Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Eichel is een eikel

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2003 10:29
    Eichel is een eikel

    Corné van Zeijl - 26-11-03, 10:00

    "Regels zijn regels: de Duitse minister van Financiën had het Stabiliteitspact heilig moeten verklaren en zeggen: 'Ich bin ein Europeaner'..."

    Klik hier om het artikel te lezen.
  2. [verwijderd] 26 november 2003 10:55
    Dit soort eikels vormen voor mij nog een extra aanmoediging om Euro(pa) de rug toe te keren en je kaarten alleen nog te zetten op de echte currencies van de toekomst... (edel)metalen en andere hard assets...
  3. [verwijderd] 26 november 2003 12:21
    Beste Corné,

    Ondanks dat ik het volledig met je eens ben, wil ik toch een paar kanttekningen maken over je column.

    Graag had ik een wat diepgaandere anlyse gehad van de gebeurtenissen. Wat zijn de gevolgen voor de Euro en het beleid daaromheen. Wat zijn de verwachtingen op de valutamarkt naar aanleiding van de besluiten.

    Wat voor een invloed heeft dit op het economisch herstel?

    Moet Zalm naar het Europeesche hof om alsnog strengere maatregeln af te dwingen. Er is immers verdragbreuk gepleegd.

    Zou je hier eens over willen nadenken en vervolgens reageren.

    Mvg Loebas
  4. [verwijderd] 26 november 2003 15:25
    Ik begrijp die Hollanders weer eens niet! Alsof alleen de Nederlander in Europa enige intelligentie heeft en kan nadenken. De rest van REuropa is dom en alleeen uit op het onderuit halen van de waarde van de euro. En wat zijn de Nederlanders met hun beste economie van Europa zielig dat al die andere domme landen hun sterke economie onderuit halen. Nou, zo is het mooi niet. Stop met dit arrogante denken en denk zelf na voor de mening van andere Hollanders na te kakelen1 Want: wij blijken in Europa een kleine minderheid te vormen (samen met Oostenrijk en nog wat onbeduidende landjes) die roepen "regels zijn regels". Wij zijn de enige letterknechten van Europa: handhaven van de regeltjes alleen om de regeltjes. Maar ja, dat roepen wij momenteel overal bij: hardrijden, fietsen op de stoep, door rood licht rijden etc. Nadeneken over de waarde en de bedoeling van de regels is er niet bij. Voor mij is de rest van Europa overtuigender: zij kunnen Duitsland en Frankrijk ook aanpakken, maar zijn blijkbaar overtuigd door hun argumenten. Maar nee, Nederland denkt dat het als enige kan nadenken, de rest van Europa weet het allemaal niet (meer). Maar in Europa wordt die houding blijkbaar niet gedeeld. Volgens mij volstrekt terecht. Het gaat maar om 1 ding: verschil van inzicht wat belangrijk is voor een goede euro. Wij (dat is: de rechtsere CDA en VVD-opninie) denken momenteel dat zuiniger aan doen, goed is. De grotere linkse landen (Schröder, Chirac) denken daar anders over. En ja, in wetenschappelijke kring schijnt ook verdeeldheid te heersen over de aanpak van de huidige Europese recessie. En je dan op de regeltjes beroepen: vreselijk. Zie gewoon dat je met je politieke standp[unt niet de meerderheid hebt in Nederland. En dus ook niet het morele gelijk. ALLE LANDEN WILLEN EEN STERKE EURO. Een goed Duitsland en Frankrijk, zijn ook voor ons goed. Is alleen de Nederlandse aanpak van bezuinigen zaligmakend?
  5. @iPlof 26 november 2003 17:16
    Aanbevolen, iedereen schaart zich hier maar achter Zalm alsof het een voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland betreft.

    Het Nederlandse zuinigdoen beleid heeft ook duidelijk zijn minpunten. Het is niet voor niets dat onze economische relatieve prestatie 1 van de slechtste is in Europa.

    Inderdaad gewoon even nadenken over het hoe en waarom van die regels en dan de discussie voeren op basis van argumenten en niet op emotie.

    Plof
  6. [verwijderd] 26 november 2003 17:25
    Als in europa afspraak geen afspraak meer is, omdat dit enkele grote landen op dat moment wat beter uitkomt, dan zijn de rapen m.i. gaar. Ondelinge verhoudingen kunnen op die manier grondig verziekt worden, met allerlei nare gevolgen van dien.
    Robert
  7. [verwijderd] 26 november 2003 17:26
    Dan neem ik aan dat jullie wel ff aan mijn kinderen gaan uitleggen waarom het pensioen dat pa en ma hebben opgebouwd geen zak meer waard is. Dat zij krom moeten liggen om de staatsschuld van frankrijk en duitsland moeten afbetalen. Dat zij moeten krom liggen om de pensioenen in de rest van europa moeten betalen.
    Dat je 1/3 van je salaris moet afdragen aan europa. Geld dat je nooi meer terug ziet want dat gaat naar het aflossen van het wanbeleid van andere landen.

    Als jij mijn kinderen dat over 20 jaar normaal kan uitleggen zul je mij niet meer horen. Tot die tijd........

    MVG Loebas
  8. [verwijderd] 26 november 2003 17:56
    600 miljard aan pensioenen,daar is nu al aardig wat van weg geinflateerd de laatste jaren.
    de risicos voor nog meer inflatie worden alleen maar nog groter.
    ook nog een lagere staatsschuld dan de meeste landen.
    nee de rest van europa vindt het wel goed,logisch.
    de introductie van de euro kostte toch maar 3 miljard???
    vrgr.
  9. [verwijderd] 26 november 2003 18:10
    Het is nogal naief om met het handhaven van een stabiliteit formule de economische e.h.b.o koffer weg te gooien. Immers in slechte tijden is het zaak de economie te stimuleren door genoegen te nemen met minder overheidsinkomsten, waardoor het tekort toeneemt.

    Ik dacht dat we uit de historie wel geleerd hebben dat een krap geldpolitiek de economische gang van zaken verslechterd.

    Natuurlijk en dat ben ik met alle critici eens, mag de geldgroei niet te hoog worden anders volgt onherroeplijk een inflatiegolf en stijgt daarna de rente.

    Dat wordt dan nu ook als argument gebruikt om Eichel en anderen af te laten zien van het overschrijden van een - 3 % norm.

    Maar laten we eerlijk zijn ook zonder geldcreatie heeft minister Zalm zelf de inflatie in Nederland flink op weten te jagen. Dus heeft hij niet alleen boter op z'n hoofd, maar vergeet even te melden dat er ook een deflatie dreiging afgewend moet worden in met name west duitsland.

    Zalm was nog in de luxe positie dat door de economische groei veel overheids diensten afgestoten werden naar lagere overheden en doorberekend konden aan burgers en bedrijven zonder de economie in elkaar te laten klappen. Deze verkapte lasten verzwaring leidde tot een grote prijsstijging. Waar vervolgens de euro introductie als schuldige werd aangemerkt.

    Kortom het zit toch allemaal wat complexer in elkaar dan menigeen nu roept. En Zalm veegt z'n eigen straatje schoon want die geeft prioriteit aan het terugdringen van de staatsschuld, op zich begrijpelijk. Want stimulering door de Nederlandse overheid is niet effectief. Het geld verdwijnt te snel naar het buitenland (multiplier <1) en kan dus niet ingete worden om de economie te stimuleren. Ik denk dat we juist blij moeten zijn dat het buitenland onze economie wel wil stimuleren door het begrotingstekort op te laten lopen, onze eigen regering is tandeloos. En Zalm kaal aan het worden.

    Het is dus pure politiek in Europees verband dat gevoerd wordt om in Nderland de bezuinigingstucht te handhaven.

    Groeten R.Scheurkogel
  10. [verwijderd] 27 november 2003 09:31
    If you can't beat them, join them. Dit spreekwoord geldt ook voor Zalm. Hij heeft gelijk in zijn gezonde uitgangspunten en hij heeft het geprobeerd maar is ten onder gegaan. Zalm kon het weten : indien socialisten regeren zo als nu in Duitsland en Frankrijk wordt het leven op andersmans beurs tot grote kunst verheven. Maar het is ook eerlijk te zeggen dat de republikeinen in de USA het grote slechte voorbeeld geven.

    USA veroorlooft zich op te grote voet te leven op kosten van de dollar gebruikende wereld. duitsland en Frankrijk doen dat ten koste van hun "bondgenoten" in de EU.

    Het medicijn is niet mokken , maar meedoen met potverteren. Gooi het Nederlandse begrotingstekort omhoog, en investeer het geld dan natuurlijk wel in harde zaken die goed zijn voor de toekomst van Nederland. Dus niet weer in allerlei softe sociale uitkeringen, maar wel in kennis, scholing, justitie,wegen, milieutechniek, research en wetenschappelijk onderzoek,enz.
    Er ontstaat dan ook inflatie , maar dan hebben we in ieder de geneugten van een opgezweepte economie-motor. zonder dat Nederland meedoet komt die inflatie er ook ; in Duitsland gaat de motor beter draaien en wij betalen mee maar blijven achter.

    Teun Haeser
  11. [verwijderd] 27 november 2003 13:59
    Hoi Loebas,

    Aanbevolen. Aan de tijsduur te zien is Corné flink aan het nadenken. Is positief? Laten we hopen op een reactie van hem. Hij gebruikt verder in zijn aanhef het woord "eikel" Dat is toch een vrije, platte vertaling van het bovenste topje van het mannelijk lid? Ik hoop voor de IEX dat Willie het niet ziet.
    Even over dat Hof. Wat mij betreft mag het ook naar de rechter en mag die rechter de volgende uitspraak doen: "Hierbij veroordeel ik beide landen tot het betalen van een "flinke geldstraf" te voldoen op het moment dat de economische groei in beide landen gedurende 10 maanden op jaarbasis meer dan 2.5% bedraagt. Verder leg ik u op dat jullie samen al het mogelijke doen om het tekort alsnog naar beneden te krijgen. Indien jullie daarin zichtbaar nalatig blijven dan volgt (bijv) een verdubbeling van de strafmaat"

    Wanneer je nu een direct te betalen boete oplegt dan komen beide landen van de regen in de drup en daar schiet heel Europa niets mee op.

    groeten
  12. [verwijderd] 27 november 2003 15:11
    Wat een goed stuk tekst van dhr van Zeijl. Alleen jammer dat wij niets in Den Haag te zeggen hebben bij de mensen die de belangen verkwanselen van zoveel harde werkers in dit land. Tijd om te emigreren naar een niet euro land.Want de ellende is nog niet over, lang niet. En zoals Gerrit Zalm zelf al zij( en dat wist hij al voor aanvang van de Euro)we kunnen er weinig of niets aan doen. Dat is natuurlijk een leugen want als we zouden willen kunnen we altijd onder de euro uit. Beter ten halve gekeerd dan te hele....In zweden hebben ze het op tijd doorgehad en dus duidelijk laten weten dat zulke streken daar niet geleverd kunnen/mogen worden.Een (gratis)tip voor de nl-regering misschien. Stap uit de euro en kies voor je eigen monetaire belaeid en regels. Ik/wij zijn niet aan het inleveren voor landen als Duitsland/frankrijk etc. Groet Roberto Tunzi.
18 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.854
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.288
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.055
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 167
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.731
Aedifica 2 844
Aegon 3.257 320.420
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.803
ageas 5.843 109.790
Agfa-Gevaert 13 1.901
Ahold 3.536 74.034
Air France - KLM 1.024 34.396
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.529
Allfunds Group 3 1.240
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 342
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.779
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.567
AMG 965 126.759
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.210
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.630
Arcelor Mittal 2.024 318.790
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.195
Aroundtown SA 1 190
Arrowhead Research 5 9.316
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.789
ASML 1.762 77.898
ASR Nederland 18 4.166
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 347
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.820
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.686

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 mei

    1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
    2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
    3. ASR jaarvergadering
    4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Inflatie mei, vlpg (Dld)
    6. OCI jaarvergadering
    7. Federal Reserve - Beige Book (VS)
    8. HP Q2-cijfers (VS)
    9. Salesforce Q1-cijfers (VS)
  2. 30 mei

    1. Azerion Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht