Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beleggingsfondsen Terug naar discussie overzicht

niet in NL verkrijgbare buitenlandse fondsen en Morningstar

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juni 2011 17:24
    Onderstaande mail heb ik naar Morningstar gestuurd omdat ze hun portefeuilletool steeds verder dichttimmeren voor fondsen van over de landsgrenzen.
    De truck die ik had om toch buitenlandse fondsen aan de portefeuille toe te voegen is me door het protectionistische Morningstar afgenomen.

    Geachte Pieter Bailleul,

    In uw artikel "Aandelen 5.3 - Morningstar en uw beleggingsportefeuille" bent u nogal lovend over de portefuilletool. Ik wil daar toch graag een forse kanttekening bij plaatsen:

    Er is inmiddels 1 Europa. En daarmee is het een peulenschil om over de landsgrenzen heen te beleggen. Alleen Morningstar houdt met zijn portefuilletool angstvallig de landsgrenzen gesloten.

    Als je in Nederland woont, mag je van Morningstar.nl een, via een Duitse instelling aangekocht fonds (omdat het niet in Nederland verkrijgbaar is), NIET meer aan je portefuille toevoegen. Dan moet je naar Morningstar.de, maar daar mag je de in Nederland verkrijgbare fondsen die niet in Duistland aangeboden worden weer niet toevoegen.
    Jammer, want dat maakt de portefuilletool voor mij (en met mij vele anderen) steeds meer onbruikbaar. Alleen de "simpele" huisfondsenbelegger heeft nog iets aan de tool omdat hij slechts koopt bij zijn huisbank in zijn thuisland. Vooruitstrevende beleggers die over de hele wereld willen aankopen (Omdat zij graag de beste fondsen willen) kunnen er eenvoudig weg helemaal niets meer mee. En niet omdat het technisch niet mogelijk is, in tegendeel; maar omdat het van Morningstar niet MAG. Sluiproutes worden steeds verder dicht getimmerd.

    Kunt u aangeven waarom Morningstar, in deze mondiaal georiënteerde wereld met al zijn mogelijkheden, steeds strakker gaat vasthouden aan de landsgrenzen en daarmee zijn tool steeds onbruikbaarder gaat maken?


    Zodra ik antwoord heb zal ik het hier plaatsen.

  2. [verwijderd] 25 juni 2011 13:44
    Idd, niets meer gehoord.

    Ik heb gereageerd op de link bij de desbetreffende column. Ik heb ook op een andere columnist gereageerd en daar heb ik ook nog steeds niets van gehoord. Heel vreemd.
    Voorheen reageerde ik op deze manier op teksten van Freddy van Mulligen, en die beantwoorde alles altijd persoonlijk binnen enkele dagen.
    Ik ga op zoek naar de mailadressen en stuur ze het persoonlijk toe ipv met de link op Morningstar.

    Dat europees paspoort voor fondsen lijkt mooi, maar wat als de filisofie van Morningstar is:
    Gij zult uw fondsen bij een Nederlandse broker aanschaffen. En als een fonds alleen in een ander europees land verkrijgbaar is dan blokkeren wij het gewoon op morningstar.nl, paspoort of geen paspoort.
    Dan schieten we er nog steeds niets mee op.
  3. Chicken_Skin_Music 25 juni 2011 19:30
    Ik heb een paar maanden geleden over dezelfde kwestie contact gehad met maartenjochem.visser[apenstaartje]morningstar.com

    Hij gaf toen aan het probleem te begrijpen, en men (morningstar nederland) zou het met morningstar global gaan bespreken. Ik zal hem eens gaan polsen over de voortgang.

    Misschien kun je hem je brief sturen? Hij leek me een geschikte kerel, die in ieder geval direct begreep waarom de huidige situatie problematisch is.
  4. Chicken_Skin_Music 25 juni 2011 19:55
    Geachte heer Visser,

    Een tijdje terug beargumenteerde ik dat het erg onhandig is dat uw portefeuille-tool alleen in Nederland verhandelbare fondsen toestaat. Veel gebruikers van de tool kopen fondsen op buitenlandse beursen, en er is geen goede reden waarom die fondsen niet in de tool opgenomen zouden kunnen worden. In ieder geval is uw website er technisch klaar voor, dat is me wel duidelijk geworden. Dus wat houdt het tegen, en waarom?

    In uw antwoord (zie onderstaande e-mails) gaf u aan de problematiek te begrijpen, en u beloofde dat Morningstar Nederland het met Morningstar Global zou gaan bespreken. Mag ik vragen of dit onderwerp inmiddels besproken is? En zo ja, dan ben ik natuurlijk zeer benieuwd naar de uitkomst.

    Vriendelijke groet,
    **********


  5. [verwijderd] 28 juni 2011 14:15
    ANTWOORD GEKREGEN VAN MORNINGSTAR:

    Geachte ********,

    Ten eerste mijn excuses. De mail die u gezonden heeft komt bij mij binnen en ik heb deze over het hoofd gezien en zodoende niet doorgezonden. Wij streven er naar om mails te beantwoorden binnen 3 werkdagen en deze mail is daar ver overheen gegaan. Pardon.

    Uw bericht is zeer begrijpelijk en het moet gezegd dat u niet de enige bent die hierover vragen stelt.

    Echter zijn wij gebonden aan de regels van de AFM. Deze schrijft voor dat wij slechts fondsen kunnen laten zien welke in Nederland verhandeld worden. Hierin zijn wij dus gebonden ondanks het feit dat de techniek steeds meer internationaal handelen mogelijk maakt voor u als belegger.

    Naar aanleiding van uw mail en andere berichten gaan we bekijken of het mogelijk is om resultaten van UCITS (ICBE) fondsen aan te bieden in onze portfoliotool. Op deze wijze is het voor u mogelijk om de meest gangbare Europese fondsen te volgen.

    Ik moet benadrukken dat ik hierover nu geen zekerheid kan geven aangezien wij ook afhankelijk zijn aan regels van de AFM, wensen van fondshuizen en technische mogelijkheden.

    Wel zullen wij ons uiterste best doen om dit zo snel mogelijk uit te zoeken zodat u ook spoedig meer weet over de ontwikkelingen.

    Hartelijk dank voor uw vraag en andermaal excuus voor de vertraging,

    Met vriendelijke groet,

    Maarten Jochem

  6. Chicken_Skin_Music 28 juni 2011 15:22
    Heb ook een update ontvangen


    Geachte **************

    Hartelijk dank voor uw opvolging.
    U bevindt zich in goed gezelschap momenteel. Wellicht door de aankondiging van UCITS IV, maar de roep om het tonen van meer globale fondsen neemt sterk toe de afgelopen tijd. Zoals aangegeven zijn we er mee bezig om dit mogelijk te maken. We hopen de Ucits fondsen zichtbaar te krijgen in het portfolio. Echter zijn we hier wel afhankelijk van meerdere partijen. De fondshuizen, de AFM en onze technische faciliteiten moeten dit mogelijk maken.

    Zoals u aangeeft zijn we er technisch klaar voor, en dat klopt in theorie. Echter zal het toevoegen van deze fondsen toch ook praktische bezwaren met zich meebrengen. Zoals u als gebruiker wellicht heeft gezien is onze search veranderd. In de search is het nu mogelijk om met een enkele term fondsen, ETFs, aandelen en gerelateerde berichten te vinden. We hebben vanwege het succes van deze search een behoorlijke hoeveelheid servers erbij moeten plaatsen.

    Wanneer wij nu al deze Ucits fondsen ook toevoegen is er een kans dat onze site weer zal vertragen. We zullen hierop dus moeten anticiperen. Dit doen we ook, maar ik wil hiermee aangeven dat dit soort aanpassingen over meerder schijven gaat en zodoende even tijd nodig hebben om te realiseren.

    Wanneer wij de mogelijkheden krijgen om hier werk van te maken zullen wij dit zeker doen.

    Ik houd u graag op de hoogte van de verdere ontwikkelingen,

    Met vriendelijke groet,

    Maarten Jochem

  7. Chicken_Skin_Music 28 juni 2011 15:28
    Heb het volgende geantwoord:

    Geachte heer Visser,

    Een snelle oplossing zou kunnen zijn:

    1. Plaats een simpele checkbox onder het zoekveld. Met als label: "doorzoek ook buitenlandse markten" (of iets dergelijks)
    2. Standaard staat de checkbox uit. De meeste gebruikers zullen dus alleen de beperkte (NL) database doorzoeken
    3. Gebruikers die per se buitenlandse fondsen willen zien, plaatsen bewust het vinkje.

    Hiermee zou m.i. de extra belasting van de servers beperkt blijven.

    Groet,
    **********


    Maar ja, het is natuurlijk makkelijk praten vanuit mijn luie stoel.

    Overigens, wat zit de AFM te zeuren over het feit dat morningstar alleen in nederland verhandelbare fondsen mag laten zien? Hebben die gasten niets beters te doen dan ons te betuttelen? Eerst die volstrekt nutteloze financiele bijsluiter voor beleggingsfonsen ("het risico van dit product is vrij groot") en nu dit weer. Ze zouden beter die oplichters uit Joure eens kunnen aanpakken.
  8. JorisV 7 juli 2011 11:08
    Laat inderdaad zien dat de AFM niet helemaal doet wat ze moeten doen:) Ik druk de DVD "the inside job" nogmaals door de brievenbus.
  9. Chicken_Skin_Music 9 mei 2014 15:17
    Ik heb mijn pogingen bij Morningstar inmiddels opgegeven. Ze laten nu namelijk ook al de koersen van HIQ Market Neutral niet meer zien. Nota bene de grootste positie in mijn portefeuille.

    Ik volg mijn portefeuille nu via Trusnet Offshore.
    www.trustnetoffshore.com/Tools/Portfo...

    Tot nu toe heb ik alle fondsen kunnen vinden.
  10. Pinoooo 9 mei 2014 17:30
    quote:

    Chicken_Skin_Music schreef op 9 mei 2014 15:17:

    Ik heb mijn pogingen bij Morningstar inmiddels opgegeven. Ze laten nu namelijk ook al de koersen van HIQ Market Neutral niet meer zien. Nota bene de grootste positie in mijn portefeuille.

    Ik volg mijn portefeuille nu via Trusnet Offshore.
    www.trustnetoffshore.com/Tools/Portfo...

    Tot nu toe heb ik alle fondsen kunnen vinden.
    Klopt, Morningstar en Hiq hebben ruzie. Reactie Hiq:

    De reden is dat Morningstar niet goed kan omgaan met ons fonds. Na meer dan een jaar overleg wilden zij daar ook geen verandering in brengen. De benchmark van ons fonds was een LIBOR koers. Niet geheel toevallig hebben wij ten opzichte van die koers een enorme outperformance geleverd. Omdat ons fonds daardoor te veel afweek van de benchmark (hoewel in ons geval positief) vinden de modellen van Morningstar het fonds niet goed en kregen wij 1 ster. We hebben zoals gezegd meer dan een jaar een discussie met hen gehad, maar zij willen de benchmark niet veranderen of ons fonds in een beter passende categorie plaatsen. Zo gebeurde het dat tot april 2011, destijds onze hoogste koers ooit, ons fonds 1 ster toebedeeld kreeg. Toen ons fonds vervolgens in een aantal maanden tijd 15% daalde, kregen wij ineens 3 sterren (we komen dichterbij de benchmark). Vervolgens is het fonds weer flink gestegen (meer dan 25%) en dat is volgens Morningstar weer negatief, en hadden wij weer 1 ster.

    Er zijn fondsen die in 3 jaar nog nooit een positieve maand hebben gehad die toch 5 morningstar-sterren heeft. Dit omdat het fonds dichtbij hun benchmark blijft. Voor ons is niet logisch dat een fonds dat 3 jaar alleen maar minnen haalt, een betere score krijgt dan het MNF dat in de top 1% best presterende fondsen ter wereld staat (bron: Bloomberg) en zo ongeveer een van de zeer weinige fondsen is waarmee mensen uberhaupt rendement hebben kunnen behalen de afgelopen 6 jaar. Ik moest daardoor steeds aan klanten uitleggen dat het ratingsysteem van Morningstar niet deugt, en Morningstar maakt geen goede naam voor ons door 1 ster te geven. Daarop hebben we besloten van hun site af te gaan en geen data meer aan hen te leveren. Wij zijn in afwachting van een fatsoenlijk model van hen dat kan omgaan met ons fonds.

    Op Bloomberg, Reuters, onze eigen website en andere websites zijn we wel gewoon te volgen.

14 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.474
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.960
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.503
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.108
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.762
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.350
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.569
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 338
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.375
AMG 965 125.888
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.165
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 319
Arcadis 251 8.623
Arcelor Mittal 2.024 318.675
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.114
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.709
ASML 1.762 77.081
ASR Nederland 18 4.124
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.682
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht