Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

DSM FIRMENICH AG CH1216478797

Laatste koers (eur)

103,000
  • Verschill

    -1,600 -1,53%
  • Volume

    314.448 Gem. (3M) 485,9K
  • Bied

    102,650  
  • Laat

    103,200  
+ Toevoegen aan watchlist

DSM Firmenich AG 2023

2.580 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 129 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 19 juni 2023 11:45
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 19 juni 2023 10:05:

    [...]

    Juli 90 en augustus 84 om precies te zijn. Ik ga er daarbij vanuit (mijn gok/basisscenario) dat het aandeel op korte termijn rond dit niveau minimaal wat vaste bodem onder de voeten krijgt, waardoor ik die juli 90 wel aandurf. Mocht het aandeel voor 21 juli (expiratie) echter toch onder de €90 terechtkomen (ongunstig scenario), dan zal ik die juli 90 doorrollen (terugkopen en een nieuwe put verkopen) en zal daarbij kiezen voor een optie verder weg, met een lagere uitoefenprijs die min of meer dezelfde premie oplevert. Als het aandeel dan uiteindelijk richting die €80 zou gaan (waar ik de aandelen wél wil hebben, maar wat ik niet meteen zie gebeuren o.b.v. waardering branchegenoten) ben ik per saldo verplichtingen aangegaan (verkochte puts) die ertoe leiden dat ik de aandelen moet afnemen op een koers die ook echt zie zitten. Vertoont het aandeel vanaf hier herstel, dan mag ik de ontvangen premie houden, maar zal ik het niet aantrekkelijk vinden om vanaf hogere koersen en vermoedelijk lagere premies (dalende ingeprijsde beweeglijkheid -implied volatility-) om nieuwe puts te schrijven. Blijft het aandeel hier dobberen (of in ieder geval boven mijn uitoefenprijzen) dan steek ik de premie in mijn zak en kan ik weer nieuwe verplichtingen aangaan. Dat zou voor mij de beste uitkomst zijn.

    Alleen als het aandeel als een plumpudding blijft dalen heb ik een klein probleem, aangezien ik dan moeite zal hebben bij het doorrollen een substantieel lagere uitoefenprijs te vinden bij de wat korter lopende opties (maximaal een paar maanden verder), waardoor ik de aandelen uiteindelijk op een hoger dan gewenste prijs moet afnemen of de premie op tafel moet leggen om ze terug te kopen (definitief verlies nemen). Ik ga daar echter niet van uit, maar ben uiteraard in dat scenario wel in staat die verplichtingen na te komen vanuit mijn margin/kaspositie.
    Bedankt, trouwens, om effe in jouw 'keuken' te kijken.
    Duimpje had je al gekregen. ;)
  2. Pierreterre 19 juni 2023 14:15
    Blijft een rampenfonds. Koersherstel lijkt vooralsnog moeizaam zo niet onmogelijk. Laten we hopen dat het hier ongeveer bij blijft tot begin augustus en dat er dan eindelijk eens positief nieuws komt.
  3. AEX wizard 19 juni 2023 15:51
    Er komt nog een aandeelhoudersvergadering op 29 juni. Misschien krijgen we dan meer inzicht.

    The extraordinary general meeting of shareholders will be held on June 29, 2023 at the company offices at Wurmisweg 576, 4303 Kaiseraugst, Switzerland
  4. Minenmin Isplus 19 juni 2023 16:31
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 19 juni 2023 09:41:

    [...]
    Een optie kent zowel een koper als een verkoper. In het algemeen wordt gesteld dat handelaren (market makers) in het algemeen aan de verkopende kant zitten (opties short), terwijl particulieren i.h.a. aan de kopende kant zitten. Handelaren hebben dan het recht verkocht aandelen te kopen (call) of verkopen (put) tegen een vantevoren vastgestelde prijs (uitoefenprijs/strike). Het is zo dat handelaren hun positie meestal hedgen; zodra zij een call verkopen, kopen zij naar rato meteen aandelen om neutraal te zitten. Hoe meer de calls in the money zijn (lagere uitoefenprijs dan huidige koers), hoe hoger de zogeheten delta en hoe meer aandelen er gekocht moeten worden om neutraal te blijven zitten. Als de aandelen dalen, neemt de delta af en verkopen zij aandelen, waardoor er extra koersdruk ontstaat. Bij puts geldt min of meer hetzelfde; de handelaar verkoopt het recht om aandelen te verkopen. Om glad te zitten verkoopt hij dan zelf die aandelen alvast, maar de delta neemt toe als de aandelen verder dalen en de handelaar is dan dus "gedwongen" extra aandelen te verkopen. Wat dat betreft kunnen opties in theorie dus een versterkend effect hebben op koersbewegingen. Daarnaast zie je weleens dat een aandeel rond de expiratie naar een bepaald niveau lijkt te worden gemanipuleerd, dat gunstig is om zoveel mogelijk opties waardeloos af te laten lopen.

    Ik weet overigens niet in hoeverre dit "DE" verklaring is, aangezien er nog wel wat meer speelt rond DSM (bedrijfsresultaten, kartelonderzoek, beleggingsfondsen die moeten verkopen vanwege mandaat etc.).

    Ik heb in ieder geval uiteindelijk alsnog wat putjes verkocht (geschreven) en ben in de markt om nog wat meer te verkopen als de koers wat verder daalt.

    Ik zou zelf eigenlijk niet meer willen betalen dan €80 per aandeel (circa 20x de conservatief ingeschatte winst per aandeel voor volgend jaar), maar gezien de waardering die voor branchegenoten wordt betaald lijkt me het een utopie te verwachten dat het aandeel daar (zonder grote ongelukken) naar toe gaat. Ook ga ik er in mijn "basisscenario" van uit dat het kartelonderzoek weliswaar uitmondt in een (mogelijk pittige) boete, maar dat het uiteindelijk niet of nauwelijks invloed zal hebben op de marges op langere termijn; het zijn volgens mij markten waar slechts een paar spelers op actief zijn en het lijkt me stug dat die elkaar opeens de tent gaan uitvechten.
    Dank voor het delen, kan me vinden in je beredenering (aangaand je laatste alinea)
  5. sjrapel_ 19 juni 2023 16:52
    Aandeel dat al heel lang de verkeerde kant op beweegt zonder informatie van management. Zijn deze stakeholders na fusie met veel onzekerheden de klos omdat DSM niet vooroploopt in corporate gouvernance? Geen winstwaarschuwing? Geen voortgang in onderzoek afspraken, of gaan we door met het voeren van analisten en bevorderen van speculaties
  6. viool 19 juni 2023 17:24
    Ik ben voor de eerste keer ingestapt in dit aandeel voor 97 euro , deze gaan stijgen deze maand, is voorspeld.
    Heb ze nu met 1000 euro verlies verkocht , de hoge KW bevalt me niet.
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 19 juni 2023 17:33
    quote:

    viool schreef op 19 juni 2023 17:24:

    Ik ben voor de eerste keer ingestapt in dit aandeel voor 97 euro , deze gaan stijgen deze maand, is voorspeld.
    Heb ze nu met 1000 euro verlies verkocht , de hoge KW bevalt me niet.
    Dik 300 aandelen, dus?
    Waarom niet met opties (gedeeltelijk) indekken?
  8. AEX wizard 19 juni 2023 17:36
    Verlies nemen op dit niveau, terwijl het aandeel tijdens Corona niet eens zo laag stond. Ik hou ze liever nog even. Verlies nemen en daarna een stijging zien, dat doet ook zeer ??
  9. Chief P 19 juni 2023 17:57
    quote:

    viool schreef op 19 juni 2023 17:24:

    Ik ben voor de eerste keer ingestapt in dit aandeel voor 97 euro , deze gaan stijgen deze maand, is voorspeld.
    Heb ze nu met 1000 euro verlies verkocht , de hoge KW bevalt me niet.
    Wanneer ben je ingestapt? De KW is niks nieuws, ik snap niet dat je zoiets niet uitzoekt alvorens in te stappen.

    Stapte je puur in op de voorspelling dat het aandeel deze maand gaat stijgen? Bijzonder dat je dan niet wat meer geduld hebt. Met deze strategie kun je mijns inziens op de lange termijn alleen maar verliezen.
  10. eugenenl 19 juni 2023 18:07
    quote:

    Chief P schreef op 19 juni 2023 17:57:

    [...]

    Wanneer ben je ingestapt? De KW is niks nieuws, ik snap niet dat je zoiets niet uitzoekt alvorens in te stappen.

    Stapte je puur in op de voorspelling dat het aandeel deze maand gaat stijgen? Bijzonder dat je dan niet wat meer geduld hebt. Met deze strategie kun je mijns inziens op de lange termijn alleen maar verliezen.
    Mee eens. Met opties kan ik me een dergelijke strategie voorstellen omdat je de "betere tijden" niet altijd kunt afwachten.
  11. viool 19 juni 2023 18:30
    Ik heb vanmorgen nog 25 stuks bij gekocht, zo overtuigt was ik , had er 350 . ik stapte puur op de voorspelling
    2 weken geleden in, met opties daar heb ik geen verstand van, gewoon te dom. Had toen net mijn Besi verkocht
    voor 102 euro . Ik heb nu dit jaar een rendement behaalt van 53% , dus dit ongelukje kan ik wel hebben.
    Beleg meer dan 30 jaar , heb heel wat meegemaakt, ben 76 jaar oud , en even nu zonder aandelen.
2.580 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 129 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht