Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

Ageas BE0974264930

Laatste koers (eur)

47,020
  • Verschill

    +0,840 +1,82%
  • Volume

    508.981 Gem. (3M) 414,9K
  • Bied

    46,160  
  • Laat

    47,100  
+ Toevoegen aan watchlist

De verkoop van Fortis aan een Franse bank en de Nederlandse staat is in gevaar.

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Elia 7 november 2008 21:04
    OM: verkoop Fortis is onwettig
    ==============================
    Gepubliceerd: 7 november 2008 12:43 | Gewijzigd: 7 november 2008 15:46
    (((De verkoop van Fortis aan een Franse bank en de Nederlandse staat is in gevaar))). Volgens het Belgische OM zijn tijdens de reddingsoperatie de nodige regels overtreden.

    Door onze redacteur Piet Depuydt
    Brussel, 7 nov. Het advies dat het Belgische Openbaar Ministerie gisteren gaf in het kort geding dat namens 1.300 gedupeerde Fortis-beleggers wordt aangespannen, zorgde voor opschudding in de rechtszaal. Als de rechter dit advies volgt, dan kan dit een bom leggen onder de ontmanteling en verkoop van Fortis.

    Op zondagavond 5 oktober beslisten de Belgische overheid en de Fortis-top de bancaire en verzekeringsactiviteiten in België en Luxemburg voor 14,5 miljard euro te verkopen aan BNP Paribas. De overheidsfunctionarissen die de verkoop toen begeleidden, spraken van „overmacht”. De bank stond volgens hen op het randje van faillissement en er dreigde een systeemrisico.

    Het Belgische parket verwerpt deze argumenten: Fortis was voldoende solvabel en de liquiditeitspositie van het financiële concern was in het weekend van 4 en 5 oktober niet wezenlijk verschillend van die van het weekend daarvoor, toen de drie Beneluxregeringen beslisten een kapitaalinbreng te doen.

    In zijn omstandig advies laat het parket weten „verbaasd” te zijn over het verloop van de feiten. De verkoop van Fortis Bank aan de Franse bank BNP Paribas is niet rechtsgeldig, de Belgische regering had daarvoor „geen mandaat” en de raad van commissarissen van Fortis „overtrad de regels van het vennootschapsrecht”, zo luidt de stelling van het parket.

    Het is volgens het OM aan de aandeelhouders om die transactie goed of af te keuren. Een college van experts moet nu zo snel mogelijk de waarde van de verkochte onderdelen bepalen en de „reële” financiële toestand van de Fortis-groep in kaart brengen. Het parket pleit voor de aanstelling van een ad-hoccommissaris die ervoor moet zorgen dat de hele operatie op de buitengewone algemene vergadering van Fortis – die op 1 december in Utrecht en op 2 december in Brussel wordt gehouden – wordt beoordeeld.

    In het advies stelt het parket ook dat de prijs die de Nederlandse overheid op 3 oktober betaalde voor ABN Amro en de Nederlandse activiteiten van Fortis „aanvechtbaar” is. Nederland legde toen 16,8 miljard euro op tafel. „Mutatis mutandis zijn bij de verkoop aan Nederland gelijksoortige fouten gemaakt”, zegt Laurent Arnauts, vennoot van het advocatenkantoor Modrikamen dat het kort geding aanspande. „De vennootschapswet werd overtreden en de bevoegde organen werden niet geconsulteerd. In de redenering van het parket moeten de aandeelhouders zich ook over die verkoop uitspreken.”

    Als de voorzitter van de Belgische rechtbank het advies van het parket volgt, dan zijn er drie mogelijkheden. Ofwel de aandeelhouders keuren de verkoop goed. Die kans is klein: het aandeel is door de ontmanteling minder dan 1 euro waard geworden. Ofwel de aandeelhouders draaien de verkoop terug, wat risico’s inhoudt omdat dit kan leiden tot een faillissement. Ofwel zij vragen heronderhandeling van de prijs. Dit laatste is ook een specifieke eis van de VEB, de Nederlandse belangenvereniging van particuliere beleggers. Die heeft daarvoor een procedure lopen bij de ondernemingskamer

    Opvallend in de redenering is dat het OM het „niet opportuun” acht om het stemrecht van een aantal (grote) aandeelhouders op te schorten. Het Belgische Deminor, dat ook een procedure bij de rechtbank heeft lopen, en advocatenkantoor Modrikamen vrezen dat grote partijen – zoals BNP Paribas of de Franse verzekeraar Axa (dat nu iets minder dan 3 procent in de Fortis Holding heeft) – belangrijke pakketten aandelen zouden opkopen, om de stemming in de algemene vergadering te beïnvloeden. Volgens juridisch ingewijden begint de Fortis-zaak steeds meer op een complex schaakspel te lijken.

    Het aandeelhouderschap van Fortis Holding is erg versnipperd. Uiterlijk in februari 2009 kan BNP Paribas haar aankoop volledig afronden. En het duurt nog minstens drie weken voor de algemene vergadering kan doorgaan. Dit laat ruimte voor diverse „manoeuvres”.

    Het parket kan niet de principiële gelijkheid tussen aandeelhouders doorbreken en sommige partijen verhinderen aandelen bij te kopen. „De commissaris ad hoc kan wel de financiële toezichthouder in België vragen de handel in het aandeel in de tussentijd op te schorten”, aldus specialisten.

    Ook de Belgische premier Leterme liet niet na zijn kwetsbare flank af te dekken. In een reactie liet hij weten „in ieder geval” goed mee te werken om een oplossing te vinden voor alle aandeelhouders. „Een bocht van 180 graden”, aldus Arnauts. „Voordien zei hij nog dat het terugschroeven van de verkoop van Fortis zou leiden tot een bijna zeker faillissement.”

    Ook de verdediging van Fortis, BNP Paribas en de Belgische overheidsholding FPIM hanteerden dat doemargument voor de rechtbank.

    „De stelling van het parket is duidelijk”, zegt een juridisch ingewijde. „Ofwel BNP Paribas heeft aan de markt verkeerde informatie verstrekt door te zeggen dat de overname een financieel erg goede zaak was – wat een strafrechtelijk vergrijp is. Ofwel BNP Paribas heeft de rechtbank misleid.”
  2. Elia 9 november 2008 03:28
    Kroes wil opheldering over reddingsoperatie Fortis
    ----------------------------------------------------
    BRUSSEL (AFN) - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) wil meer opheldering van Nederland, België en Luxemburg over de reddingsoperatie van Fortis. Ze wil onder meer weten of de drie landen daarbij voldoende hebben gedaan om marktverstoringen te vermijden.
    Dat blijkt uit een op 30 oktober verstuurde brief van Kroes aan de ministers van Financiën Wouter Bos, Didier Reynders (België) en Jean-Claude Juncker (Luxemburg), die zaterdag wordt geciteerd in de Belgische krant De Standaard.

    De woordvoerder van Kroes laat weten dat de eurocommissaris zo snel mogelijk duidelijkheid wil van de drie landen. Een ingewijde in Brussel verwacht dat Kroes de Fortisdeal uiteindelijk zal goedkeuren. “Ze is niet uit op een clash.” Nederland, België en Luxemburg pompten eind september 11,2 miljard euro in Fortis. Een kleine week later werd bekend dat Nederland de Nederlandse tak, inclusief ABN Amro, overnam voor zo’n 17 miljard.

    Kroes keurde al eerder een aantal reddingsplannen voor de financiële sector goed waarbij sprake was van staatssteun. Zo gaf de eurocommissaris onder meer haar fiat aan een garantiefonds voor Nederlandse banken van 200 miljard euro. Staatssteun is volgens de Europese regels niet toegestaan, behalve in noodsituaties. Kroes bekijkt daarbij of banken die steun krijgen niet worden bevoordeeld boven andere.

  3. Elia 9 november 2008 03:34
    Leterme reageert scherp op kritiek rond Fortis-beslissingen
    ================================================
    In een interview met Het Laatste Nieuws reageert premier Yves Leterme scherp op de kritiek en rechtszaken van Fortis-aandeelhouders. 'Fortis stond op 2 millimeter van het bankroet. Als de aandeelhouders terug willen naar die toestand, zullen ze het probleem zelf moeten oplossen', luidt het.
    (tijd) - De uitverkoop van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas is onwettig, want het is aan de aandeelhouders van Fortis om over zo'n verkoop te beslissen. Door die uitspraak legde het openbaar ministerie bij monde van substituut Paul Dhaeyer eerder deze week een tijdbom onder het akkoord dat de regering afsloot met de Fransen.

    Op de vraag wat er met de bank zal gebeuren indien de rechtbank de verkoop van Fortis niet rechtsgeldig verklaart, antwoordt Leterme in Het Laatste Nieuws: 'Dan trekt de overheid haar geld terug en is dat een meevaller voor de begroting'.

    Leterme verdedigt de beslissingen rond Fortis en is het niet eens met de kritiek. 'Hadden we niks gedaan, dan was de waarde van de Fortis-aandelen nu nul', aldus Leterme.

    Over de kritiek van de Fortis-aandeelhouders zegt hij: 'De aandeelhouders, die nu aan de muur staan te klagen, vergeten te gauw dat ze ook zelf verantwoordelijkheid dragen. Ze maken deel uit van de algemene vergadering en die heeft de overname van ABN goedgekeurd met 98 procent'.

    'Als alles voorbij is moeten we ons beraden over de positie en de kracht van de kleine aandeelhouders', aldus nog Leterme.
    In het interview bevestigt Leterme ook het vertrouwen in zijn minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, die de afgelopen dagen in een storm terecht is gekomen rond de mogelijke handel met voorkennis in Fortis-aandelen door zijn echtgenote Mireille Schreurs.

  4. Adek 2001 9 november 2008 09:52
    Ja en al die commotie om een lullige 2000 aandelen. Misschien moet deze zaak wel weer dienen om de aandacht van de 'boven de Belgen geplaatsten' af te leiden. Er waren toch ook hardnekkige geruchten in die richting? Wie weet wat er gebeurt als de deksel van de beerput schuift...
  5. [verwijderd] 9 november 2008 10:18
    quote:

    l.s schreef:

    Leterme reageert scherp op kritiek rond Fortis-beslissingen
    ================================================
    In een interview met Het Laatste Nieuws reageert premier Yves Leterme scherp op de kritiek en rechtszaken van Fortis-aandeelhouders. 'Fortis stond op 2 millimeter van het bankroet. Als de aandeelhouders terug willen naar die toestand, zullen ze het probleem zelf moeten oplossen', luidt het.
    (tijd) - De uitverkoop van Fortis aan de Franse bank BNP Paribas is onwettig, want het is aan de aandeelhouders van Fortis om over zo'n verkoop te beslissen. Door die uitspraak legde het openbaar ministerie bij monde van substituut Paul Dhaeyer eerder deze week een tijdbom onder het akkoord dat de regering afsloot met de Fransen.

    Op de vraag wat er met de bank zal gebeuren indien de rechtbank de verkoop van Fortis niet rechtsgeldig verklaart, antwoordt Leterme in Het Laatste Nieuws: 'Dan trekt de overheid haar geld terug en is dat een meevaller voor de begroting'.

    Leterme verdedigt de beslissingen rond Fortis en is het niet eens met de kritiek. 'Hadden we niks gedaan, dan was de waarde van de Fortis-aandelen nu nul', aldus Leterme.

    Over de kritiek van de Fortis-aandeelhouders zegt hij: 'De aandeelhouders, die nu aan de muur staan te klagen, vergeten te gauw dat ze ook zelf verantwoordelijkheid dragen. Ze maken deel uit van de algemene vergadering en die heeft de overname van ABN goedgekeurd met 98 procent'.

    'Als alles voorbij is moeten we ons beraden over de positie en de kracht van de kleine aandeelhouders', aldus nog Leterme.
    In het interview bevestigt Leterme ook het vertrouwen in zijn minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, die de afgelopen dagen in een storm terecht is gekomen rond de mogelijke handel met voorkennis in Fortis-aandelen door zijn echtgenote Mireille Schreurs.
    Dit is een soort paniekreaktie. De aandeelhouders (geldwolven, gokkers, nietsnutten, uitschot van de maatschappij zoals hij op die mensen kijkt) komen hem nu nog wat stokken in de wielen steken.
    Het getuigt van weinig menselijke waarde, laag en gemeen.Hij met zijn "zogezegde christelijke waarden, denk maar eens aan de tien geboden, ge zult niet stelen noch bedriegen) De geiten willen de geitenboer niet volgen en hij vreest nog meer voor zijn imago, die al op 0,00000 staat.
    Er was niets aan de hand, Fortis was een gezond bedrijf en gered door de overheid. Wat een leugen.
    Hoeveel mensen in zijn entourage hebben niet van deze voorkennis (overname BNP en rommel voor de aandeelhouders) geprofiteerd om via derivaten nog eens een extra graantje mee te pikken. Zie maar nar De Gucht (minister van buitenlandse zaken, die meer heft om de Congolezen dan voor zijn eigen volk. Triestig allemaal, hoop dat gerechtigheid geschiedt maar vrees er een beetje voor
  6. TheSky 9 november 2008 10:43
    Quote:
    Leterme verdedigt de beslissingen rond Fortis en is het niet eens met de kritiek. 'Hadden we niks gedaan, dan was de waarde van de Fortis-aandelen nu nul', aldus Leterme.
    ===

    Na het "49%-weekend" was Fortis er weer helemaal beovenop aldus toen Leterme. Mag hij de juisten gaan uitleggen wat er in 1 week is gebeurd waardoor aandelen nog 0 waard zijn.
  7. Elia 10 november 2008 04:04
    uit de tijd.be forum
    ========================
    Dit is gewoon oorlog. Oorlog tussen recht op vrije meningsuiting van een vennootschap & aandeelhouders en andere belangen. Ik heb de indruk dat er zodanig gefoefeld gaat worden dat ze er mee gaan wegkomen. Een eerlijke uitspraak woensdag?=> Ik vrees dat dit niet met eerlijke middelen af te dwingen is. De scheiding van de machten gaat in dit dossier volledig de mist ingaan. Wil je hierin juist behandeld worden, moet je (contradictorisch) de ergste maffiapraktijken hanteren.
  8. Elia 10 november 2008 04:05
    uit de tijd.be forum
    ==========================
    Ik heb er ook mijn twijfels over. De rechters zijn toch politiek benoemd. Scheiding der machten. Dit klinkt mooi maar de praktijk is helaas anders, of zie ik het verkeerd.
  9. [verwijderd] 10 november 2008 11:15

    Verkoop Fortis aan BNP Paribas niet rechtsgeldig
    Robert du Bois - 2008-11-07 08:30:27 - de aandeelhouder
    Het openbaar ministerie in Belgie heeft geconcludeerd dat de aandeelhouders deze beslissing hadden moeten nemen.

    Volgens het Belgische openbaar ministerie hadden de overheidshandelaars geen geldig mandaat om te kunnen beslissen over de verkoop. Er had een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (BAVA) moeten plaatsvinden.

    De uitspraak werd gedaan in een rechtszaak die advocaat Modrikamen namens een groep gedupeerde beleggers had aangespannen. Op 2 december vindt in Brussel een BAVA plaats en hier moet worden besloten over de verkoop: of deze mag doorgaan, of hij afgeblazen moet worden dan wel of er wijzigingen moeten worden aangebracht aan de modaliteiten. De rechter heeft als taak om op basis van de uitkomst van de BAVA maatregelen te nemen.


  10. svenhedin 10 november 2008 14:13
    Van forum Belegger.nl:

    Kaiser- 10-11-2008 13:04

    Oplichters Leterme & Reynders vervolgen?

    Is de Belgische wet een vodje papier? Wie het proces-Fortis volgt, zou het haast denken. De openbaar aanklager verwees afgelopen donderdag naar enkele manifeste inbreuken op de vennootschapswet. Velen namen het hem kwalijk. Topbankiers. Advocaten. Zelfs leden van de regering. Maar wat verwachten we dan van het openbaar ministerie? Om toe te zien op de naleving van de wet, in ons aller belang. Toch niet om een oogje dicht te knijpen?

    En is onze strafwet een vodje papier? Eén (korte) passage uit het advies van de openbaar aanklager kreeg amper aandacht in de pers. De openbaar aanklager stond in die passage stil bij eventuele inbreuken op de strafwet. Zijn er misdrijven gepleegd?

    De openbaar aanklager verwees naar artikel 489 van onze strafwet. Dat gaat over de faillissementmisdrijven. Ik citeer: 'Als de beweringen dat het faillissement van Fortis dreigde, correct blijken te zijn, dan roept de verkoop van zo'n grote bedrijfsactiviteit voor een prijs die nog niet de helft bedroeg van het eigen vermogen van Fortis, vragen op bij de naleving van artikel 489 van de strafwet. En dat rechtvaardigt de tussenkomst van mijn ambt (het parket).'

    De stelling van de openbaar aanklager is dus hypothetisch. Het parket moet ingrijpen 'als de beweringen dat het faillissement van Fortis dreigde, correct blijken te zijn'.

    En wat zegt premier Yves Leterme (CD&V) afgelopen zaterdag in een interview met de krant Het Laatste Nieuws? 'Ik weet alleen dat Fortis in dat bewuste weekend op twee millimeter van het bankroet stond.'

    Leterme Zal de openbaar aanklager voet bij stuk houden en een nieuw strafdossier openen?

    De geloofwaardigheid van onze justitie staat op het spel. Het kortgedingproces over de verkoop van Fortis wordt door miljoenen mensen , ook in het buitenland, met argusogen gevolgd. Een belangrijke test voor ons rechtsysteem. Zal justitie een oogje dichtknijpen? Als blijkt dat tal van wetten, zelfs de strafwet, met de voeten zijn getreden? Kunnen we dat signaal geven? De openbaar aanklager vond duidelijk van niet. Plichtsbewust. Tegen de wil van het establishment. Ik zou niet graag in de schoenen staan van de rechtbankvoorzitster die nu de knoop moet doorhakken.

    Lars Bové
  11. [verwijderd] 10 november 2008 15:04
    ZOu het een oplossing zijn de aandeelhouders die nu schade hebebn geleden, uit te kopen ? m.a.w de lege huls wordt dan ook van of Belgie of Nederland.

    De vraag is dan welke prijs?
    Ik zou zeggen, de emissie van 10 euro is waarschijnlijk onderbouwd met cijfers , daar hebben meerdere partijen naar gekeken en daarna ook ingeschreven.

    Dan zou je kunnen zeggen het is een schadeloos stelling. Dat er in Belgie en Nederland veel kleine beleggers zijn die allemaal Fortis in port. hebben dat zou vergelijkbaar zijn met sparen.
    Dus zeg je tot 10.000 stukken per persoon vergoeden wij het verschil tussen de waarde nu en de 10 euro. Uiteraard alleen voor diegene die aantoonbaar meer hebben betaald dan de 10 Euro.

    Het ABP is weliswaar 1 bedrijf maar verzorgt de pensioenen van vele personen. Die moeten dan ook op 10 eruo terug betaald worden.

    Is dat gek?
    grt
  12. [verwijderd] 10 november 2008 15:15
    Wat gebeurt er met de aandeelhouders die op zeg 1 euro flink gekocht hebben? (zoals ik)

    Ik hoef inderdaad geen schadeloosstelling maar heb puur gekocht op mogelijke koerswinst: waarde holding werd door meerdere analisten geschat tussen 2,5-4 euro!!
  13. [verwijderd] 10 november 2008 16:15
    quote:

    highdunk schreef:

    Wat gebeurt er met de aandeelhouders die op zeg 1 euro flink gekocht hebben? (zoals ik)

    Ik hoef inderdaad geen schadeloosstelling maar heb puur gekocht op mogelijke koerswinst: waarde holding werd door meerdere analisten geschat tussen 2,5-4 euro!!

    Het is vaak gezegd: daar waar een potentieel koerswinst is te behalen geldt dat net zo goed een potentieel koersverlies. De inschatting van analisten zeggen mij de laatste tijd niet zoveel aangezien zij net zo weinig info hebben als wij.
15 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht