Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

NSI NL0012365084

Laatste koers (eur)

19,100
  • Verschill

    +0,460 +2,47%
  • Volume

    63.380 Gem. (3M) 37,9K
  • Bied

    18,800  
  • Laat

    19,180  
+ Toevoegen aan watchlist

2023

578 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Hans 1 augustus 2023 16:09
    quote:

    Branco P schreef op 1 augustus 2023 14:47:

    Ziet er niet verkeerd uit op het eerste gezicht, dat Covivio. Wel een LTV van ca 44% (43% rekening houdend met getekende verkopen) en 1 miljard euro te herfinancieren tot eind 2024 dus daarom nu een groot verplicht verkoopprogramma. Tot voor kort zou ik zeggen: stuk risicovoller dan NSI... maar je ziet dat NSI nu ook gaat verkopen terwijl dat bij NSI nu niet nodig is. En toch willen ze dat gaan doen in de huidige markt. Ik heb Covivio wel ff op de watchlist gezet.
    Weet jij wat de korting op de huidige taxatiewaarde is Branco?
  2. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 1 augustus 2023 16:18
    quote:

    Hans schreef op 1 augustus 2023 16:04:

    [...]Zal voorlopig nog wel even moeizaam blijven maar als je op het moment uit wil breiden in vastgoed kun je met de huidige kortingen beter beursgenoteerd kopen dan direct vastgoed.
    Dat is een waarheid als een koe, zeker gezien de huidige fiscale regelgeving.

    De EPRA NTA van Covivio per 30 juni jl. was overigens €91,10 per aandeel, maar daar is gezien de yields in de boeken "in the real world" natuurlijk wel wat op af te dingen.

    De discount van meer dan 50% op de boekwaarde geldt uiteraard alleen voor het "equity"-deel, maar impliciet krijg je daarmee nu dus een kleine 30% korting op de taxatiewaarden.
  3. Hans 1 augustus 2023 17:10
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 1 augustus 2023 16:18:

    [...]

    Dat is een waarheid als een koe, zeker gezien de huidige fiscale regelgeving.

    De EPRA NTA van Covivio per 30 juni jl. was overigens €91,10 per aandeel, maar daar is gezien de yields in de boeken "in the real world" natuurlijk wel wat op af te dingen.

    De discount van meer dan 50% op de boekwaarde geldt uiteraard alleen voor het "equity"-deel, maar impliciet krijg je daarmee nu dus een kleine 30% korting op de taxatiewaarden.
    Bedankt Moedig. Denk dat Covivio een mooie aanvulling voor mij is dus heb het gelijk maar aangeschaft.
  4. forum rang 8 Branco P 1 augustus 2023 18:26
    quote:

    MOEdig Voorwaarts schreef op 1 augustus 2023 14:53:

    [...]

    Een slecht plan.

    Covivio is mijns inziens een serieuze belegging(skandidaat) in deze sector. NSI is vooral speculatief interessant, maar dan moet je het vertrouwen hebben dat het management (nu wel) de juiste keuzes maakt.

    Misschien dat ik er bij de eerstvolgende marktbrede paniekgolf wel wat oppik, maar ik vermoed ook dat ik dan elders al druk bezig ben met brandjes blussen. Zoals dat altijd gaat ;-)

    PS

    Ik wil Covivio overigens niet verheerlijken; beursgenoteerd vastgoed blijft in het algemeen een moeizame sector.
    Covivio heeft ook zijn issues: hoge LTV, aardig wat aflopende leningen op korte termijn, nagelaten om in betere tijden méér te verkopen. Op al die punten deed NSI het alvast een stuk beter. Bij Covivio eerst eens kijken hoe de herfinanciering uitpakt. In de presentatie stond dat ze al aan het onderhandelen waren.

    Op dit moment zijn alle beursgenoteerde vastgoedfondsen zeer laag gewaardeerd. Grote discounts. Je ziet dat de kwaliteit van het vastgoed en de kwaliteit van de leningen (LTV, Rentevastperiode, Expiratie) daar maar weinig invloed op lijkt te hebben hoewel die aspecten wel een groot verschil kunnen maken.
  5. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 3 augustus 2023 10:13
    Voorlopig rolt NSI als "winnaar" uit de bus. Ik denk dat het in deze markt een zege is dat NSI zo illiquide is; hedge funds die willen speculeren op "de totale teloorgang" van kantoorvastgoed zullen hun pijlen immers eerder richten op de grote namen.

    Het blijft lastig, dat vangen van die vallende messen ;-)
  6. forum rang 8 Branco P 3 augustus 2023 20:09
    quote:

    RJ 80 schreef op 20 juli 2023 15:28:

    [...]

    MPW ben ik ook naar aan het kijken. Maar SPG lijkt me ook een goede. Reilty Income prijst ook vrij aantrekkelijk.

    Verder volg ik tickers MAA en IRM.
    Ik heb zojuist een kleine eerste positie ingenomen in Realty Income en daarnaast kwam ik op het spoor: Kimco Realty en daarin ook een eerste positie ingenomen. SPG ga ik niet in zitten. Te grote winkelcentra, meestal zonder mooie grote supermarkt.
  7. forum rang 6 Lamsrust 9 augustus 2023 08:07
    Vastgoedmarkt

    Champions League-kantoren kunnen zomaar degraderen naar de Eredivisie

    Martijn van LeeuwenGepubliceerd: 8 aug. 2023Gewijzigd: 8 aug. 2023

    Steeds meer kantoren en locaties raken uit de gratie, terwijl andere juist in de gunst vallen van investeerders. Vastgoedmarkt nam de temperatuur op en zag grote gevolgen voor de waarde- en huurprijsontwikkeling. 'Met lage huren trek je geen bedrijven meer.'

    De Nederlandse kantorenmarkt houdt de adem in. Beleggers kijken angstvallig naar de office apocalypse die hybride werken en rentestijging aanrichten in de Verenigde Staten, met in New York City medio 2023 een leegstand van ruim 20 procent, een huurprijsdaling van 18 procent en een verwachte waardedaling van 44 procent (cijfers NYU en Colombia University en McKinsey). Op de mondiale kantorenmarkt voorziet adviesbureau McKinsey ten opzichte van 2019 een afslag door thuiswerken van 26 tot 42 procent. Hoewel in Nederland de kantorenleegstand laag is, is de daadwerkelijke bezetting dramatisch. Het FD tekende deze zomer op dat de gemiddelde bezetting bij grote kantoorgebruikers nog maar 30 procent is. APG-werknemers zitten nog slechts 1,5 dag per week op kantoor, terwijl ING haar Amsterdamse hoofdkantoor op vrijdag heeft gesloten.

    Dirk Brounen, vastgoedhoogleraar aan Tilburg University en gespecialiseerd in risico en rendement op internationale vastgoedmarkten, ziet grote terughoudendheid bij Nederlandse institutionele beleggers over kantoren als assetklasse. ‘Pensioenfondsen die ik spreek, zijn niet overtuigd van de kantorenmarkt als veilige langetermijnbelegging. Door trage trends, een kantorenoverschot en de kredietcrisis verloor de Nederlandse kantorenmarkt de afgelopen twintig jaar al aan kracht. Nu zit de markt in een snelkookpan waarin zwakheden genadeloos worden blootgelegd. Puur demografisch gezien is de komende dertig jaar geen groei te verwachten. Over vijf jaar bereiken we de piek van de beroepsbevolking. Door vergrijzing zal de beroepsbevolking en daarmee de kantorenvraag dalen. Grote investeerders willen beleggen in groeisectoren als logistiek, woningen en zorgvastgoed die wel garant staan voor groei.’

    Hot or not
    Dat schreeuwt om een antwoord op de vraag op in welke kantorensegmenten beleggers nog veilig zijn. Brounen daarover: ‘De eigenschap van een Champions League-kantoor pre-corona en anno 2023 is niet radicaal veranderd. Een zonder file en met ov aan te reizen locatie, een technisch kloppend gebouw dat voldoet aan de energielabeleisen, waar de inrichting past bij hybride werken. Wie hierin aarzelt, speelt zich uit de topklasse. Iedereen zegt met ESG bezig te zijn, maar de helft blijkt het echt te doen. In de VS krijgen kantoren dichtbij een internet exchange point met sneller internet de voorkeur. Een andere nieuwe eis is gezondheid. Topkantoren met een slechte luchtkwaliteit gaan voor de bijl. Een grote corporate wil geen tophuur meer betalen voor een kantoor waar je het raam moet openzetten. Locatie blijft echter de belangrijkste randvoorwaarde. Bedrijven willen geen afgelegen plek maar zitten waar het bruist. Dat geldt ook voor co-working offices. Die zitten op dezelfde A-locaties als prime kantoren. Kantoren met weinig tot geen toekomst zijn de niet-duurzame en gezonde kantoren, zeker op B- en C-locaties.’

    Waardedaling
    Wat gaan die bevindingen doen met de waardeontwikkeling van kantoren? Een verdere polarisatie tussen primair, secundair en tertiair, vertaald in wijder uiteenlopende aanvangsrendementen, lijkt aanstaande. Dat ligt genuanceerder, betoogt senior director Capital Markets Sebastiaan van Nimwegen van CBRE. ‘Op de beleggingsmarkt is weinig activiteit. Maar bij de transacties en biedingen in de eerste helft van 2023 en in 2022 zien we geen verschil tussen de verschillende segmenten. Er doet zich namelijk over de hele breedte een rendementsverhoging en prijsdaling voor van 35 tot 40 procent (zie grafiek). Zo eist een investeerder voor primair vastgoed een premie van 200 tot 250 basispunten bovenop de risicovrije voet. Met een Nederlandse staatsobligatie van 3 procent betekent dat een netto aanvangsrendement van 5 procent. Vergeleken met de absolute top in de markt van eind 2021 is dat een 40 procent hoger aanvangsrendement. Op dit nieuwe prijsniveau zien we de liquiditeit in alle segmenten nu snel toenemen.

    Stijging aanvangsrendementen ten opzichte van dieptepunten yields. Bron: CBRE.

    Kantoren die niet voldoen worden amper nog verhuurd
    Op de gebruikersmarkt is de scherpere polarisatie wel degelijk zichtbaar, voegt CBRE-head of Research Frank Verwoerd toe. ‘Corona heeft de vraag naar kwaliteit verhoogd en versneld. Die polarisatie is vooral in Amsterdam zichtbaar. De huren in de beste kantoren stijgen bovenmatig, terwijl die van niet-geschikte gebouwen gaat dalen. Een kantoor dat gebruikers in staat stelt de war on talent te winnen, werknemers terug naar kantoor lokt en voldoet aan de ESG/Parisproof-normen werkt als een magneet op gebruikers. Maakt een kantoor een kwaliteitssprong op het gebied van duurzaamheid, technologie en voorzieningen, wordt de eigenaar beloond met een hogere huurstroom. Kantoren die niet voldoen, worden amper nog verhuurd. Vrijwel alle opname – meer dan 90 procent – vindt plaats in de beste gebouwen. Dat is een groot verschil met de kredietcrisis tussen 2008 en 2013. Toen wisten eigenaren van minder geschikte kantoren nog bedrijven te lokken met lage huren. Dit is nu veel minder het geval. Desondanks is er beleggersinteresse in het value add-segment. Ze kijken vooral naar de waarde bij alternatieve aanwendbaarheid.’

    Dit is het eerste deel in een reeks van drie artikelen over de tweedeling op de kantorenmarkt. Vastgoedmarkt sprak met Dirk Brounen (vastgoedhoogleraar aan Tilburg University), Sebastiaan van Nimwegen (senior director Capital Markets bij CBRE), Frank Verwoerd (head of research bij CBRE) en Ellen Waals (head of Agency bij Savills). Morgen het tweede deel: 'Aanzienlijk deel van de kantoren dreigt stranded asset te worden'.
  8. boxer2 9 augustus 2023 10:41
    Quote: "Champions League-kantoor pre-corona en anno 2023 is niet radicaal veranderd. Een zonder file en met ov aan te reizen locatie, een technisch kloppend gebouw dat voldoet aan de energielabeleisen, waar de inrichting past bij hybride werken.

    Heeft iemand een redelijk inzicht of NSI grotendeels aan bovenstaande criteria voldoet.
  9. forum rang 8 Branco P 10 augustus 2023 11:12
    quote:

    boxer2 schreef op 9 augustus 2023 10:41:

    Quote: "Champions League-kantoor pre-corona en anno 2023 is niet radicaal veranderd. Een zonder file en met ov aan te reizen locatie, een technisch kloppend gebouw dat voldoet aan de energielabeleisen, waar de inrichting past bij hybride werken.

    Heeft iemand een redelijk inzicht of NSI grotendeels aan bovenstaande criteria voldoet.
    Ja, nagenoeg alles label A en qua inrichting weet NSI wel hoe dat moet.

    Qua OV aan te reizen: dat geldt voor bijna alle locaties in NL natuurlijk (busstations meegerekend). Bedoeld wordt hier waarschijnlijk echter: op loopafstand van een stationslocatie of tram/metro locatie. Voor diverse objecten die ik van NSI bekeken heb is dat een Ja. Je kunt het ook zelf onderzoeken uiteraard en dan met ons je bevindingen delen :)
  10. forum rang 8 Branco P 10 augustus 2023 11:23
    quote:

    Lamsrust schreef op 9 augustus 2023 08:07:

    Vastgoedmarkt

    Champions League-kantoren kunnen zomaar degraderen naar de Eredivisie

    Martijn van LeeuwenGepubliceerd: 8 aug. 2023Gewijzigd: 8 aug. 2023

    Steeds meer kantoren en locaties raken uit de gratie, terwijl andere juist in de gunst vallen van investeerders. Vastgoedmarkt nam de temperatuur op en zag grote gevolgen voor de waarde- en huurprijsontwikkeling. 'Met lage huren trek je geen bedrijven meer.'

    De Nederlandse kantorenmarkt houdt de adem in. Beleggers kijken angstvallig naar de office apocalypse die hybride werken en rentestijging aanrichten in de Verenigde Staten, met in New York City medio 2023 een leegstand van ruim 20 procent, een huurprijsdaling van 18 procent en een verwachte waardedaling van 44 procent (cijfers NYU en Colombia University en McKinsey). Op de mondiale kantorenmarkt voorziet adviesbureau McKinsey ten opzichte van 2019 een afslag door thuiswerken van 26 tot 42 procent. Hoewel in Nederland de kantorenleegstand laag is, is de daadwerkelijke bezetting dramatisch. Het FD tekende deze zomer op dat de gemiddelde bezetting bij grote kantoorgebruikers nog maar 30 procent is. APG-werknemers zitten nog slechts 1,5 dag per week op kantoor, terwijl ING haar Amsterdamse hoofdkantoor op vrijdag heeft gesloten.

    Dirk Brounen, vastgoedhoogleraar aan Tilburg University en gespecialiseerd in risico en rendement op internationale vastgoedmarkten, ziet grote terughoudendheid bij Nederlandse institutionele beleggers over kantoren als assetklasse. ‘Pensioenfondsen die ik spreek, zijn niet overtuigd van de kantorenmarkt als veilige langetermijnbelegging. Door trage trends, een kantorenoverschot en de kredietcrisis verloor de Nederlandse kantorenmarkt de afgelopen twintig jaar al aan kracht. Nu zit de markt in een snelkookpan waarin zwakheden genadeloos worden blootgelegd. Puur demografisch gezien is de komende dertig jaar geen groei te verwachten. Over vijf jaar bereiken we de piek van de beroepsbevolking. Door vergrijzing zal de beroepsbevolking en daarmee de kantorenvraag dalen. Grote investeerders willen beleggen in groeisectoren als logistiek, woningen en zorgvastgoed die wel garant staan voor groei.’

    Hot or not
    Dat schreeuwt om een antwoord op de vraag op in welke kantorensegmenten beleggers nog veilig zijn. Brounen daarover: ‘De eigenschap van een Champions League-kantoor pre-corona en anno 2023 is niet radicaal veranderd. Een zonder file en met ov aan te reizen locatie, een technisch kloppend gebouw dat voldoet aan de energielabeleisen, waar de inrichting past bij hybride werken. Wie hierin aarzelt, speelt zich uit de topklasse. Iedereen zegt met ESG bezig te zijn, maar de helft blijkt het echt te doen. In de VS krijgen kantoren dichtbij een internet exchange point met sneller internet de voorkeur. Een andere nieuwe eis is gezondheid. Topkantoren met een slechte luchtkwaliteit gaan voor de bijl. Een grote corporate wil geen tophuur meer betalen voor een kantoor waar je het raam moet openzetten. Locatie blijft echter de belangrijkste randvoorwaarde. Bedrijven willen geen afgelegen plek maar zitten waar het bruist. Dat geldt ook voor co-working offices. Die zitten op dezelfde A-locaties als prime kantoren. Kantoren met weinig tot geen toekomst zijn de niet-duurzame en gezonde kantoren, zeker op B- en C-locaties.’

    Waardedaling
    Wat gaan die bevindingen doen met de waardeontwikkeling van kantoren? Een verdere polarisatie tussen primair, secundair en tertiair, vertaald in wijder uiteenlopende aanvangsrendementen, lijkt aanstaande. Dat ligt genuanceerder, betoogt senior director Capital Markets Sebastiaan van Nimwegen van CBRE. ‘Op de beleggingsmarkt is weinig activiteit. Maar bij de transacties en biedingen in de eerste helft van 2023 en in 2022 zien we geen verschil tussen de verschillende segmenten. Er doet zich namelijk over de hele breedte een rendementsverhoging en prijsdaling voor van 35 tot 40 procent (zie grafiek). Zo eist een investeerder voor primair vastgoed een premie van 200 tot 250 basispunten bovenop de risicovrije voet. Met een Nederlandse staatsobligatie van 3 procent betekent dat een netto aanvangsrendement van 5 procent. Vergeleken met de absolute top in de markt van eind 2021 is dat een 40 procent hoger aanvangsrendement. Op dit nieuwe prijsniveau zien we de liquiditeit in alle segmenten nu snel toenemen.

    Stijging aanvangsrendementen ten opzichte van dieptepunten yields. Bron: CBRE.

    Kantoren die niet voldoen worden amper nog verhuurd
    Op de gebruikersmarkt is de scherpere polarisatie wel degelijk zichtbaar, voegt CBRE-head of Research Frank Verwoerd toe. ‘Corona heeft de vraag naar kwaliteit verhoogd en versneld. Die polarisatie is vooral in Amsterdam zichtbaar. De huren in de beste kantoren stijgen bovenmatig, terwijl die van niet-geschikte gebouwen gaat dalen. Een kantoor dat gebruikers in staat stelt de war on talent te winnen, werknemers terug naar kantoor lokt en voldoet aan de ESG/Parisproof-normen werkt als een magneet op gebruikers. Maakt een kantoor een kwaliteitssprong op het gebied van duurzaamheid, technologie en voorzieningen, wordt de eigenaar beloond met een hogere huurstroom. Kantoren die niet voldoen, worden amper nog verhuurd. Vrijwel alle opname – meer dan 90 procent – vindt plaats in de beste gebouwen. Dat is een groot verschil met de kredietcrisis tussen 2008 en 2013. Toen wisten eigenaren van minder geschikte kantoren nog bedrijven te lokken met lage huren. Dit is nu veel minder het geval. Desondanks is er beleggersinteresse in het value add-segment. Ze kijken vooral naar de waarde bij alternatieve aanwendbaarheid.’

    Dit is het eerste deel in een reeks van drie artikelen over de tweedeling op de kantorenmarkt. Vastgoedmarkt sprak met Dirk Brounen (vastgoedhoogleraar aan Tilburg University), Sebastiaan van Nimwegen (senior director Capital Markets bij CBRE), Frank Verwoerd (head of research bij CBRE) en Ellen Waals (head of Agency bij Savills). Morgen het tweede deel: 'Aanzienlijk deel van de kantoren dreigt stranded asset te worden'.
    Een hoop napraterij lees ik hier. Uiteraard is NU het gewilde kantorenvastgoed the place to be voor beleggers, want je krijgt top vastgoed met een “algehele kantorenmisère-discount”. Uiteraard zijn het niet de laffe institutionele beleggers die daarbij nu hun slag slaan, maar PE en Family Offices.

    Het argument dat huurprijs niet meespeelt in overwegingen van huurders geldt alleen voor technisch afgeschreven kantoren. Maar voor goede kantoren met energielabel A is huur wel degelijk een belangrijke trigger. Om die reden heeft ons bedrijf ervoor gekozen om door te huren op de huidige locatie.

    Een paar jaar geleden lag het winkelvastgoed onder vuur. Doemscenario’s zijn nooit uitgekomen voor de goede winkellocaties. Zelfs niet door Coronasluitingen. Nu moet je op een zelfde manier naar kantoren kijken.

    Met investeren in logistiek of zorgvastgoed moet je op dit moment goed gaan uitkijken. Ook daarbij geldt: alleen de goede c.q. de beste locaties. Want ook in deze segmenten is wildgroei en zullen er in de toekomst vele locaties een keer leeg komen te staan. En dan wordt de vraag: kun je er nog wat anders mee of biedt alleen de sloophamer dan nog soelaas? Om deze reden ben ik vooral terughoudend met logistiek vastgoed.
  11. Abracadabra 11 augustus 2023 15:28
    quote:

    Lamsrust schreef op 9 augustus 2023 08:07:

    Vastgoedmarkt

    Champions League-kantoren kunnen zomaar degraderen naar de Eredivisie

    Martijn van LeeuwenGepubliceerd: 8 aug. 2023Gewijzigd: 8 aug. 2023

    Steeds meer kantoren en locaties raken uit de gratie, terwijl andere juist in de gunst vallen van investeerders. Vastgoedmarkt nam de temperatuur op en zag grote gevolgen voor de waarde- en huurprijsontwikkeling. 'Met lage huren trek je geen bedrijven meer.'

    De Nederlandse kantorenmarkt houdt de adem in. Beleggers kijken angstvallig naar de office apocalypse die hybride werken en rentestijging aanrichten in de Verenigde Staten, met in New York City medio 2023 een leegstand van ruim 20 procent, een huurprijsdaling van 18 procent en een verwachte waardedaling van 44 procent (cijfers NYU en Colombia University en McKinsey). Op de mondiale kantorenmarkt voorziet adviesbureau McKinsey ten opzichte van 2019 een afslag door thuiswerken van 26 tot 42 procent. Hoewel in Nederland de kantorenleegstand laag is, is de daadwerkelijke bezetting dramatisch. Het FD tekende deze zomer op dat de gemiddelde bezetting bij grote kantoorgebruikers nog maar 30 procent is. APG-werknemers zitten nog slechts 1,5 dag per week op kantoor, terwijl ING haar Amsterdamse hoofdkantoor op vrijdag heeft gesloten.

    Dirk Brounen, vastgoedhoogleraar aan Tilburg University en gespecialiseerd in risico en rendement op internationale vastgoedmarkten, ziet grote terughoudendheid bij Nederlandse institutionele beleggers over kantoren als assetklasse. ‘Pensioenfondsen die ik spreek, zijn niet overtuigd van de kantorenmarkt als veilige langetermijnbelegging. Door trage trends, een kantorenoverschot en de kredietcrisis verloor de Nederlandse kantorenmarkt de afgelopen twintig jaar al aan kracht. Nu zit de markt in een snelkookpan waarin zwakheden genadeloos worden blootgelegd. Puur demografisch gezien is de komende dertig jaar geen groei te verwachten. Over vijf jaar bereiken we de piek van de beroepsbevolking. Door vergrijzing zal de beroepsbevolking en daarmee de kantorenvraag dalen. Grote investeerders willen beleggen in groeisectoren als logistiek, woningen en zorgvastgoed die wel garant staan voor groei.’

    Hot or not
    Dat schreeuwt om een antwoord op de vraag op in welke kantorensegmenten beleggers nog veilig zijn. Brounen daarover: ‘De eigenschap van een Champions League-kantoor pre-corona en anno 2023 is niet radicaal veranderd. Een zonder file en met ov aan te reizen locatie, een technisch kloppend gebouw dat voldoet aan de energielabeleisen, waar de inrichting past bij hybride werken. Wie hierin aarzelt, speelt zich uit de topklasse. Iedereen zegt met ESG bezig te zijn, maar de helft blijkt het echt te doen. In de VS krijgen kantoren dichtbij een internet exchange point met sneller internet de voorkeur. Een andere nieuwe eis is gezondheid. Topkantoren met een slechte luchtkwaliteit gaan voor de bijl. Een grote corporate wil geen tophuur meer betalen voor een kantoor waar je het raam moet openzetten. Locatie blijft echter de belangrijkste randvoorwaarde. Bedrijven willen geen afgelegen plek maar zitten waar het bruist. Dat geldt ook voor co-working offices. Die zitten op dezelfde A-locaties als prime kantoren. Kantoren met weinig tot geen toekomst zijn de niet-duurzame en gezonde kantoren, zeker op B- en C-locaties.’

    Waardedaling
    Wat gaan die bevindingen doen met de waardeontwikkeling van kantoren? Een verdere polarisatie tussen primair, secundair en tertiair, vertaald in wijder uiteenlopende aanvangsrendementen, lijkt aanstaande. Dat ligt genuanceerder, betoogt senior director Capital Markets Sebastiaan van Nimwegen van CBRE. ‘Op de beleggingsmarkt is weinig activiteit. Maar bij de transacties en biedingen in de eerste helft van 2023 en in 2022 zien we geen verschil tussen de verschillende segmenten. Er doet zich namelijk over de hele breedte een rendementsverhoging en prijsdaling voor van 35 tot 40 procent (zie grafiek). Zo eist een investeerder voor primair vastgoed een premie van 200 tot 250 basispunten bovenop de risicovrije voet. Met een Nederlandse staatsobligatie van 3 procent betekent dat een netto aanvangsrendement van 5 procent. Vergeleken met de absolute top in de markt van eind 2021 is dat een 40 procent hoger aanvangsrendement. Op dit nieuwe prijsniveau zien we de liquiditeit in alle segmenten nu snel toenemen.

    Stijging aanvangsrendementen ten opzichte van dieptepunten yields. Bron: CBRE.

    Kantoren die niet voldoen worden amper nog verhuurd
    Op de gebruikersmarkt is de scherpere polarisatie wel degelijk zichtbaar, voegt CBRE-head of Research Frank Verwoerd toe. ‘Corona heeft de vraag naar kwaliteit verhoogd en versneld. Die polarisatie is vooral in Amsterdam zichtbaar. De huren in de beste kantoren stijgen bovenmatig, terwijl die van niet-geschikte gebouwen gaat dalen. Een kantoor dat gebruikers in staat stelt de war on talent te winnen, werknemers terug naar kantoor lokt en voldoet aan de ESG/Parisproof-normen werkt als een magneet op gebruikers. Maakt een kantoor een kwaliteitssprong op het gebied van duurzaamheid, technologie en voorzieningen, wordt de eigenaar beloond met een hogere huurstroom. Kantoren die niet voldoen, worden amper nog verhuurd. Vrijwel alle opname – meer dan 90 procent – vindt plaats in de beste gebouwen. Dat is een groot verschil met de kredietcrisis tussen 2008 en 2013. Toen wisten eigenaren van minder geschikte kantoren nog bedrijven te lokken met lage huren. Dit is nu veel minder het geval. Desondanks is er beleggersinteresse in het value add-segment. Ze kijken vooral naar de waarde bij alternatieve aanwendbaarheid.’

    Dit is het eerste deel in een reeks van drie artikelen over de tweedeling op de kantorenmarkt. Vastgoedmarkt sprak met Dirk Brounen (vastgoedhoogleraar aan Tilburg University), Sebastiaan van Nimwegen (senior director Capital Markets bij CBRE), Frank Verwoerd (head of research bij CBRE) en Ellen Waals (head of Agency bij Savills). Morgen het tweede deel: 'Aanzienlijk deel van de kantoren dreigt stranded asset te worden'.
    Kwaliteit gaat zich van kwantiteit scheiden....
  12. forum rang 8 Branco P 13 augustus 2023 07:53
    quote:

    Hans schreef op 10 augustus 2023 16:00:

    We zullen zien. Voorlopig gaat CTP prima.
    CTP: Van 20 binnen een jaar naar 12,60 nu. Maar je bent op een dip ingestapt, neem ik dan aan.
  13. Hans 13 augustus 2023 22:47
    quote:

    Branco P schreef op 13 augustus 2023 07:53:

    [...]

    CTP: Van 20 binnen een jaar naar 12,60 nu. Maar je bent op een dip ingestapt, neem ik dan aan.
    Ik geloof wel in logistiek vastgoed. In veel branches is een consolidatie slag aan de gang en die grote jongens hebben allemaal grote centrale magazijnen nodig. Daarnaast breiden de Amazons van deze wereld ook nog steeds uit. Het zijn ook simpele vierkante dozen die niet iedere 10 jaar gerenoveerd hoeven worden.

    Het liefst breid ik mijn direct vastgoed verder uit. De markt heeft het beursgenoteerd vastgoed wel erg hard afgestraft. Daarom heb ik pas de afgelopen maanden behoorlijk ingekocht. Het meeste opwaartse potentieel zie ik in Vonovia en met name URW. Daarnaast heb ik kleinere posities in Aedifica,CTP,Covivio en NSI

    Aedifica en NSI staan iets in de min. Op alle andere een kleine plus. CTP gak 11,60
  14. forum rang 8 Branco P 15 augustus 2023 10:39
    Ja met die GAK heb je CTP mooi ingekocht. Maar CTP en WDP hebben het heel slecht gedaan de afgelopen periode, dat was mijn punt. En in logistiek vastgoed is veel wildgroei en zal het aanbod de vraag gaan overtreffen. En dan komen de mindere panden gewoon leeg te staan, voor zover dat niet nu al begonnen is.
  15. forum rang 8 Branco P 15 augustus 2023 11:09
    Koers NSI vandaag even op 18,48

    Ik was te laat, maar heb nu een doorlopende order tot einde week op 18,50 i gezet. En als die doorgaat zetten we er nog 1 in op 18,00
  16. forum rang 8 Branco P 16 augustus 2023 08:54
    Ja, 15, dat zou wat zijn. Het is al opmerkelijk dat we onder 19 gedoken zijn. NSI heeft de laagste LTV van alle vastgoedfondsen en er zijn geen herfinancieringsissues. Ook is de portefeuille kwalitatief hoogwaardig met A-energielabels waardoor het een goede uitgangspositie heeft op de verhuurmarkt. Toch noteert NSI tegen een, in mijn ogen, extreme discount. En daarom ben ik op deze niveaus alweer gestaffeld aan het bijkopen. Het kan wel zijn dat ik te diep in de vastgoedmaterie zit en daardoor niet meer goed kan inschatten hoe laag we kunnen gaan. Maar daarom de gestaffelde bijkoop strategie.
578 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht