Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Nutreco Terug naar discussie overzicht

Is PROVIMI het overnamedoel?

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pim f 24 februari 2006 11:38

    Provimi maakt van zichzelf een heerlijk hapje

    Diervoederproducent Provimi groeit steeds meer uit tot een heerlijke overnamehap voor zijn concurrenten. Het Nederlandse bedrijf dat op Euronext Parijs genoteerd staat, maakte vandaag een ‘middelgrote’ overname in Rusland bekend. Wederom een stapje naar nog meer aantrekkelijkheid.

    Provimi, marktleider op het gebied van dierenvoeding in Centraal- en Oost-Europa en een van de topspelers in de rest van de wereld, heeft een 80%-belang genomen in het Russische premixbedrijf ZAO Rybflotprom van de Sodrugestvo Groep. Zonder een prijs te noemen, gaf een woordvoerder aan dat het om een middelgrote overname gaat in de categorie van €30 tot €50 mln. Het bedrijf waarin een belang is genomen, ligt in de haven van Kaliningrad, heeft 130 mensen in dienst en had in 2004 een jaaromzet van €30 mln.

    Op zich allemaal niet zulk ‘shocking news’. Het gaat om een middelgrote overname die op de Euronext-beurzen dagelijks worden gemeld. Daarbij heeft Provimi in Rusland al een hoofdkantoor en vijf fabrieken in vier Russische regio’s. Het is dus meer een versterking van de marktpositie dan dat Provimi een nieuwe markt bestormt. Toch is het meer dan de moeite waard voor de belegger om Provimi eens goed onder de loep te nemen.

    Buiten de rijke historie van het Rotterdamse no-nonsense-bedrijf, zijn de ontwikkelingen van de laatste jaren binnen Provimi meer dan interessant voor de belegger. Ooit begon het bedrijf in 1927 in Schiedam, werd het achtereenvolgens overgenomen door Amerikanen, Italianen en Fransen en in de Tweede Wereldoorlog platgegooid, maar het overleefde de oorlogsjaren als surrogaatleverancier van onder andere koffie. Een mooie geschiedenis dus, maar ook de recentere geschiedenis ziet er mooi uit. Het is een bedrijf met een enorme overnamehonger en een bedrijf dat deze honger ook regelmatig stilt. Provimi heeft daardoor door de jaren heen een prachtige basis weten te creëren in zowel Centraal- als Oost-Europa, maar ook in Noord- en Latijns-Amerika en Azië.

    De topman, Wim Troost, is over deze strategie altijd helder geweest. Hij wil dat er vanuit Provimi geen lange verhalen worden opgehangen. ‘Het bedrijf moet gewoon uitstralen dat het bedrijf altijd op zoek is naar de juiste overnamekandidaten. Geen moeilijke uitleg over wat het bedrijf doet, maar gewoon vertellen dat, of het nu muizen, olifanten, kangoeroes, honden, vissen of flamingo’s zijn, Provimi alles maakt wat dieren eten, punt’, aldus Troost in 2001, het jaar dat hij als topman werd aangesteld. En Troost hield woord. Met de regelmaat van de klok werden er bedrijven overgenomen.

    Maar ook Provimi zelf werd in 2002 voor het grootste gedeelte overgenomen. Niet door een concurrent, maar door venture capitalists, CVC Capital Partners en PAI Management. Deze durfkapitalisten hebben inmiddels zo’n 74% van het bedrijf in handen, de resterende aandelen zijn ‘free float’. Dit gegeven maakt het bedrijf natuurlijk interessant voor de belegger. Ondanks dat de durfkapitalisten Provimi al zo’n drie jaar gewoon beursgenoteerd hebben gehouden en het bedrijf door hebben laten groeien door middel van acquisities, blijven het natuurlijk durfkapitalisten. En die willen op een gegeven moment cashen. Meestal het liefst binnen een jaar of vijf.

    De goede acquisitiestrategie van Provimi heeft het bedrijf laten uitgroeien tot een heerlijke overnamehap met een omzet van €1,58 mrd in 2004. In september kwam Effectenbank Stroeve met haar jaarlijkse beurs-exitlijstje naar buiten. Ook Provimi prijkte op dit Stroeve- lijstje met fondsen waarop volgens de effectenbank ‘attractieve overnamepremies’ vallen te verdienen. In het geval van Provimi zeker ook omdat, zoals al gezegd, de durfkapitalisten nu eenmaal eens echt gaan cashen.

    Als een mogelijke kandidaat-koper van Provimi wordt Nutreco genoemd. Nutreco en Provimi zouden, gezien de gebieden waarin beide bedrijven actief zijn, prachtig complementair zijn. Bovendien heeft Nutreco aangegeven in 2006 bedrijfsonderdeel Marine Harvest naar de beurs te willen brengen. Dit brengt ongetwijfeld een flinke zak geld op, die Nutreco graag zou willen herinvesteren in nieuwe groei. Het is natuurlijk tot nu toe koffiedik kijken, maar wel koffiedik dat gestaafd wordt door enkele belangrijke feiten. Daarom kan het absoluut geen kwaad om Provimi in het rijtje aandachtsfondsen op te nemen en met argusogen in de gaten te houden.

    Herman Kleintjes, 07-11-2005

    www.beleggersbelangen.nl/web/show/id=...
  2. pim f 24 februari 2006 11:44
    Stroeve adviseert kopen kandidaten beursexit
    22 sep 2005, 10:57 uur

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Effectenbank Stroeve denkt dat acht fondsen in aanmerking komen voor een beursexit.

    De kandidaten zijn: AM, Athlon, Binck, Econosto, Exact, Isotis, Provimi en Roto Smeets De Boer.

    Volgens Stroeve kleven er voor kleine fondsen hoge kosten aan het aanhouden van een notering. Analisten zien 'attractieve overnamepremies' in het verschiet.

    www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
  3. pim f 24 februari 2006 12:59
    quote:

    Brunette schreef:

    FF uitstappen de vogelgriep breidt uit en Japan overweegt een stop op de kippetjens uit Eur. zone .

    Swieber
    kan zijn, maar nutreco heeft straks toch echt een zak geld waar ze wat mee willen gaan doen, en provimi is naar mijn oordeel het bedrijf dat de meest serieuze overnameprooi is. ook in het laatste jaar relatief weinig gedaan (zie afbeelding)
  4. pim f 25 februari 2006 12:14
    16-02-2006
    Nutreco ziet grote overname

    AMSTERDAM (Dow Jones) - Nutreco zal een grote overname doen als de beursgang van de viskweek joint venture Marine Harvest achter de rug is, zei CEO Wout Dekker donderdag tegen Dow Jones na afloop van de persconferentie over de jaarcijfers. "Daar wordt aan gewerkt", aldus Dekker. Het diervoederconcern zal de opbrengst van de beursgang gebruiken voor de overname.

    Dekker wilde zijn beoogde overnameprooien niet nader specificeren. "Maar grote stappen zijn zeker mogelijk", voegt hij toe.
    Nutreco concentreert zich op overnames in diervoeders en visvoer in Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika, maar ook West-Europa is niet uit te sluiten, aldus de CEO.

    www.dft.nl/nieuws/8975732/Nutreco_zie...
  5. pim f 25 februari 2006 18:21
    Agenda 2006
    Nutreco zal in 2006 een aantal vervolgstappen zetten in het kader van haar strategie
    ‘Rebalancing for Growth’:
    • Reductie van Nutreco’s aandeel in Marine Harvest in de eerste helft van 2006
    • Optimalisatie van de kapitaalstructuur en inkoop eigen aandelen

    !!!!!!!!!!!!!!
    • Acquisities ter versterking van Nutreco’s positie op groeimarkten voor diervoeding en
    visvoer in Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa
    --------------
    • Verdere optimalisatie van de ‘supply chain’ voor diervoeding en visvoer in West -
    Europa ter versterking van de concurrentiepositie
    • Versterking van Nutreco’s leidende vleesverwerkingsbedrijf Sada in Spanje door
    productvernieuwing en nauwe samenwerking met retail
    • Vervolgstappen ‘feed-to-food’ kwaliteit en veiligheid (Nutrace)
    • Verdere aanpassing van de corporate organisatie van Nutreco

    Vooruitzichten

    Na de herschikking van de portfolio (“Rebalancing”) zal Nutreco zich in 2006 vooral richten
    op de tweede fase van de strategie: de groei van de kernactiviteiten diervoeding en visvoer
    in veelbelovende markten (“for Growth”). De onderneming is goedgepositioneerd om deze
    uitdaging aan te gaan. De financiële positie van Nutreco zal naar verwachting sterk
    verbeteren door de terugbetaling van de lening verstrekt aan Marine Harvest en de
    opbrengst van de verkoop van een deel van het Nutreco-belang in deze joint venture.
    Ofschoon Nutreco’s kernactiviteiten naar verwachting een goed resultaat opleveren in 2006,
    is Nutreco - met de geplande reductie van Nutreco’s aandelenbelang in Marine Harvest en
    andere strategische zaken - niet in de positie om een uitspraak te doen over de financiële
    resultaten voor dit jaar.

    www.nutreco.nl/images/stories/Press_R...
    20op%20koers%20-%20nutreco%20boekt%20recordwinst%20over%202005.pdf
  6. [verwijderd] 26 februari 2006 16:41
    die beursgang, in het eerst halfjaar van 2006. Is daar al iets meer over geweten wanneer juist? In principe hebben ze nog 4 maanden? Ik gok op de maand mei?
  7. pim f 1 maart 2006 12:31
    FD 16/2

    De grote vraag bij analisten is waar Nutreco de verwachte opbrengst voor zal gebruiken. Daarnaast heeft Nutreco ook de aandeelhouderslening van euro 155 mln van Marine Harvest teruggekregen en het kan nog een dividenduitkering van euro 60 mln tegemoet zien.

    Een overname van de Franse diervoederproducent Provimi , huidige beurswaarde euro 580 mln, is een optie waar analisten het al vaak over hebben gehad. Tijdens een toelichting op de cijfers liet Chief Operational Officer Jurgen Steinemann weten 'diepere' overnamegesprekken te voeren met 'meerdere kandidaten'. Het gaat volgens hem vooralsnog om kleinere acquisities.

    'U kunt van ons verwachten dat we de komende maanden kleinere acquisities gaan melden', zo stelde bestuursvoorzitter Wout Dekker van Nutreco. Maar ook grotere overnames behoren volgens hem tot de mogelijkheden 'Er zijn grotere stappen mogelijk, inderdaad.'

    Hij wees daarbij op het blijvend belang van schaalgrootte. Nutreco wil leidende posities in de markten waarin het actief is, dier- en visvoeding. Zonder de in Marine Harvest ondergebrachte zalmkweek-activiteiten boekte Nutreco vorig jaar een omzet van euro 2,8 mrd.
  8. [verwijderd] 2 maart 2006 13:04
    een overname zal idd wel wat geld kosten, maar Nutreco heeft ook een berg cash. En een goede overname, zal ook positief bijdragen in de toekomstige resultaten (nog meer winst!).

    en hoe groter het bedrijf, hoe groter de marktwaarde, en ook ook hoe hoger de koers kan gaan.

    een overname is niet slecht, maar ze moeten goed op voorhand bekijken of het wel de moeite loont. Denk dat Nutreco daar ook wel goed zal bij varen.
  9. piersmits 4 maart 2006 21:18
    ik hoop dat ze beslissen dat ze marktleider in de diervoeding proberen te worden. ze hebbben op dit moment ongeveer 2% van de wereldmarkt en zijn daarmee een van de grootste spelers. hele grote spelers zijn er niet. ze kunnen op dit moment grote overnames doen en er schijnen veel bedrijven zichzelf aan te melden om overgenomen te worden dit kan alleen maar betekenen dat er een gunstige prijs voor betaald gaat worden.
  10. pim f 7 maart 2006 20:24
    Full year 2005: stable sales with strong improvement in product mix

    The Provimi Group (listed on Euronext in Paris), one of the world leaders in the animal nutrition business, today announces its turnover for the full year 2005.

    Full year sales were EUR 1,585.3 million, an increase of 1% compared to 2004. Progress in volume and sales was broad based with a strong improvement in the mix through increases in Premixes, Aqua feed and Pet food. The recent acquisitions in Hungary and Russia made a good contribution.

    Sales in Complete feed decreased, especially in Poland, due to the knock-on effect on selling prices of significantly lower raw material costs, particularly for grains and protein sources, and the switch from Complete feed to higher margin Premixes and Concentrates.

    Exchange rates, mainly Polish zloty, had a positive effect of EUR 77.2 million, whilst the net impact of acquisitions and divestments increased sales by EUR 14.3 million.

    Revenues (in million EUR) 31/12/2005 31/12/2004 Change
    France 144.2 137.3 +5.0%
    Poland 348.4 439.9 -20.8%
    Rest of Europe 680.4 625.8 +8.7%
    North America 178.8 161.6 +10.6%
    Rest of the world 233.5 206.5 +13.1%
    Total 1,585.3 1,571.1 +0.9%

    All financial figures in 2005 are based on IFRS, 2004 figures have been restated and may therefore differ from those published during 2004.

    In France, sales and volumes increased in comparison to last year, thanks to higher exports of Premixes and Specialties and good sales to the ruminant sector.

    In Poland sales reduced, notably because of the impact of lower raw material costs on selling prices and the reduction of volumes in the company’s raw material trading activities. Customers substituted complete feed by premixes and concentrates because of high grain stocks. The strengthening of the Polish zloty had a positive effect of EUR 55.7 million, partially offset by the net impact of acquisitions and divestments, which decreased sales by EUR 13 million.

    In the Rest of Europe, strong sales growth was realised in most countries in Central and Eastern Europe, notably in Russia, Romania, Bulgaria and the Czech Republic, where a new wet pet food plant was inaugurated. In the Netherlands, sales improved significantly thanks to higher exports and Pet food. The new acquisitions added EUR 27 million to sales.

    In North America, sales improved in a very competitive market with a good performance in the equine business and new activities in Canada. Swine and poultry feed activities developed in line with expectations whilst the ruminant business was stable.

    In the Rest of the world, the good performance in sales was broad based with particularly strong progress in India, South Africa, China and Latin America. In Brazil, a new state-of-the-art premix plant contributed to sales growth.

    Outlook full year 2005

    Considering the return to normal market conditions and the impact of its new acquisitions in Premix in Russia and Pet food in Hungary, the Group remains confident for its whole year results and should see a strong improvement in net earnings in 2005 versus last year.

    The full year results will be published on 21 March after market closing.

    The Provimi Group is active worldwide in all types of animal nutrition and is a leader in all markets where it is present. It employs almost 9,000 people and has annual sales of EUR 1.6 billion. Provimi has more than 100 production centres in some 30 countries and exports to over 100. Provimi manufactures products and supplies technical support for all species, including ruminants, poultry, swine, fish and pets.

    For further information, please contact:

    Investor relations:
    Olivier Leduc: + (33) 1 34 82 79 04 or + (31) 10 423 95 85

    Press relations:
    Miriam ter Braak: + (31) 10 4 23 96 33, or mobile + (31) 6 511 23 766
    Citigate First Financial, Floor van Maaren: + (31) 20 575 40 78

    www.provimi.com/smartsite.dws?id=569&...
  11. pim f 21 maart 2006 20:05
    Provimi: winst 2005 EUR 47,6 mln (38,2)

    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Provimi heeft in 2005 een nettowinst behaald van euro 47,6 mln, een stijging van 25% ten opzichte van de euro 38,2 mln die de Franse diervoederproducent en sectorgenoot van Nutreco een jaar eerder boekte. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

    De winst per aandeel steeg van euro 1,47 naar euro 1,83. Provimi stelt over 2005 een dividend voor van euro 0,35 per aandeel, tegen euro 0,21 een jaar eerder.

    Vorige maand maakte Provimi al omzetcijfers over 2005 bekend. Het bedrijf realiseerde in het afgelopen jaar een omzet van euro 1.585,3 mln, een stijging van 1% ten opzichte van 2004.

    Het diervoedingsconcern, dat een notering heeft aan Euronext Parijs, zag daarnaast de marges verbeteren. Dit was te danken aan een betere productmix door hogere verkopen van premixen, honden- en kattenvoer en visvoer.

    Door overnames in Rusland en Hongarije en de ingebruikname van nieuwe fabrieken in Tsjechie en Hongarije verbeterde Provimi het afgelopen jaar zijn positie in opkomende markten. Ook dit droeg bij aan de margeverbetering.

    Provimi zal in 2006 'doorgaan met het zoeken naar waarde creerende acquisities', zo vermeldt het persbericht. Ook zal het bedrijf dit jaar investeren in autonome groei in zijn strategische markten.

    Annette van Soest
    annette@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)
  12. pim f 21 maart 2006 21:42
    jaarcijfers en uitgebreid persbericht provimi:

    www.provimi.com/smartsite.dws?id=571

    Wel oorverdovend stil rond overname door nutreco; ik denk dat hier een hard spel gespeeld wordt:

    Provimi-financiers kunnen op korte termijn alleen maar nutreco als Grote Koper verwachten, dus moeten water bij de wijn doen.

    Nutreco kan voor de zak geld van Marine Harvest met de uitspraken uit het verleden eigenlijk alleen met provimi een goede slag slaan, dus moeten dokken, maar weet dat private equity achter provimi nu ook het ijzer wil smeden als het heet is.

    Dus de uitkomst lijkt mij vrij duidelijk, maar de prijs niet.
  13. pim f 23 maart 2006 17:52
    quote:

    Kojo schreef:

    Interessant artikel op www.boursorama.com/conseils/detail_co... Ingevolge de speculatie omtrent een overname is het aandeel Provimi reeds met 30 % gestegen sedert 01.01.2006, waarvan de helft sedert begin maart.
    AOF le 22/03/2006 11h42
    PROVIMI marque une pause après ses résultats 2005
    (AOF) - Provimi perd 0,28% à 25,03 euros au lendemain de la publication de ses résultats annuels, mais conserve une performance de +31% sur 2006. Le spécialiste de la nutrition animale a annoncé un résultat opérationnel avant éléments non récurrents en hausse de 13,9% à 95,8 millions d'euros et un résultat net part du groupe en croissance de 24,6% à 47,6 millions d'euros. Les marges se sont améliorées grâce à un meilleur mix-produit avec une croissance des premix, des aliments pour animaux de compagnie et pour poissons ainsi qu'un renforcement dans les marchés émergents et en développement.

    Compte tenu de l'amélioration de la trésorerie avant acquisitions, le Conseil de Provimi demandera à l'assemblée générale des actionnaires d'approuver un dividende de 0,35 euro par action au titre de l'exercice 2005, en hausse de 67% par rapport au dividende versé au titre de 2004.

    En 2006, Provimi "continuera à rechercher des opportunités de croissance externe créant de la valeur et à investir dans sa croissance interne sur ses marchés stratégiques".

    Reste à savoir si Provimi sera prédateur avant d'être cible. L'action Provimi affiche une performance de +31% sur 2006, avec un record à 26,60 euros le 9 mars, en raison de spéculations sur un rapprochement avec le néerlandais Nutreco. Ces rumeurs se sont intensifiées suite à la cession, par Nutreco, de 75% du capital de Marine Harvest. Le néerlandais dispose ainsi d'une trésorerie importante. La plupart des analystes voit Nutreco comme le repreneur idéal de la participation des fonds CVC et PAI au capital de Provimi. Certains soulignent cependant que l'action a atteint des niveaux élevés.

    (V.G.)
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.408
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.907
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.395
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.068
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.761
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.860
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.337
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.415
Allfunds Group 3 1.210
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 336
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.765
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.306
AMG 965 125.760
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.521
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.134
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.622
Arcelor Mittal 2.023 318.618
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.280
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.692
ASML 1.762 76.984
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.653
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.680

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 01 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april (def)
    2. China inkoopmanagersindex industrie (Caixin) april
    3. NL omzet detailhandel maart
    4. Wolters Kluwer Q1-cijfers
    5. Beurzen Euronext gesloten vanwege Dag van de Arbeid
    6. Chinese beurzen gesloten
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. GlaxoSmithKline Q1-cijfers
    9. VS hypotheekaanvragen - wekelijks
    10. Kraft Heinz Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht