Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Hagemeyer Terug naar discussie overzicht

Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

1.538 Posts
Pagina: «« 1 ... 69 70 71 72 73 ... 77 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 september 2007 08:19
    Fileprobleem? Opgelost!
    11 Sep 07, 10:32
    door Marco van den Berg Goed nieuws: het fileprobleem is binnenkort verleden tijd! Mijn buurman, werkzaam is bij een groot energiebedrijf, maakte mij dat als eerste duidelijk. Volgens hem staan we binnenkort niet meer in de file, simpelweg omdat in een auto rijden (of stilstaan) te kostbaar is.
    Ik had zojuist voor 100 euro mijn tank volgegooid en me afgevraagd waar die prijselasticiteit ophoudt. De prijs van een vat olie sloot onlangs boven de 74 dollar en dit is nog maar het begin! Ik moet toegeven: als een barrel olie 74 dollar kost, is dit ongeveer 63 cent per liter. Waar kun je tegenwoordig nog een blikje Coca Cola kopen voor onder de euro? En dat is niet eens een schaars goed... Feit blijft dat de olieprijs verder stijgt en de benzineprijs gestaag volgt.

    Het tweede gesprek dat me deed geloven dat het fileprobleem snel op te lossen is, was een flexwerkende dame. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er eind juni 2007 meer dan 225.000 openstaande vacatures waren in Nederland. Bedrijven moeten meer flexibel worden in hun aannamebeleid, anders vinden ze gewoonweg niet de geschikte personen.

    Telewerken, thuis werken of home sourcing zijn natuurlijk geen loze kreten die de laatste tijd weer regelmatig opduiken, alleen moet de gemiddelde Nederlander hier nog aan wennen. We zijn nu eenmaal gewend om om acht uur ’s ochtends achter elkaar te gaan staan om vervolgens datzelfde ritueel ’s middags te herhalen. We zouden al een heel eind zijn als we deze traditie zouden doorbreken, maar ja, om zes uur staat wel het eten op tafel...

    Wellicht tijd voor een stukje overheidsingrijpen? Meer wegen bouwen lost niets op. Bovendien heeft onderzoek van Capgemini en TNS Nipo aangetoond dat het Nederlandse wegennet nog groot genoeg is, als er maar gedacht wordt aan alternatieve werkvormen. Hogere accijnzen dan? Probleem hiervan is dat het de inflatie verhoogt en dat terwijl op Europees niveau afgesproken is dat die onder controle moet blijven.

    Nee, laten we doormodderen en als het dan misgaat met de economie, pompen we er gewoon veel geld in, verlagen we de rente en is iedereen weer happy. Hypotheekcrisis? Welke crisis? Keynes is onverminderd populair, maar kunstmatig pleisters plakken zal echt niet helpen.

    Dan laten we de markt toch gewoon zijn werk doen? Aandeelhouders van Nuon en Essent, provincies en gemeenten gaan samen werken aan een oplossing, maar wat blijkt... ze zijn er nog niet uit. Neem dan een voorbeeld aan de Fransen. Suez en Gaz de France hebben in de laatste 18 maanden zoveel lunches met elkaar gehad dat er niet alleen een energiereus is ontstaan, maar dat ook de Franse wijnindustrie hiervan een oppepper heeft gekregen. Vakbonden steigeren, Suez verkoopt ongeveer 20 miljard aan assets, de Franse staat behoudt een groot belang, maar de deal gaat hoe dan ook door.

    Begrijp me niet verkeerd. Ik ben geen voorstander van de Franse ‘ondernemingsspirit’, maar enige daadkracht van de Nederlander zie ik graag. Overheid recht de rug, ondernemer maak een beslissing en belegger laat dat avondeten maar een uurtje staan, er is genoeg te doen! Een arbitrage tussen Suez of Gaz de France of misschien tussen hun Nederlandse evenpolen? Dit is mogelijk, maar eigenlijk bent u al te laat. De marktimperfecties zijn verdwenen.

    Handelen in een oliefuture is daarom een beter idee. De markt voor commodities is booming en handelen in olie is op dit moment mooi, er gebeurt veel. Een andere commodity waar veel beweging in zit en dus interessant is om naar te kijken, is de uitstoot van CO2. Ook hier worden futures in verhandeld en zijn bewegingen in de markt volatiel.

    Dus of het fileprobleem nu ook daadwerkelijk oplost of dat er juist meer SUV’s de weg op gaan, de handel is er niet minder om. En dat is waar u als belegger naar smacht. Bon appetit.

    Marco van den Berg is directeur bij Van der Moolen Financial Services . Onder zijn verantwoordelijkheid valt onder meer de internet beleggingshandel ’ OnlineTrader ’, die zich richt op de semi-professionele belegger.
    doorsturen printen

  2. [verwijderd] 13 september 2007 07:48
    Publicatiedatum: 13-9-2007 06:38

    Europa went snel aan lage dollar
    Het blijft oorverdovend stil. Gisteren tikte de euro op $ 1,3914 een recordniveau aan tegenover de dollar, maar vrijwel geen politicus of Europese exporteur klaagt over de almaar harder wordende munt.

    Vier jaar geleden was dat wel anders. Toen de euro in 2003 op weg leek naar de $ 1,30, verkeerde de Europese concurrentiepositie in levensgevaar, zo heette het. De sombere jaren zouden zich nog jaren aaneenrijgen, werd gevreesd. Met dramatische gevolgen voor bedrijven die actief zijn in de VS, zoals Ahold , Aegon en Philips . Maar nu de meeste marktwaarnemers de horde van $ 1,40 eerder vandaag dan morgen genomen zien worden, is er niemand die aan de bel trekt.

    'Het is geen belangrijk thema in de markt', zegt econoom Cees Rijsdijk van SNS Securities. 'Dat heeft alles te maken met de perceptie in de markt van de mondiale economie. De afgelopen jaren zijn de VS minder centraal komen te staan. Europa groeit zelf sterk en aan de andere kant van de wereld is het Verre Oosten een krachtige groeimotor geworden.'

    Marges

    Martin Wansleben, directeur van de gezamenlijke kamers van koophandel in Duitsland, sluit zich aan bij de woorden van Rijsdijk. Wansleben zei gisteren dat de vraag naar Duitse producten onverminderd groot is. Vooral China en de Opec-landen nemen veel af. 'Alleen in de handel met de VS hebben onze leden wat moeite om hun marges op peil te houden.'

    Beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers wijst erop dat de huidige appreciatie van de euro tegenover de dollar geleidelijk verloopt. Eind 2000 werd er $ 0,82 voor een euro betaald, tegen $ 1,25 eind 2003. Die opmars is veel groter dan de 20 cent van de afgelopen twee jaar. Iedereen kan eraan wennen, stelt Van der Stee.

    Een voordeel van de harde euro is dat de inflatie erdoor wordt gedrukt. Dat vertaalt zich in gemiddeld lagere rentetarieven dan elders in de wereld, aldus Van der Stee.

    Toch gelooft de strateeg dat de stilte over de stijgende euro snel kan omslaan. Vanaf een prijs van $1,45 zal het gepiep beginnen, zo verwacht hij. De 'theoretische top' van de euro ligt op $ 1,4550, een top die berekend is op basis van de koers van de munten die in 1999 in de eenheidsmunt zijn opgegaan. Het all-time high van de ' euro ' dateert van augustus 1992.

    Dollarzwakte

    De huidige dollarzwakte hangt samen met de inschatting dat de Federal Reserve volgende week dinsdag de rente met 50 basispunten zal verlagen. Een lagere rente maakt het voor beleggers minder interessant om geld in de VS uit te zetten en daarom daalt de munt. Bovendien zou een rentestap van 5,25% naar 4,75% volgens Fed-kenners betekenen dat de monetaire autoriteiten vrezen dat de kredietcrisis een fikse wissel op de reële economie zal trekken en dat is slecht voor de bedrijfswinsten. Amerikaanse aandelen verliezen daardoor aan aantrekkingskracht.

    Na de slechte arbeidsmarktcijfers van vorige week vrijdag moet Fed-voorzitter Ben Bernanke wel stevig ingrijpen om te verhinderen dat de economie in een recessie wegglijdt, luidt de consensus in de markt. 'Maar', zo stelt Rijsdijk, 'als Bernanke niet verder gaat dan 25 punten, zal dat een tegenvaller zijn en kan de dollar weer wat terrein herwinnen.'

    Op de wat langere termijn zijn de verwachtingen in de markt nog radicaler. Het tarief van het rentecontract dat over acht maanden expireert, ligt op de termijnmarkt op 4,2%. Dat betekent dat de Fed de rente tussen nu en de zomer van volgend jaar met honderd basispunten verlaagt.

    Rijsdijk gelooft echter niet dat de Amerikaanse economie er zo slecht voor staat. Veel beleggers zijn erg geschrokken van de arbeidsmarktcijfers van vrijdag, maar volgens de SNS-econoom zijn die vooral te wijten aan economische zwakte aan het begin van dit jaar. Macrocijfers die een indruk geven van de toekomst, wijzen volgens hem juist op herstel. Rijsdijk kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de valutamarkt wat aan het doorslaan is.

    Marcel de Boer

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  3. forum rang 10 voda 13 september 2007 16:25
    Pensioenvermogen bijna 10% minder door kredietcrisis - DNB


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is sterk verslechterd door de problemen op de financiele markten, aldus Arnold Schilder, directeur van de Nederlandsche Bank (DNB). Schilder deed deze uitspraak donderdag tijdens een DNB-bijeenkomst voor bestuurders van pensioenfondsen.

    De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioensector daalde tussen medio juli en medio augustus met ruim 12 procentpunten, van circa 159% naar circa 146%. "Dit betekent dat in e e n maand tijd circa 50 miljard aan buffers is verloren," aldus Schilder. "Dat is bijna een tiende van het totale Nederlandse pensioenvermogen."

    Schilder voegde toe dat deze daling geen abnormale fluctuatie inhoudt. In de afgelopen tien jaar bedroeg de absolute mutatie in een op de vier kwartalen meer dan 10% dekkingsgraadpunten, aldus de bankdirecteur.

    Hij verwacht dat de problemen voor de pensioenfondsen zullen aanhouden. "Het is niet waarschijnlijk dat de schok nu al volledig is uitgewerkt," zei Schilder. "Uit eerdere ervaringen weten we dat schokken enige tijd kunnen naijlen."

    Schilder hield het publiek van topmannen in de pensioensector voor dat het belangrijk is dat pensioenfondsen zich richten op de lange termijn, in plaats van op dagkoersen. Daarnaast noemde hij risicobeheersing 'cruciaal'.

    Over de financiele markten in het algemeen zei Schilder dat het 'roerige tijden' zijn. "De afgelopen weken hebben weer eens geillustreerd dat de stemming op financiele markten snel kan omslaan," aldus de DNB-directeur. "De daaruit voortvloeiende verliezen kunnen groot zijn."



    Door Ykje Vriesinga; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; ykje.vriesinga@dowjones.com



  4. [verwijderd] 14 september 2007 06:47
    Peperdure munt is soms best lekker
    Door WALTER DEVENIJNS

    UTRECHT - Een dure euro is een zegen voor ons land. De zin is misschien wat overdreven terwijl de euro gisteren een record van 1,39 dollar bereikte, maar Rabo-hoofdeconoom Wim Boonstra vindt de notering helemaal niet zo slecht.

    ,,Er is geen reden voor paniek. Het is misschien even schrikken voor de industrie die goederen naar de VS uitvoert. Hun concurrentiepositie ten opzichte van Amerikaanse bedrijven verslechtert. Maar een hoge euro heeft ook positieve effecten.’’

    De invoer van in dollar geprijsde goederen zoals olie of graan wordt goedkoper. We hebben immers minder euro’s nodig om deze producten te betalen. ,,Dat helpt om de inflatie in Europa laag te houden. Een lagere inflatie geeft de Europese Centrale Bank (ECB) ruimte om de rente ook lager te houden dan gepland. Je moet niet vergeten; nog maar enkele weken geleden was de verwachting dat de ECB de rente fors zou verhogen wegens het mogelijk oplopen van de inflatie,’’ aldus Boonstra.

    Het effect van anti-inflatie door een sterke euro is behoorlijk, zo blijkt uit berekeningen van de Rabobank. De dure euro zorgt ervoor dat de stijging van de in dollars genoteerde olieprijs wordt afgeremd. ,,Dat scheelt ons op jaarbasis zo’n half procentpunt aan inflatie,’’ berekent Elwin de Groot van de internationale Rabobank-divisie. Met andere woorden: was de euro ten opzichte van de dollar gelijk gebleven, dan was de inflatie in de eurozone een half procentpunt hoger geweest.

    Als de rente niet verder oploopt kunnen consument, overheid en het bedrijfsleven er zeker van profiteren. Het geld wordt niet duurder, waardoor de staat bijvoorbeeld minder rente hoeft te betalen over de staatsschulden. De consument houdt eveneens meer over, waardoor de economie blijft groeien.

    De opmars van de euro heeft alles te maken met de zwakte van de VS. De dollar zakt weg in de verwachting dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank onder leiding van president Bernanke, op 18 september voor het eerst sinds jaren haar officiële rentetarief verlaagt. Die maatregel geeft banken en huishoudens die worden getroffen door de hypotheekcrisis meer lucht. De VS kampen met een crisis die de economische groei van ’s lands grootste economie bedreigt. Tienduizenden banen in de financiële sector zijn al verdwenen, de huizenmarkt ligt op zijn gat en tientallen financiers zijn omgevallen nu steeds meer arme Amerikanen hun te hoge hypotheek niet meer kunnen afbetalen.

    De ravage in de VS heeft inmiddels ook ons land en de rest van Europa bereikt. Eén Nederlandse (NIBC) en twee Duitse banken leden honderden miljoenen verlies op hun Amerikaanse hypotheekproducten. Omdat niet duidelijk is wie in Europa dergelijke ‘giftige’ leningen bezit, kampt de bankwereld met een vertrouwenscrisis. Banken durven geen geld meer uit te lenen aan collega-banken uit angst voor mogelijke tegenvallers bij de lener.

    Een zwakke dollar heeft nog een ander positief effect, zegt Wim Boonstra. Bedrijven uit de VS kunnen met hun zwakke munt terrein in het buitenland veroveren. ,,Als het bedrijfsleven daar beter gaat draaien, biedt dat goed tegenwicht voor de negatieve gevolgen van de hypotheekcrisis.’’ De economie komt dan niet in een recessie, terwijl het enorme handelstekort kleiner wordt.
  5. forum rang 10 voda 14 september 2007 17:02
    The Buyback Bonanza
    De laatste paar jaar berichten beursgenoteerde bedrijven steeds vaker over aandelen inkoopprogramma’s. Binnen de S&P 500 index is in het tweede kwartaal van 2007 voor een totaal van USD 158 miljard aan eigen aandelen ingekocht. Het vorige kwartaal was tevens de 11de kwartaal op rij waarin bedrijven zich massaal bezighielden met het inkopen van eigen aandelen. Tijdens deze periode is in totaal voor USD 1,12 biljoen ingekocht. Ter vergelijking, de S&P 500 heeft een totale marktkapitalisatie van ongeveer USD 13,3 biljoen. In Europa is deze tendens minder zichtbaar dan in Amerika, maar toch lijkt het alsof ook de Europeanen de smaak te pakken hebben. Zo berichte Philips (-0,2% op EUR 30,42 - Houden) deze week nog dat het van plan was om aandelen ter waarde van EUR 4 mld in de komende maanden in te kopen. Andere grote Nederlandse bedrijven zoals Royal Dutch Shell (-1,6% op EUR 29,27 - Kopen), Akzo Nobel (-0,9% op EUR 55,60 - Kopen) en ING (-0,8% op EUR 29,93 - Kopen / Recommended List)) kopen ook voor miljarden euro’s eigen aandelen in.
    In feite zijn er slechts drie manieren waarop bedrijven waarde kunnen creëren voor hun aandeelhouders. Ten eerste kan het waarde toevoegen door goed te ondernemen. Ten tweede kan het kasgelden die niet geïnvesteerd kunnen worden teruglaten vloeien naar aandeelhouders in de vorm van dividend en ten derde kunnen deze kasmiddelen aangewend worden om aandelen terug te kopen. Het bedrijf kan ervoor kiezen om kasgelden via een dividenduitkering te realiseren, bijvoorbeeld om fiscale redenen of omdat het niet wil afwijken van zijn bestaande dividendbeleid. Ook voor aandelen inkoopprogramma’s zijn dergelijke redenen, te weten:
    • Het bestuur kan van mening zijn dat het bedrijf wordt onderwaardeert op de aandeelmarkten. Het inkopen van eigen aandelen kan een trigger zijn tot een bredere koersoploop.
    • In veel landen zijn aandeelinkoop programma’s een fiscaal gunstige manier voor bedrijven om kapitaal uit te keren aan hun aandeelhouders.
    • Het inkopen van aandelen door bedrijven zorgt ervoor dat de waarde van de uitstaande aandelen niet verwatert als gevolg van de uitgifte van personeelsopties, wat veel bedrijven veelvuldig doen.
    • Cynici menen dat aandeelinkoop programma’s vooral bedoeld zijn om de belangen van het bestuur te waarborgen. Zo zijn aandeelinkoop programma’s een eenvoudige manier voor het bestuur om de koers van een aandeel te beïnvloeden, wat voor personeelsopties voordelig kan zijn. Ook wordt het bedrijfsresultaat vaak gemeten aan de hand van bepaalde financiële ratio’s, zoals; winst per aandeel. Deze ratio’s kunnen direct worden beïnvloed door het verminderen van de hoeveelheid uitstaande aandelen.
    Voor particuliere beleggers zijn aankondigingen van aandeel inkoopprogramma’s een belangrijk signaal. Dit soort mededelingen leiden vaak op korte termijn tot een koersoploop. Dit gebeurt vooral bij bedrijven met een sterke kaspositie die vanuit deze luxepositie hun overtollig kapitaal uitkeren aan beleggers. Maar het kan ook indicatief zijn voor remmende investeringsmogelijkheden, wat op langere termijn weinig goeds beloofd voor de groei. ABN AMRO moedigt beleggers aan te zoeken naar de achterliggende redenen van aandeel inkoopprogramma’s en wat deze kunnen betekenen voor de groei, winstgevendheid en dividendbeleid op de langere termijn. Aan de hand hiervan kunnen beleggers een welafgewogen besluit nemen of ze op dit soort signalen willen reageren.

    Bron: ABN Amrobank
    W. Bouwman, medewerker Beleggingsbeleid en Advies van ABN AMRO Investment Advisory Centre Nederland
  6. methley 17 september 2007 09:31

    AMERICA’s elder statesman of finance, Alan Greenspan, has shaken the White House by declaring that the prime motive for the war in Iraq was oil.

    In his long-awaited memoir, to be published tomorrow, Greenspan, a Republican whose 18-year tenure as head of the US Federal Reserve was widely admired, will also deliver a stinging critique of President George W Bush’s economic policies.

    However, it is his view on the motive for the 2003 Iraq invasion that is likely to provoke the most controversy. “I am saddened that it is politically inconvenient to acknowledge what everyone knows: the Iraq war is largely about oil,” he says.

    Greenspan, 81, is understood to believe that Saddam Hussein posed a threat to the security of oil supplies in the Middle East.
    Britain and America have always insisted the war had nothing to do with oil. Bush said the aim was to disarm Iraq of weapons of mass destruction and end Saddam’s support for terrorism.
  7. [verwijderd] 18 september 2007 14:07
    Troonrede 2007
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Hier volgt de integrale tekst van de Troonrede.

    Leden van de Staten-Generaal,

    Ons land heeft veel dat hoop geeft en vertrouwen. De economische vooruitzichten zijn gunstig. Ondernemers en consumenten zijn optimistisch. Jongeren vinden snel een baan. Ook buiten de economie zijn er hoopvolle ontwikkelingen. Steeds meer mensen willen zich inzetten voor elkaar en voor een betere leefomgeving. Juist nu zijn er goede mogelijkheden om maatregelen te nemen die ons land sterker maken. Het is nodig die mogelijkheden ten volle te benutten. Ons land staat voor aanzienlijke opgaven. We weten dat de gemiddelde leeftijd van onze bevolking stijgt. Bedrijven en publieke sectoren als de zorg en het onderwijs krijgen te maken met een tekort aan menskracht. Dat stelt ons voor de vraag hoe in de toekomst ons welzijn en onze welvaart veilig te stellen. Ook zal de groei van de economie op een duurzamer manier moeten worden gerealiseerd. Te veel mensen voelen zich onveilig. Het voorkomen en bestrijden van terrorisme, criminaliteit en geweld blijven volop aandacht vragen. De Nederlandse samenleving verandert snel en de bevolking wordt meer pluriform. Mensen voelen zich soms onzeker en zoeken naar houvast en geborgenheid. Die gevoelens kunnen diep ingrijpen. Daarom is extra inspanning nodig om de samenhang in ons land te vergroten en verdraagzaamheid en onderling respect te versterken. Veranderingen kunnen een bron van kracht zijn. In het verleden heeft vernieuwing ons vooruitgang gebracht. Juist ons vermogen tot veranderen en vernieuwen geeft ons de dynamiek die onmisbaar is om in te spelen op de uitdagingen van de toekomst. De regering levert met haar begroting voor 2008 daaraan een bijdrage.

    De begroting voor volgend jaar laat een overschot zien. De regering verwacht dat dit ook in de jaren na 2008 het geval zal zijn. Zo sparen we voor de toekomst. Om een schonere en zuinigere economie te bevorderen, verhoogt de regering de belastingen op consumptie en op activiteiten die onvriendelijk zijn voor het milieu. De opbrengsten wil de regering gebruiken om de lasten op arbeid te verlagen. Dat helpt meer mensen aan het werk. Al deze maatregelen samen betekenen dat voor velen de koopkracht in 2008 niet zal stijgen. Zij die een lager inkomen hebben, worden zo veel mogelijk ontzien. Van de hogere inkomens wordt een grotere bijdrage gevraagd. De regering verwacht dat over het geheel van de komende jaren haar beleid de lasten voor burgers en bedrijven niet zal doen stijgen en dat de koopkracht zal toenemen.

    In de begroting voor 2008 worden extra uitgaven van bijna drie mrd euro voorzien. Deze intensiveringen zijn gebaseerd op het beleidsprogramma dat de regering voor de komende vier jaar heeft opgesteld. Dit beleid steunt op zes pijlers waarvoor in het beleidsprogramma concrete doelstellingen, programmas en projecten zijn aangegeven. Jaarlijks vult de regering de daarbij behorende maatregelen in, te beginnen met de begroting die zij vandaag indient.

    De eerste pijler is een actieve internationale rol. Nederland wil een relevante en constructieve partner blijven in de wereld en in Europa. Daar waar Nederland zich inzet voor vredesoperaties, vervult onze krijgsmacht een verantwoordelijke taak. De regering zal nadere voorstellen indienen over onze bijdrage aan de internationale missie in Afghanistan. Nederlandse militairen doen hun zware werk met moed en volharding. Wij allen delen het leed van hen die een dierbare in een missie hebben verloren. Militaire middelen alleen zijn niet genoeg om mensen in conflictgebieden een betere toekomst te geven. Het beleid van de regering combineert militaire inzet met diplomatie en met ontwikkelingssamenwerking. Op vele plaatsen in de wereld worden de rechten van de mens niet geëerbiedigd. Nederland zal zijn lidmaatschap van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties benutten om de bescherming van deze rechten te bevorderen. Ons land blijft zich inzetten in de strijd tegen armoede. Met burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties werkt de regering aan de verwezenlijking van de Millenniumdoelstellingen. Extra geld wordt uitgetrokken om het gebruik van duurzame energie in ontwikkelingslanden te bevorderen.

    De regering verwelkomt de wijzigingen van de Europese Verdragen die de Europese Raad enkele maanden geleden in Brussel is overeengekomen. Deze wijzigingen maken de Europese Unie sterker, democratischer en transparanter. Nationale parlementen krijgen een sterkere rol. Naar verwachting zullen dit jaar de gewijzigde verdragen door de lidstaten worden ondertekend, waarna de regering deze ter goedkeuring zal voorleggen aan beide Kamers der Staten-Generaal.

    De tweede pijler van het beleid is een ondernemende en innovatieve economie. De groei van onze economie is niet vanzelfsprekend. Kennis, innovatie en ondernemerschap zijn de bouwstenen voor een ambitieuze toekomst. Het zijn ondernemers in kleine en grote bedrijven die werkgelegenheid en groei creëren. De regering maakt het starten en opbouwen van een bedrijf gemakkelijker door de administratieve lasten verder terug te dringen. Beginnende en groeiende ondernemers kunnen een steun in de rug krijgen met kredieten. Ondernemers in de land- en tuinbouw die innovatiever gaan werken, kunnen rekenen op een garantievoorziening. De regering zal voorstellen doen om al deze regelingen toegankelijker te maken. Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor het behoud van onze welvaart. Daarom starten in 2008 drie innovatieprogrammas op gebieden die een grote maatschappelijke betekenis hebben: energie, water en zorg. Om Nederland aantrekkelijk te houden voor internationale bedrijven en voor grensverleggend onderzoek, maakt de regering het eenvoudiger voor talentvolle buitenlanders om in ons land te komen werken of studeren. Aan de universiteiten krijgen de beste wetenschappers voorrang bij de verdeling van onderzoeksgeld.

    Een ondernemend land heeft goede verbindingen nodig. In 2008 komen tien projecten gereed die het aantal files op de weg beogen te verminderen. De regering begint komend jaar met voorbereidingen om het gebruik van de auto meer te belasten en het bezit minder. Komend najaar presenteert zij een plan om het gebruik van openbaar vervoer verder te stimuleren. Er komen nieuwe proeven met gratis openbaar vervoer.

    Een duurzame leefomgeving is de derde pijler onder het beleid. De regering stelt als doel dat de Nederlandse energiehuishouding in 2020 tot de schoonste en zuinigste van Europa behoort. Om dat te bereiken biedt de regering u vandaag een programma aan met concrete maatregelen. Centraal daarin staan onder meer: energiebesparing, de toepassing van vernieuwende energietechnieken en de verdere ontwikkeling van wind- en zonne-energie. Een duurzaam Nederland is ook: een Nederland met mooie natuur, een vitaal platteland en een bevolking die leeft met het water. De regering zal beperkingen stellen aan het bouwen in de open ruimte om daarmee het landschap te verbeteren. Zij bepaalt komend jaar met de provincies en gemeenten een nationale strategie waarmee Nederland het hoofd kan bieden aan de stijging van de zeespiegel als gevolg van de verandering van het klimaat.
  8. [verwijderd] 18 september 2007 14:08

    De vierde pijler onder het regeringsbeleid is sociale samenhang. Ieder mens telt mee en ieder mens is nodig. De regering heeft afspraken gemaakt met organisaties van werkgevers en van werknemers om in bedrijven tweehonderdduizend langdurig werklozen aan een baan te helpen. In dat verband zal zij voorstellen doen om scholing, tijdelijke arbeid en de beëindiging van de arbeidsovereenkomst in onderlinge samenhang te regelen. Ook ondersteunt de regering de participatie met lagere lasten en met de invoering van de leer-werkplicht voor jongeren tot 27 jaar. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt een maatschappelijke stage ingevoerd. Mensen die zich inzetten voor anderen en actief willen zijn in hun omgeving, worden door de regering ondersteund met investeringen in organisaties van vrijwilligers en mantelzorgers. De regering wil de betaalbaarheid en de kwaliteit van de zorg voor iedereen zeker stellen. Daartoe dient de doelmatigheid te worden bevorderd De regering stelt voor de no-claim in de zorgverzekering in 2008 af te schaffen. Hier komt een eigen risico voor in de plaats. Verder zal de regering bijzondere aandacht geven aan de kwaliteit van de zorg, met name in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Het basispakket van de zorgverzekering wordt volgend jaar uitgebreid. Een gezonde levensstijl is van groot belang. Daarom zal de regering de sport en sportverenigingen een financiële impuls geven.

    Sociale samenhang krijgt in belangrijke mate gestalte in gezin, school en buurt. Met gemeenten wil de regering de totstandkoming bevorderen van Centra voor Jeugd en Gezin. Deze zijn voor alle ouders met opvoedingsproblemen bereikbaar. Gezinnen met lagere inkomens en grotere gezinnen wil de regering meer steun bieden door naast de kinderbijslag in 2008 een kindgebonden budget in te voeren dat inkomensafhankelijk zal zijn. De school is de springplank naar succes in het leven. De komende jaren moet het onderwijs beter worden en het beroep van leraar aantrekkelijker. In overleg met de vakmensen in het onderwijs zullen maatregelen genomen worden om taal- en rekenlessen te verbeteren. De regering streeft naar afspraken met woningbouwcorporaties en gemeenten om extra te investeren in veertig wijken met veel problemen. Het doel is niet alleen een mooiere wijk te maken, maar de mensen die er wonen betere kansen te geven om ook volop mee te doen in de samenleving. De kwaliteit van de inburgering kan en moet omhoog. Bovendien is het nodig meer mensen te bereiken. Hiertoe heeft de regering bij u een Deltaplan Inburgering ingediend.

    Veiligheid en respect zijn de vijfde pijler van het beleid. Zij vormen een voorwaarde voor vertrouwen tussen mensen. De regering heeft met de regionale politiekorpsen afspraken gemaakt over het vergroten van veiligheid in de wijken en de bestrijding van jeugdcriminaliteit en geweld. Veel agressie komt voort uit alcoholmisbruik. De regering neemt maatregelen om overmatig drinken onder jongeren tegen te gaan. Ook komen er campussen voor jongeren die ontsporen als zij geen stevige begeleiding krijgen. Het bestrijden van criminaliteit via internet en van fraude krijgt in 2008 meer aandacht. De modernisering van het gevangeniswezen wordt vanaf volgend jaar stapsgewijs ingevoerd. Met een op de persoon gerichte benadering wil de regering verhinderen dat mensen keer op keer in de fout gaan.

    De zesde pijler is een slagvaardige en dienstbare overheid die bondgenoot is van burgers. De regering werkt aan een vernieuwing van de rijksdienst. Het programma daarvoor zal zij u binnenkort aanbieden. Met gemeenten en provincies heeft de regering afspraken gemaakt over een goede taakverdeling bij de dienstverlening. De tien grootste knelpunten die burgers ervaren, worden in 2008 het eerst aangepakt. Zo is straks voor minder activiteiten een vergunning nodig en worden wachttijden teruggebracht, onder meer door een beter gebruik van internet. Om een basis te leggen voor nieuwe verhoudingen tussen overheid, semi-publieke instellingen en burgers zal de regering een voorstel van wet indienen om de rechtsvorm maatschappelijke onderneming in te voeren. Kunst en cultuur worden voor een breed publiek bereikbaar. Het nieuwe programmafonds Cultuurparticipatie zal dit ondersteunen.

    Op deze zes pijlers is het beleid van de regering gebaseerd. Samen geven ze perspectief op groei, duurzaamheid, respect en solidariteit. Zo kunnen we in de toekomst blijven inspelen op veranderingen en kunnen we dat wat ons dierbaar is bewaren en versterken.

    Binnen het Koninkrijk voltrekt zich eveneens een proces van verandering. De staatkundige verhoudingen worden herzien. De afgesproken wijzigingen worden volgend jaar neergelegd in voorstellen voor rijksregelgeving. Het is verheugend dat alle eilandgebieden van de Nederlandse Antillen zich bij dit proces hebben aangesloten.

    Hoe belangrijk het beleid van de overheid ook is, een samenleving wordt gevormd door burgers. De regering wil met alle inwoners werken aan een Nederland waarin iedereen zich veilig, vertrouwd en met elkaar verbonden kan voelen. Onderling respect tussen mensen en eerbiediging van de Nederlandse rechtsorde zijn daarvoor noodzakelijke voorwaarden. Onze Grondwet gaat uit van gelijkheid voor de wet van alle burgers, van vrijheid van godsdienst of levensovertuiging en van vrijheid van meningsuiting. Deze rechten vragen van ons allemaal verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. Onze kracht ligt in samen werken en samen leven.

    Leden van de Staten-Generaal, U vertegenwoordigt de grote en rijke verscheidenheid die ons land kent. Op u rust een grote verantwoordelijkheid. De regering verheugt zich op een goede samenwerking. U mag zich in uw taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.

    Dinsdag, 18 september 2007

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

  9. [verwijderd] 18 september 2007 20:20
    Subject: FW: Oma in 't bejaardentehuis !!
    > 4 >
    > >> >Oma zit in een psychiatrische instelling, want ze is een beetje in de
    > >> >war.Die dag raast ze weer eens met haar rolstoel door de gang.Maar plots
    > >> >zwaait er een deur open en gekke Miel verspert haar de weg.'Rijbewijs !'
    > >> >zegt hij streng.Oma haalt een chocotof papiertje uit haar handtas en
    > > geeft
    > >> >het hem.Gekke Miel bekijkt het grondig. 'OK' zegt hijEn ze vertrekt weer
    > >> >met piepende banden.Maar wat verder zwaait er weer een deur open en
    > >> >zotte
    > >> >Jules doet haarstoppen.'Papieren van de wagen !'Oma geeft hem een wikkel
    > >> >van een chocoladereep uit haar handtas.Jules bekijkt die vooraan en
    > >> >achteraan. 'OK, rij maar door'Nu knalt oma extra hard door de gang, om
    > >> >de
    > >> >verloren tijd in te halen.Maar weer zwaait er een deur open en zotten
    > > Hans
    > >> >staat voor haar, volledignaakt, met een knaap van een erectie'Oh nee',
    > >> >zucht oma, 'wéér een alcoholcontrole !'
    > >> >
    > 4
    >
    Leuke dag vandaag kon deze ook wel.
    gr m.c
  10. [verwijderd] 19 september 2007 07:39
    Contrair beleggen
    15 Sep 07, 07:01
    door Jaap van Duijn
    Een kennis, die jarenlang een hoge functie in de financiële sector heeft vervuld, vertelde me eens dat hij als belegger de grootste slag van zijn leven had geslagen door tijdens de spaarbankencrisis van begin jaren negentig – de ‘savings & loan crisis’ – bankaandelen te kopen. Aandelen Citicorp, zei hij, kon je eind 1991 voor negen dollar kopen. Drie jaar later deden ze het vijfvoudige. En wie zijn aandelen Citicorp nog langer had aangehouden, tot en met de fusie met verzekeraar Travelers in 1998, had nog veel meer verdiend. Hoe je met een ton miljonair kunt worden.
    Crises bieden altijd geweldige koopkansen. De huidige ‘sub-prime crisis’ is geen uitzondering. De risico-perceptie is in twee maanden tijd van het ene naar het andere uiterste doorgeslagen. Voor de zomer leken banken en beleggers bereid aan iedereen geld te lenen. Leningen aan minder kredietwaardige debiteuren werden verstrekt zonder dat de geldverschaffer een adequate renteopslag bedong. Hypothecaire leningen met een hoog risico werden gebundeld, herverpakt en doorverkocht aan partijen die misschien niet eens wisten wat ze op de boeken namen. Beleggingen die u en ik zouden mijden, werden door institutionele partijen moeiteloos gekocht, met als redenering dat ze in ieder geval meer rendement boden dan een staatslening.

    Het meest intrigerende aan deze crisis is de rol van de banken. Tot voor kort leken ze nergens risico’s te zien. Nu zien ze ze overal, zelfs zo dat ze elkaar niet meer vertrouwen. Een bank leeft van vertrouwen, maar als de banken zelfs elkaar gaan wantrouwen, zijn we een aardig eind heen. Het bijzondere is ook dat deze crisis niet aan andere, buiten het systeem liggende gebeurtenissen kan worden geweten. Er ging geen aanslag aan vooraf, geen crisis in Mexico, geen oorlog in het Midden-Oosten. Het explosief materiaal lag al die tijd op de planken van de financiële instellingen en ze hadden de bommen zelf gemaakt.

    Henry Paulson, de huidige minister van financiën van de VS en de voormalige baas van Goldman Sachs, heeft gezegd dat deze crisis langer zal gaan duren dan de Mexico-crisis van 1995 en de Aziatische crisis van 1998. Zorgen alom.

    Maar dan terug naar de kansen op beleggingswinsten, die juist in een crisis het grootst zijn. Iedereen wil van de aandelen van de besmette banken af, want dat ze problemen hebben is duidelijk. Het aandeel van de zakenbank Bear Stearns, groot in de handel in obligaties, is dit jaar van 170 dollar naar 100 dollar gedaald. En dan ineens, terwijl de koppen van de kranten ‘crisis’ roepen, neemt een Britse miljardair, die zijn vermogen in de valutahandel heeft verdiend, een belang van 7% in Bear Stearns. Hij heeft er ruim 800 miljoen dollar voor overgehad. En wat lezen we verder? De insiders, dat wil zeggen de ceo’s van ondernemingen, die dus meer weten van hun eigen bedrijf dan wij, zijn in de Verenigde Staten weer aan de koopkant actief. En wat wordt er vooral gekocht? Bankaandelen.

    Toch loont het niet altijd je publiekelijk optimistisch te tonen wanneer de stemming zo negatief is. Dat ondervond Teun Draaisma, de voortreffelijke beleggingsstrateeg van zakenbank Morgan Stanley, iemand die de waan van de dag herkent en zich er niet door laat meeslepen. Op 5 september schreef hij een stuk ‘Think big’, waarin hij klanten aanbeval nu aandelen te kopen, omdat er zich het komende jaar wel eens een flinke aandelenhausse zou kunnen ontwikkelen. Het kwam hem op enkele zeer boze reacties te staan. Hoe durft iemand optimistisch te zijn!

    Jaap van Duijn is onafhankelijk beleggingsdeskundige.
  11. [verwijderd] 19 september 2007 14:37
    Smiley, de eerste emoticon, bestaat woensdag 25 jaar. Voor de uitvinder, professor Scott E. Fahlman, wordt een feestje gegeven op de Carnegie Mellon University in Pittsburg.

    Fahlman gebruikte :-) voor het eerst op 19 september 1982 in een elektronische boodschap aan zijn studenten. Hij deed dit omdat een grappig bedoelde mail over een besmetting op de universiteit voor onrust had gezorgd. Fahlman stelde toen voor om met een symbooltje aan te geven welke boodschappen niet serieus zijn bedoeld.
  12. forum rang 10 voda 19 september 2007 16:26
    Lastenverhoging '08 schaadt concurrentiekracht NL - economen


    Door Ykje Vriesinga

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Economen prijzen het kabinet Balkenende IV voor de investeringen in het onderwijs en het streven naar een begrotingsoverschot. Maar de economen, geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst naar aanleiding van de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota, hebben stevige kritiek op het plan de extra uitgaven via een lastenverhoging te verhalen op burgers en bedrijven.

    De lastenverzwaring, en de daarmee samenhangende loonstijging, schaadt de concurrentiekracht van Nederland. De economen zien liever extra bezuinigingen bij de overheid.

    De invulling van de begroting van 2008 is teleurstellend, aldus Charles Kalshoven, hoofdeconoom van het Postbank Economisch Bureau: "De begroting is redelijk evenwichtig, maar de plannen worden betaald door flink hogere belastingen."

    "De financiering is het sluitstuk van de begroting," zegt Allard Bruinshoofd van het onderzoeksbureau van de Rabobank. "Het lijkt er sterk op dat de regering zichzelf te weinig tijd heeft gegeven om over een gedegen financiele onderbouwing na te denken,"

    Het kabinet-Balkenende wil in 2008 bijna EUR3 miljard extra investeren in onder andere onderwijs en verbetering van de binnensteden.

    Daarnaast behoudt het kabinet haar wens om in 2011 een structureel begrotingsoverschot van 1,1% van het bruto binnenlands product (BBP) te behalen. Het kabinet verwacht voor 2008 een begrotingsoverschot van 0,5% BBP.

    De Nederlandse burger zal het wensenpakket van het kabinet Balkende moeten betalen door een lastenverzwaring van EUR3,1 miljard, onder andere door hogere belastingen en accijnzen op tabak, alcohol en brandstof. Bedrijven moeten in 2008 totaal EUR2,2 miljard extra in de schatkist storten.

    Kalshoven van het Postbank Economisch Bureau vindt het onverstandig dat het kabinet haar 'verlanglijstje' geheel betaalt uit hogere belastingen, in plaats van bezuinigingen voor de overheid. Daardoor stijgen de lasten per huishouden gemiddeld met ruim EUR400 in 2008, aldus berekeningen van de Postbank.

    De verhoging van de lasten kan de internationale concurrentiekracht van Nederland verslechteren, verwacht het Postbank Economisch Bureau. Vanwege de belastingverhoging kunnen werknemers hogere looneisen stellen, zeker gezien de krappe arbeidsmarkt. Vervolgens zullen bedrijven de prijzen voor de consument opschroeven, waardoor de Nederlandse concurrentiekracht achteruit loopt. Dat is slecht voor de toekomstige werkgelegenheid.

    Econoom Maarten Leen van ING Economisch Bureau stemt in met de analyse van Kalshoven van de Postbank. "De voorgestelde begrotingsmix remt de groei meer dan nodig," aldus Leen.

    De ING-econoom Leen verwacht dat de burgers via hogere lonen een deel van hun lastenverzwaring van EUR3,1 miljard zullen doorschuiven naar de werkgevers. Daardoor wordt het bedrijfsleven extra geraakt, al heeft Leen geen inschatting van de omvang van deze 'afwenteling'.

    Leen had liever bezuinigingen in de collectieve sector gezien. "Wij zijn niet blij met de belastingverhoging, extra kosten voor bedrijven drukken op de hele economie," zegt Leen. "Nederland heeft een grote collectieve sector, daar zou voldoende te vinden moeten zijn om te bezuinigen."

    Bruinshoofd van de Rabobank betoogt echter dat de overheid al zoveel mogelijk heeft bezuinigd op haar eigen uitgaven. "Wij vinden dat er al flink geschraapt is om de begroting rond te krijgen," aldus Bruinshoofd. "Er wordt gewerkt aan een slankere overheid, bij elkaar moeten die maatregelen in 2011 bijna de helft van de benodigde financiering opleveren."

    Volgens Bruinshoofd zijn daardoor alle lapmiddelen die het kabinet zou kunnen inzetten om tegenvallers tijdens de rit af te dekken, al verbruikt. "Veel van de natuurlijke rek in de begroting is nu al benut. De enige troefkaart die het kabinet resteert, is om bij tegenvallers de kaasschaaf over de ministeries te leggen," zo zegt Bruinshoofd.

    Gezien de onduidelijkheid over hoe het kabinet toekomstige tegenvallers zou moeten financieren, is het volgens Bruinshoofd de vraag of het beoogde structurele overschot van 1,1% BBP in 2011 zonder meer gehaald zal worden.



    Door Ykje Vriesinga; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; ykje.vriesinga@dowjones.com



  13. forum rang 10 voda 19 september 2007 16:32
    RTRS-'Plannen over aftoppen inkomens economisch nadelig'
    AMSTERDAM (ANP) - De door het kabinet aangekondigde
    maatregelen voor het aftoppen van hogere inkomens hebben grote
    economische nadelen. De kabinetsplannen helpen
    armoedebestrijding niet en zorgen voor onrust. Dat zei
    hoogleraar en voormalig topambtenaar van Economische Zaken
    Sweder van Wijnbergen woensdag na een bijeenkomst van Alex
    Beleggersbank over de Miljoenennota.

    Minister Wouter Bos van Financiën wees er dinsdag op dat de
    komende jaren aan hogere inkomens een extra bijdrage wordt
    gevraagd ten faveure van de lagere inkomens. Zo wordt de aftrek
    van pensioenpremies vanaf 185.000 euro beperkt. ,,Een domme
    maatregel'', aldus de aan de Universiteit van Amsterdam
    verbonden hoogleraar internationale economie. Uit de dinsdag
    gepresenteerde kabinetsplannen voor volgend jaar blijkt ook dat
    dure huizen extra worden belast.

    Het kabinet zorgt volgens Van Wijnbergen door de maatregelen
    voor onrust bij particuliere beleggers. ,,Pensioen en
    huizenbezit zijn belangrijk voor die groep beleggers. Het is
    niet bevordelijk als daar onzekerheid over bestaat. Bovendien
    zorgt twijfel over de fiscale behandeling van pensioenen voor
    onrust bij de hele bevolking.''

    Van Wijnbergen, die lid is van de PvdA, vindt verder dat
    door de nivellering geen armoede wordt bestreden. ,,Oudere
    allochtonen met te weinig aow-opbouw en gescheiden vrouwen met
    kinderen zijn twee groepen waarvan de armoede rechtstreeks moet
    worden aangepakt. Dat is echte armoedebestrijding. Het aftoppen
    van topinkomens helpt hun helemaal niet.''

    Van Wijnbergen staat niet alleen in zijn kritiek op het
    aftoppen van hogere inkomens. Ook werkgevers hekelen de plannen.
    ,,Nivelleringsmaatregelen halen de dynamiek uit de economie'',
    zeiden zij in een reactie op de Miljoenennota.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
  14. [verwijderd] 20 september 2007 07:45
    Chipknip verdwijnt uit praktisch iedere winkel
    'Ideaal' betaalmiddel mislukt
    Cor de Horde

    Amsterdam

    De chipknip, ruim tien jaar geleden geïntroduceerd als het ideale betaalmiddel voor kleine bedragen, wordt grotendeels teruggetrokken uit de winkels. Volgens eigenaar Currence is door technologische ontwikkelingen de pinpas ook voor kleine betalingen interessanter dan de chipknip.

    'Wij gaan nu aan winkeliers vragen, als zij toch een nieuwe betaalautomaat aanschaffen, of het nog wijs is de chipknip te accepteren', zegt een woordvoerder van Currence. 'Dat zal voor bemande retail meestal niet het geval zijn.'

    Dat betekent een cultuuromslag. Tot voor kort probeerde Currence de chipknip met campagnes juist te promoten bij winkeliers en consumenten.

    'Het zou te ver gaan om te zeggen dat de chipknip dood is, want het aantal betalingen groeit nog steeds', zegt directeur Piet Mallekoote van Currence. 'Maar de miljarden transacties die we ooit voor ogen hadden, halen we nooit.'

    Currence wil de chipknip 'herpositioneren' als betaalmiddel voor onbemande verkooppunten. Te denken valt aan parkeergarages en snoepautomaten. Ook hoopt Currence op meer toepassingen bij bedrijfskantines.

    Bij de introductie in 1996 had de chipknip een belangrijk voordeel ten opzichte van de pinpas: de destijds nog dure telefoonverbinding met de computer van de bank is niet nodig. Sterk gedaalde kosten van telecommunicatie hebben dat voordeel tenietgedaan.

    De consument zag de chipknip in winkels nooit zitten. Bovendien waren er aanvankelijk twee systemen: naast de chipknip was er de chipper van ING en Postbank, wat de introductie moeilijker maakte.

    Van de jaarlijks 165 miljoen transacties per chipknip wordt slechts een vijfde in winkels verricht, terwijl daar wel veel geschikte betaalterminals staan. 'Dat is in theorie wel zo, omdat de meeste terminals zowel pinpas als chipknip aankunnen' , zegt Els Prins, secretaris betalingsverkeer bij MKB-Nederland. 'Maar de meeste winkeliers weten dat niet eens.'

    'Miljarden transacties die we voor ogen hadden, halen we nooit meer'

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  15. [verwijderd] 20 september 2007 11:41
    Pareltjes van Warren
    Spreiding, timing en waardering. Een goede belegger moet beschikken over een rijk arsenaal aan wapens en inzichten. Wellicht dat een aantal wijsheden van goeroe Warren Buffett kunnen helpen het juiste spoor te vinden.

    - 'Vraag nooit aan de kapper of je haar geknipt moet worden.'

    Met deze opmerking refereert Buffett aan de zakenbankiers en analisten. 'Laten we eerlijk zijn', aldus de meester. 'Deze mensen verdienen geld als zij kopen wat jij verkoopt. Met andere woorden, als je advies van hen wilt hebben, weet je van tevoren het antwoord al.

    - 'Beleg zoals een katholiek zou moeten trouwen - levenslang.'

    Als investeert, moet je zoeken naar een bedrijf waarvan de waarde nog decennialang zal oplopen. Bovendien moet de potentie groter zijn dan bij alle mogelijke alternatieven. Alleen op die manier baseer je je op de werkelijk belangrijke factoren en ben je in staat om de hypes links te laten liggen.

    - 'Wij worden niet afgerekend op onze activiteiten, wij krijgen betaald voor ons gelijk. Als het moet, blijven wij eeuwig op onze handen zitten.'

    Volgens Buffett moet je de aandelenmarkt nooit als richtsnoer nemen. 'De beurs is er voor jou, niet omgekeerd.' Geduld is een van Buffetts sterkste eigenschappen. Hij wacht met verkopen of kopen tot de tijd rijp is. Hoe lang dat ook mgoe duren.

    - 'Je moet alleen bedrijven kopen die geleid kunnen worden door een gek. Want op een goede dag zal dat zeker gaan gebeuren.'

    Met deze opmerking pleit Buffett voor eenvoud. Hij weigert dan ook altijd te investeren in bedrijven die hij niet begrijpt. Op die manier liet hij de internethype van het einde van de jaren negentig vrijwel geheel aan zich voorbijgaan.

    - 'Voor consensus in de markt wordt altijd een hoge prijs betaald.'

    Populaire aandelen hebben een hoge prijs, impopulaire zijn ondergwewaardeerd. Voor Buffett is het dus de kunst om ondergewaardeerde aandelen te vinden die veel potentie in zich bergen. Als hij had gewacht op waardering voor bedrijven als American Express en Berkshire Hathaway, had hij die nooit gekocht.

    Frits Conijn
    conijn@fd.nl

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  16. [verwijderd] 24 september 2007 08:53
    Dollar op nieuw historisch dieptepunt tegenover euro
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - De dollar heeft maandag een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de euro. De Amerikaanse munt bereikte 's ochtends een laagste niveau ooit op $ 1,4134. Ook tegenover andere munteenheden, zoals de Canadese dollar en de Britse pond, moet de 'greenback' opnieuw terrein inleveren.

    De dollar is in de afgelopen maand gedaald van zo'n $ 1,3460 naar $ 1,41 tegenover de euro, maar is al veel langer aan een daling bezig. De laatste tijd werd de euro-dollarkoers vooral sterk gedreven door renteverwachtingen. De waardevermindering van vandaag vindt plaats in aanloop naar belangrijke cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt die dinsdag bekend worden gemaakt.

    Volgens economen gepolst door Bloomberg zal daaruit blijken dat de verkopen van bestaande huizen in augustus op het laagste niveau zijn aanbeland in vijf jaar. Ook wordt morgen bekend hoe Amerikanen momenteel over de stand van de economie denken. De verwachting is dat het consumentenvertrouwen is afgenomen naar de laagste stand in meer dan een jaar.

    Annette van Soest
    annette@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

  17. [verwijderd] 24 september 2007 10:03
    Publicatiedatum: 24-9-2007 06:53

    Verzin een list
    Centaurus heeft zijn visitekaartje afgegeven bij Corporate Express. De activistische aandeelhouder rekent op ingrijpende maatregelen als de groothandel in kantoorartikelen later deze week de uitkomsten van zijn strategische evaluatie bekendmaakt. De voorkeur van de Britten, die claimen ten minste 30% van de aandeelhouders aan hun zijde te hebben, gaat uit naar volledige verkoop. Dat berichtten meerdere media vorige week - niet geheel toevallig op hetzelfde moment.

    De bestuurders van Corporate Express kunnen zich opmaken voor roerige tijden als ze de opstandige aandeelhouders onvoldoende tegemoetkomen. Met president-commissaris Paul van den Hoek en commissaris Rob van den Bergh heeft het bedrijf mensen in huis die weten waar ze aan beginnen. Van den Hoek kwam in dezelfde rol bij beursfonds ASMI onder vuur te liggen van luidruchtige aandeelhouders. Van den Bergh zag zijn levenswerk, de transformatie van uitgeverij VNU , sneven door toedoen van ontevreden beleggers.

    De vraag is welke list Corporate Express moet verzinnen om zijn activistische aandeelhouders het rendement te verschaffen waarop zij azen. Verkoop van het hele bedrijf is een stuk minder aantrekkelijk geworden sinds Centaurus begin juni zijn 5%-belang meldde. Toen lag de koers rond de euro 9,50. Het hedgefonds was al aandeelhouder en stapte ook tegen een hogere prijs in.

    Financiële opkopers zijn vleugellam door de kredietcrisis. Van de concurrenten die geïnteresseerd kunnen zijn in Corporate Express, heeft Office Depot andere zorgen sinds het met een winstwaarschuwing is gekomen. Staples toonde eerder belangstelling, maar werd toen de deur gewezen. Inmiddels zijn de vooruitzichten in de Verenigde Staten verslechterd. Toch zou Staples volgens analisten nog euro 11 per aandeel kunnen bieden en de overnamepremie van 37% boven op de slotkoers van vrijdag (euro 7,96) kunnen terugverdienen met synergievoordelen. Maar niets weerhoudt de marktleider ervan nog een of twee kwartalen te wachten om de waardering van Corporate Express verder te zien afglijden.

    Een alternatief is verkoop van het meerderheidsbelang in Corporate Express Australië, naast de al ingecalculeerde vervreemding van resterende niet-kernactiviteiten. Dit belang is aan de beurs zo'n euro 425 mln waard. Maar met Australië zou het handelshuis afscheid nemen van zijn meest winstgevende onderdeel (zie illustratie), dat bovendien als voorbeeld geldt voor Noord-Amerika en Europa.

    Resteert een sanering van de top, waar het koppel Frans Koffrie (bestuursvoorzitter) en Van den Hoek al tien jaar standhoudt, in voor- maar vooral tegenspoed. Vervanging van de oude garde leidt waarschijnlijk tot een opleving van de aandelenkoers. Dat biedt de activistische beleggers de gelegenheid uit te stappen zonder al te grote kleerscheuren. Of het op lange termijn ook een oplossing biedt voor de problemen van Corporate Express, is vraag twee.

    Bartjens

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  18. [verwijderd] 24 september 2007 10:04
    Wolseley jaarwinst daalt door vertraging huizenmarkt VS


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Het Britse Wolseley plc heeft zijn nettowinst zien dalen in het gebroken boekjaar 2006/2007. De distributeur van bouwmaterialen bleef hinder ondervinden van een zwakke Amerikaanse dollar en de vertraging van de Amerikaanse huizenmarkt, zo meldt de onderneming maandag.

    De nettowinst daalde in het voorbije financiele boekjaar tot GBP474 miljoen (EUR680,3 miljoen), van GBP537 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg niettemin met 15% tot GBP16,2 miljard (EUR23,3 miljard), terwijl de winst voor belastingen met 18% daalde tot GBP634 miljoen (EUR909,9 miljoen).

    In een verklaring stelt Wolseley dat de "gebeurtenissen met betrekking tot de subprime-hypoteekmarkt in de VS en de daarop volgende zorgen over de liquiditeit in de mondiale financiele markten, een onzekerheid hebben gecreeerd die wordt weerspiegeld in minder gunstige verkooptrends voor een aantal activiteiten van het bedrijf. Daarbij is het te vroeg om te beoordelen of deze trends zullen voortduren".

    Volgens Wolseley zijn er momenteel geen signalen voor een opleving van de Amerikaanse huizenmarkt.

    "De huizenmarkt in de VS kan nog verslechteren voordat we een herstel zien, maar ik ben ervan overtuigd dat de Amerikaanse staten Florida en Arizona er weer bovenop komen en wij willen hier deel van uitmaken," aldus chief executive officer Chip Hornsby.



    Door Molly Dover en Marjolein Timmer; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270, marjolein.timmer@dowjones.com



  19. [verwijderd] 25 september 2007 07:17
    Goede innovatie!!

    Publicatiedatum: 25-9-2007

    Vliegtuigtechnologie - Opnieuw Nederlandse doorbraak in vleugels
    Hans de Jongh

    Een Haags bedrijf claimt een revolutionair materiaal te hebben ontwikkeld voor goedkope en veilige vliegtuigvleugels. De US Air Force is geïnteresseerd.

    Amsterdam

    Vliegtuigvleugels heb je in twee soorten: ze zijn van koolstof of ze zijn van aluminium. Maar dat gaat veranderen.

    Binnenkort komt er een derde, beter alternatief. Dit vindt althans Jan Willem Gunnink. Hij is directeur van GTM, een drie jaar oud Haags bedrijfje dat naar eigen zeggen internationaal op doorbreken staat met een nieuw materiaal dat Central heet.

    Het mooie van dit materiaal is volgens Gunnink dat het de goede eigenschappen van aluminium en koolstof combineert maar geen van de nadelen kent.

    Dat betekent dat Central, net als koolstof, niet te lijden heeft van metaalmoeheid. Maar het is wel net zo sterk en net zo goedkoop als aluminium.

    De Amerikaanse luchtmacht is al verkocht. Een kolonel zal woensdag tijdens een congres in Delft aankondigen dat de US Air Force Central volgend jaar gaat testen. 'Ze zullen waarschijnlijk ergens tussen maart en juni beginnen', aldus Gunnink.

    Hij hoopt dat de plannen van de Amerikaanse luchtmacht de interesse van anderen zal opwekken. Bijvoorbeeld bij 's werelds grootste vliegtuigfabrikanten, zoals Boeing en Airbus.

    Aangetrokken door eerdere berichten over GTM's doorbraak zijn zij in ieder geval aanwezig in Delft. En zij niet alleen. Ook kleinere fabrikanten als Embraer en Bombardier willen horen wat Gunnink, een autoriteit onder vliegtuigingenieurs, te melden heeft.

    Gunninks boodschap is helder: met vleugels van Central kunnen vliegtuigen zuiniger vliegen en hebben ze veel minder onderhoud nodig. Per vliegtuig gaat het om een besparing van minimaal euro 25 mln, heeft de TU Delft berekend.

    De Technische Universiteit, waaraan Gunnink ook verbonden is, heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van Central. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa . Dit gigantische bedrijf was met Gunninks bedrijf GTM in contact getreden om de opkomst van vleugels van vezelversterkte koolstof in te dammen.

    GTM, dat nu nog zeven medewerkers telt, borduurde vervolgens voort op een andere Nederlandse vinding: Glare, een materiaal waar Gunnink eerder aan heeft gewerkt en dat inmiddels door Stork wordt gemaakt.

    Net als Glare, dat gebruikt wordt in de A380 Superjumbo van Airbus, is Central een combinatie van glasvezel en aluminium.

    Maar waar Glare alleen geschikt is voor vliegtuigrompen, is Central stevig genoeg om ook vleugels van te maken. De voordelen van Central zijn nog groter dan die van het Stork-product, zegt Gunnink. 'Dit gaat nog een veel grotere vlucht maken.'

    Van eigen bodem

    Goed en goedkoop

    Central staat voor Central Reinforced Aluminium

    Het materiaal is gepatenteerd door het Haagse GTM

    Met Central kunnen vliegtuigen zuiniger en met minder onderhoud vliegen

    De besparingen wereldwijd kunnen oplopen tot euro 75 mrd, aldus de TU Delft

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  20. forum rang 10 voda 25 september 2007 23:18
    Wordt hij de jongste miljardair?

    25-09-2007 | Gepubliceerd 12:36


    Email Print Het kan hard gaan met een internetonderneming. Nog maar drie jaar geleden ontsproot Facebook uit de geest van drie Harvard-studenten. Nu wordt de waarde van de sociale netwerksite op meer dan 10 miljard dollar geschat.

    Grote bedrijven als Microsoft en Google zouden azen op een belang in het bedrijf. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal voert Microsoft zelfs concrete gesprekken over het kopen van een belang van vijf procent. Het softwarebedrijf zou daarmee zijn grote rivaal Google een hak kunnen zetten.

    Sociale netwerksites zijn sterk in opkomst. Zij zijn eigenlijk hét voorbeeld van het fenomeen Web 2.0, waarbij mensen het internet gebruiken om informatie, foto's en videomateriaal met elkaar te delen. In Nederland is Hyves handig op deze trend ingesprongen. In de Verenigde Staten geven Myspace en Facebook de toon aan.

    Facebook was oorspronkelijk alleen bedoeld voor studenten van universiteiten. Later mochten leerlingen van high schools ook meedoen. Daarmee onderscheidde Facebook zich sterk van Myspace, dat een veel breder publiek trok.

    Inmiddels is het onderscheid verdwenen. In september vorig jaar stelde Facebook zijn site open voor iedereen, met als gevolg dat de groei van het aantal gebruikers sterk toenam.

    Momenteel telt Facebook 42 miljoen actieve gebruikers, dat wil zeggen gebruikers die minstens een keer per maand hun profiel bezoeken. Het bedrijf stelt echter dat meer dan de helft elke dag hun site bezoeken. Niet zo vreemd, omdat gebruikers vaak ook hun profiel gebruiken om te weten wat anderen in hun netwerk hebben uitgespookt. Facebook speelt handig op deze nieuwsgierigheid in.

    De trouwe gebruikersschare verklaart de aantrekkingskracht van de internetonderneming op bedrijven als Microsoft en Google. Zij zien in toenemende mate dat gebruikers hun profielpagina gebruiken om contacten te leggen of om dingen op internet op te zoeken. Portals als Live Search, Live Mail (Hotmail), maar ook de zoekpagina van Google worden daarmee omzeild.

    Door een alliantie aan te gaan met Facebook zouden Microsoft en Google twee vliegen in één klap slaan. Zij 'vangen' de gebruikers voor hun e-mail- en zoekdiensten én bieden hun advertentiepartners een nieuw platform aan. Vooral dat laatste is enorm belangrijk. Microsoft en Google bevechten elkaar op leven en dood om adverteerders via hun platforms ruimte te bieden op populaire internetsites.

    De gesprekken met Microsoft, die overigens niet zijn bevestigd, kunnen zeker nog stuklopen. Daarbij hoeft niet alleen de waarde die Microsoft aan Facebook geeft een struikelblok te zijn. Het gezicht van het bedrijf, de 23-jarige Mark Zuckerberg, staat bekend om zijn eigenzinnigheid. Een overnamepoging van Yahoo, de andere grootheid op internet, werd vorig jaar bijvoorbeeld resoluut afgeslagen.

    Om zijn zelfstandigheid te behouden, zou Facebook ook kunnen kiezen voor een beursgang. Een optie die volgens marktvolgers ook 10 miljard dollar of zelfs nog enkele miljarden meer kan opleveren.

    Zuckerberg zou met een beursgang wel kiezen voor een onzekere weg, zeker gezien de justitiële tegenwind waarmee Facebook nu opeens te maken heeft. Tegen het bedrijf is een onderzoek gestart vanwege seksuele avances waarmee jonge gebruikers te maken zouden kunnen krijgen.

    Bewijs is er volgens The New York Times al: een nepprofiel van een veertienjarig meisje leverde een toenaderingspoging van een 24-jarige op, die vroeg om naaktfoto's. De Amerikaanse autoriteiten willen dat sites als MySpace en Facebook gebruikers daar beter tegen beschermen, maar maatregelen zullen zeker de gebruiksvriendelijkheid van de sites aantasten. Met als gevaar dat andere netwerksites daarvan profiteren.

    Zuckerberg zit bovendien met de vraag wat de investeerders van het eerste uur willen. Een groep investeringsmaatschappijen heeft de afgelopen jaren in totaal ruim 40 miljoen dollar in Facebook gestoken. Met de bedragen die nu circuleren over de waarde van het ooit zo kleine studentenbedrijfje zouden zij waarschijnlijk graag snel willen cashen.

    jeroen segenhout

    jeroen.segenhout@z24.nl

1.538 Posts
Pagina: «« 1 ... 69 70 71 72 73 ... 77 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.287
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.494
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.960
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.512
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.111
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.763
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.864
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.355
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.577
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 338
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.385
AMG 965 125.906
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.165
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 319
Arcadis 251 8.624
Arcelor Mittal 2.024 318.683
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.114
Aroundtown SA 1 177
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.714
ASML 1.762 77.097
ASR Nederland 18 4.124
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.684
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht