groningen Gasveld in 2022 vanwege aardbevingsrisico laat 500 Bcm (miljard kubieke meter) aardgas, momenteel met een waarde van meer dan €1 biljoen (€1,000 miljard), achter in de grond.

    Er bestaat een technische methode om dit resterende aardgas te produceren en tegelijkertijd het optreden van aardbevingen te minimaliseren. Dit kan door middel van reservoirdrukonderhoud door waterinjectie.

    Reservoirdrukonderhoud kan worden uitgevoerd door het jaarlijks geproduceerde volume aardgas in evenwicht te brengen met eenzelfde jaarlijks geïnjecteerd volume van een ander materiaal - meestal een gas zoals stikstof of een vloeistof zoals water. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft veel ervaring met drukonderhoudstechnieken door haar activiteiten in gasopslagvelden, waarbij de reservoirdruk binnen gedefinieerde waarden wordt gehouden. In kleinere Nederlandse gasvelden die lijken op Groningen, waar ook aardbevingen voorkwamen tijdens de primaire produktie periode, verminderde het aantal aardbevingen na drukonderhoud tijdens de gasopslag fase aanzienlijk.

    Injectie van water is voor Groningen de meest economische oplossing, omdat water in enorme hoeveelheden beschikbaar is, en omdat het kan worden aangeleverd via een effectieve infrastructuur van bestaande kanalen. Daardoor zouden injectieactiviteiten binnen enkele maanden kunnen starten. Daarnaast wordt er al water in het veld geïnjecteerd; water is al aanwezig in de Rotliegendes zandsteen waarin het gas zit en als zodanig worden er geen nieuwe materialen geïntroduceerd; en water zorgt door het hogere soortelijk gewicht voor een aanzienlijke hydrostatische druk, waardoor het zelf in het grootste deel van de druk voorziet die nodig is voor injectie. Vooral deze laatste factor maakt waterinjectie vele malen goedkoper dan andere drukbehoudende technieken.

    De waterinjectiestrategie die ik voorstel voor Groningen Pressure Maintenance (GPM) bestaat uit de volgende onderdelen:

    Waterinjectie in ~ 100 putten langs de flanken van het reservoir;
    Zoet water uit kanalen zal worden behandeld in een waterzuiveringsinstallatie op elke injectieplaats;
    Injectiesnelheden per put moeten worden beperkt tot maximaal 1,3 kubieke meter per minuut om onder de hydraulische scheur-initiatiedruk te blijven;
    De gemiddelde reservoirdruk zou ongeveer hetzelfde moeten blijven als in de huidige situatie, ongeveer 70 bar. Jaarlijkse produktievolumes moeten gelijk zijn aan jaarlijkse injectievolumes.

    Met het voorgestelde aantal injectieputten en de beperkte waterinjectiesnelheid per put, levert deze strategie de jaarlijkse gasproduktie uit het veld tot ongeveer 5 Bcm per jaar. In dit tempo zou het veld nog ongeveer 100 jaar kunnen produceren.

    In een eenvoudig kostenmodel voor waterinjectie zijn de opstartkosten ongeveer € 130 miljoen, voornamelijk voor wijzigingen in het putontwerp, centrifugaalpompen en een waterzuiveringsinstallatie op elke injectie lokatie. Die startkosten vertegenwoordigen minder dan 0,02% van de huidige waarde van het resterende gas. De jaarlijkse operationele kosten voor waterinjectie zijn ongeveer € 50 miljoen – dat is minder dan 1% van de jaarlijkse produktie-inkomsten.

    Het enige alternatief dat de NAM serieus heeft overwogen voor reservoirdrukbehoud is stikstofinjectie. Dit alternatief is vele malen duurder; een ruwe kostenanalyse komt uit op het dubbele van de startkosten in vergelijking met waterinjectie en meer dan 10 keer de jaarlijkse operationele kosten.

    Een volgende stap voor waterinjectie is een veldproef. Een veldproef met meerdere putten is noodzakelijk om de voor- en nadelen van deze techniek te onderzoeken en om te bekijken of het een haalbare en acceptabele langetermijnoplossing is voor alle betrokkenen.

    Hoewel het elimineren van aardbevingen niet gegarandeerd is als de reservoirdruk zo constant mogelijk wordt gehouden met behulp van waterinjectie, kan het aardbevingsrisico verder worden geminimaliseerd terwijl het resterende gas wordt geproduceerd. Waterinjectie zal naar verwachting zeer economisch zijn tegen een kostprijs van slechts 1% van de huidige aardgaswaarde. De rest moet ten goede komen aan de energieonafhankelijkheid van Nederland en er voor zorgen dat Groningers eindelijk de compensatie krijgen die ze verdienen.
    Een Persoonlijke Introductie

    Ik groeide op in het midden van het Groningen Gasveld, in Ten Boer, in de jaren 70, toen de voordelen van deze enorme gasvoorraad nog hielpen om de sociale staat op te bouwen en Nederland van de kolen af te helpen voor haar electriciteit en verwarming van huizen. Ik heb nu nog veel familie en vrienden die hier wonen, en die te maken hebben met aardbevingen en de misstappen van de producent en de politiek.

    Ik was weer in Groningen deze zomer. In de wijk waar ik vroeger woonde zijn hele straten met de grond gelijk gemaakt of onbewoonbaar verklaard. Sommige mensen moeten jaren in tijdelijke huisvesting tot hun huis herbouwd is. Ondanks hun frustratie zijn er veel mensen die vinden dat gasproduktie uit Groningen nog een tijdje door moet gaan om de Russische gas-baten, die gebruikt worden om de Russische agressie in de Oekraine te financieren, te verminderen en om te zorgen dat gasprijzen op een lager niveau stabiliseren.

    In dit artikel introduceer ik de unieke eigenschappen van het Gronings Gasveld, geef ik een overzicht van de geschiedenis van aardbevingen en aardbevingsmodellen en beredeneer ik dat de meest economische stap voorwaarts voor het minimalizeren van aardbevingen tijdens economische produktie een strategie is waarbij het veld op de huidige reservoirdruk wordt gehouden met behulp van waterinjectie.

    www.linkedin.com/pulse/waterinjectie-...
  3. Antonio V 13 april 2023 08:01
    Veel dank voor je goede artikel.Zeer waardevolle bijdrage en ik hoop dat je het ook onder aandacht krijgt bij overheden!
    Hartelijke groet!
  4. forum rang 4 hanspjak@gmail.com 13 april 2023 08:23
    quote:

    bp5ah schreef op 12 april 2023 23:54:

    [...]
    Dat wordt nooit meer een serieus aandeel, miljardenverlies hadden ze ook in 2022, en 't lijkt me nu ook geen fantastische tijd voor een maaltijdbezorger met die inflatie in de wereld. Je kan je maaltijden beter zelf maken en anders zelf afhalen lijkt me ...

    Philips en J.E.T. daar ben ik door een korte SL gered iig, had ik die rotzooi gehouden ben je mooi klaar iig.

    Philips 1e keer erin boven de €40 en J.E.T. op €45, verliezen binnen de perken daar, J.E.T. doet me denken aan KPNQwest qua koersverloop rond 2000 .... van grote hoogten naar een paar cent een paar jaar later, J.E.T. is flink op weg iig.
    Lastig te zeggen.. meeste van ons hier zijn middle aged white men. Jongere generatie zit op terrassen om gezien te worden en bestelt m.b.v. JET. Probleem zie ik eerder in de kostenstructuur, het al dan niet verplicht in dienst nemen van de bezorgers.. (zo dit spel al niet gespeeld is.. en JET in alle markten de mensen verplicht in dienst moet nemen (hoewel ik in de Uk zag dat het inmiddels weer ondernemers zijn)
  5. forum rang 6 Candelll 13 april 2023 08:32
    De Duitse consumptieprijsinflatie werd bevestigd op het laagste punt in zeven maanden van 7,4% joj in maart 2023, een daling ten opzichte van 8,7% in de voorgaande twee maanden, en blijft ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank van ongeveer 2%. De energie-inflatie daalde sterk van 19,1% in februari naar 3,5%, terwijl de voedselprijzen sneller stegen met 22,3%, vergeleken met een stijging van 21,8% de maand ervoor. Tegelijkertijd liep de diensteninflatie licht op van 4,7% naar 4,8% en stegen de huurprijzen met 2,1%, na een stijging van 2,0% in februari. De prijzen van energieproducten daalden sterk in maart, voornamelijk als gevolg van een basiseffect, vooral voor aardgas (39,5% versus 46,6%), elektriciteit (17,1% versus 23,1%) en huisbrandolie (16,4% versus 16,1%). Motorbrandstoffen kosten aanzienlijk minder (-16,1%) dan een jaar eerder. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen in maart met 0,8%. De CPI, geharmoniseerd in vergelijking met andere Europese landen, steeg met 7,8% op jaarbasis en steeg met 1,1% op maandbasis
  6. forum rang 9 Ron-tron system 13 april 2023 09:14
    Olieprijs noteert aan de bovenkant van de 80-87usd range en gaat deze naar 88-95usd range dan kunnen we de Ron tron range weer 0,50eur hoger zetten.
    Geen bestens in maar wel klaar om in te zetten moest de olieprijs groen draaien.
  7. ASK 13 april 2023 09:20
    BBP UK 0,0%. Op rand van recessie.
    Industriële productie -0,2% op maandbasis
    -3,1% op jaarbasis.
  8. forum rang 5 Lekker Truitje 13 april 2023 10:04
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 13 april 2023 07:50:

    Waterinjectie voor Aardbevings-Minimalisatie en Volledige Produktie van het Groningen Gasveld
    Leen Weijers / VP Engineering at Liberty Oilfield Services / dd 8 nov. 2022
    Zou mijnheer Weijers ook rekening houden met de behoefte van landerijen e.d. aan zoetwater of denkt hij vooral aan de gaswinning ?
  9. forum rang 7 Pandjesbaas 13 april 2023 10:13
    quote:

    Lekker Truitje schreef op 13 april 2023 10:04:

    [...]
    Zou mijnheer Weijers ook rekening houden met de behoefte van landerijen e.d. aan zoetwater of denkt hij vooral aan de gaswinning ?
    Het brengt waarschijnlijk meer op om een kuub water om te zetten in 70 kuub gas dan wat je ermee kan laten groeien waard is.
  10. forum rang 5 Lekker Truitje 13 april 2023 10:18
    ja maar gas kan je niet eten. Je kan wel al je eten gaan importeren natuurlijk. Lijkt me trouwens dat je voor 70m3 gas ook veel meer dan 1m3 water nodig hebt. Misschien wel 1 op 1 tenzij dat gas enorm in elkaar gedrukt is.
  11. forum rang 7 Pandjesbaas 13 april 2023 10:26
    quote:

    Lekker Truitje schreef op 13 april 2023 10:18:

    ja maar gas kan je niet eten. Je kan wel al je eten gaan importeren natuurlijk. Lijkt me trouwens dat je voor 70m3 gas ook veel meer dan 1m3 water nodig hebt. Misschien wel 1 op 1 tenzij dat gas enorm in elkaar gedrukt is.
    Ik meende te lezen dat de druk in het gasveld 70 atmosfeer was. Dus dan 70x in elkaar gedrukt.
  12. Lange Wim 13 april 2023 10:47
    quote:

    Mouse schreef op 12 april 2023 11:44:

    Ik doe het anders tegenwoordig, voelt veiliger. Ik zit in Shell en Besi. Gister een flinke pluk Shell verkocht op 27.87. En dat geld vandaag gebruikt om Besi in de dip te kopen. Morgen of overmorgen daalt Shell weer en gaat Besi omhoog. Is ook wel een aardig verdien model.

    En ik wilde dat ik in Spanje zat, bah wat is het hier nog koud en regenachtig.
    Sprak mij aan; goed idee!
    Gisteren 69 stuks Besi gekocht voor 75,86 (dipje?). Vandaag verkocht voor 77,70.
    2% profit dus.
  13. ASK 13 april 2023 10:54
    Zoet water is voor Nederland eigenlijk geen probleem want wij hebben in de Noordzee genoeg zout water en dit
    kun je omzetten naar zoet water.
    Ik zag in Brabant dat vorig jaar in het voorjaar boeren een irrigatie systeem op hun land aangebracht hadden. Met een tankwaterwagen konden zij zo bevloeien en het is efficiënter dan sproeien want dan verdampt er veel water.
    Groningers nu eens direct compenseren en niet via allerlei adviseurs, taxateurs, commissies maar direct loketten waar de Groningers hun claim kunnen indienen.
    Dan starten met het plan van meneer Weijers. Testen en uitvoeren.
    Compensatie aan de Groningers zal 30 miljard euro zijn. Dat valt in het niet bij de 1.000 miljard opbrengst en de leverings zekerheid voor 100 jaar van betaalbare energie
  14. forum rang 7 Ron Kerstens 13 april 2023 11:06
    quote:

    ASK schreef op 13 april 2023 10:54:

    Groningers nu eens direct compenseren en niet via allerlei adviseurs, taxateurs, commissies maar direct loketten waar de Groningers hun claim kunnen indienen.
    Probleem is dat Groningers net als andere Nederlanders zijn, als je het compleet vrij geeft vliegen de onjuiste claims je om de oren. Toevallig ken ik een consultant die (kort) druk is geweest met het beoordelen van die claims, er staat mij nog een claim van een ingezakte 19e eeuwse boerderij voor ogen. Een WOZ waarde van een paar ton, al in zeer slechte staat voor de aardbevingsschade, maar de eigenaren wilden het geheel herbouwen in originele stijl wat ca 1,3mln euro moest gaan kosten. Dat was dan ook de claim en met minder nam men geen genoegen. Er zit soms ook een andere kant aan het verhaal.
  15. ASK 13 april 2023 11:18
    Groningen ligt ook dicht bij zee. Misschien kun je ook gewoon zout water gebruiken. Dat na gebruik zuiveren en weer naar de zee afvoeren.
    De 30 miljard voor de Groningers kan voor 24 miljard bekostigd worden door dat onzinnige stikstofplan niet uit te voeren. Wel de oudere boeren die uitgekocht willen worden en geen opvolger hebben uitkopen.
    Ook kan voor de Groningers geld vrijgemaakt worden door gemeentes niet te verplichten gedwongen van het gas af te gaan voor 2050. Ik zit in de bodemsaneringen en maak regelmatig de dure aanleg van de warmtenetten, de opvolger van de stadsverwarming, mee. Deze aanleg kost miljarden en waarvoor voor duurzaam. Maar je bent als burger dan afhankelijk van een leverancier Eneco of Vattenfall. Bij de stadsverwarming was veelal de klacht dat in de zomer het veel te heet werd en in de winter was het te koud . En neem maar van mij aan dat Eneco en Vattenfall de hoofdprijs berekenen aan jou als afnemer. Veel gemeenten hebben al ingestemd met Eneco of Vattenfall omdat deze de aanleg van de warmtenetten voorfinancieren.
  16. ASK 13 april 2023 11:31
    Daar heb je gelijk in Ron dat er altijd lui zijn die hiervan denken te profiteren.
    Maar jij noemde het al de WOZ waarde.
    Deze WOZ waarde is in iedere gemeente bekend. En als een woning niet meer te herstellen is keer je toch niet meer uit dan de WOZ waarde.
    Maar de Groningers die werkelijk gedupeerd zijn hun claim in laten dienen. Ik zag in een uitzending dat een bewoner ongeveer 5.000 euro nodig had voor het herstel van zijn woning maar dat de consulent 25.000 euro kostte. Met die 5.000 euro was de bewoner tevreden geweest. Maar die kreeg hij niet. Een ander probleem is het gebrek aan goede bouwvakkers.
22.739 Posts
Pagina: «« 1 ... 674 675 676 677 678 ... 1137 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht