Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

TomTom NL0013332471

Laatste koers (eur)

5,780
  • Verschill

    +0,205 +3,68%
  • Volume

    475.734 Gem. (3M) 327,6K
  • Bied

    -  
  • Laat

    -  
+ Toevoegen aan watchlist

1 tm 7 maart 2015: TomTom Is Bullish Geworden En Apple Is Komt Eraan....

1.137 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 57 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. harrysnel 3 maart 2015 10:27
    Er wordt weleens geklaagd "TT is een familiebedrijf, heeft niets op de beurs te zoeken, keert geen dividend uit...etc."

    Ik ben daar heel gelukkig mee. Goddijn is een topondernemer die naar nu blijkt de juiste keuzes maakt, ook als de marktomstandigheden dramatisch zijn, technologieën opkomen die verdienmodel onder druk zetten, beurskoers E3 staat etc. Dat kan hij vooral doen omdat de oprichters meerderheidsbelang hebben.

    Zal een ander scenario schetsen: TT sluit Apple deal en probeert zoveel mogelijk inkomsten daaruit te peuren voor licensing. Dat lukt, Apple is bereid 220mln per jaar te betalen. De E1 per aandeel die jaarlijks binnenkomt maakt het mogelijk om dividend uit te keren. Analisten zijn blij: wpa van zeg 0,60 door bijdrage van deze Apple deal in licensing, koersdoel 15*0,60 = E9 gemiddeld. TT besluit zelfs aandelen in te kopen vanwege overschot aan cash onder druk van aandeelhouders. Beurskoers TT naar E10.

    Korte termijn: prima. Maar: de maps kunnen niet verbeterd worden door het ontbreken van probes/uitblijven investeringen. Geen deal met VW die het balletje aan het rollen brengt in automotive. Geen Hyundai, Kia, maps VW in VS. Leidende positie in Telematics onder druk door te weinig investeringen.

    Wat je dan hebt is een "KPN scenario". Beleggers korte termijn pleasen maar op lange termijn ondergraaft het de concurrentiepositie. Je houdt een verouderd bedrijf over met geen houdbaar verdienmodel.

    Goddijn gaat voor transitie. Zegt dat TT op goede weg is maar er nog niet is. Hint in webcast dat HAD traject op kortere termijn tot opbrengsten zal leiden. Dat zien we nu gebeuren. Daardoor is E10 niet de top maar zit er nog meer in het vat. En daarom was de Apple deal zo belangrijk. Analisten krijgen dit nu door. De meeste beleggers moeten nog overstag denk ik. Wpa 0,20 voor 2015 is niet veel;).....
  2. [verwijderd] 3 maart 2015 10:29
    Wiesje, Tom3, Justin, Xynix, Oudgediende, Beperktedijkbewaking, Kingwoep, Marique, Gerard_ecb, Alpen etc etc

    Bij deze wil ik jullie super bedanken voor alle moeite en input en het delen van jullie kennis!!!

    Zal vast nog paar namen vergeten zijn dus als je naam er niet tussen staat jij ook bedankt!

    Whoessssssssssssssaaaahhhhh

  3. [verwijderd] 3 maart 2015 10:32
    quote:

    Cain Velasquez schreef op 3 maart 2015 10:00:

    @Wiesje uiteraard vriendelijk bedankt !

    Nog een vraagje:

    Is het bij TomTom niet beter om te kijken naar de cash aanwas en dus naar de pot deferred ?
    Als we alleen kijken naar k/w verhouding moeten we naar 0,35//0,40 p/a om deze koers te rechtvaardigen.
    Hoi Cain, ik neem de vrijheid om hier mijn visie met je te delen.

    TT kan je op deze wijze, in mijn ogen niet beoordelen en of waarderen. Daar doe je TT geen recht mee. Waar gaat het om bij het waarderen van bedrijven dat is het contant maken van de toekomstige geldstromen. In reguliere markten is dit te bepalen en dus kan je dan door extrapolatie een heel eind komen. Echter in nieuwe markten waarvan je niet weet, hoe groot die wordt en wat de verkoopprijzen gaan zijn, is dit onmogelijk. Kijk naar allerlei bedrijven als LinkedIn, FB, Uber, ..etc. Die hebben een kw verhouding daar lusten de honden geen brood van.
    Moeten we TT hiermee vergelijken?
    Voor een gedeelte ja. Neem het HAD, wie kan mij zeggen hoe groot d ie markt gaat worden en wie de domininante spelers? Dat weet niemand, we kunnen hoogstens wat schattingen maken en die zijn er door diverse partijen ook gemaakt. Astronomische bedragen komen daaruit. Okay dus een flinke taart. Hoeveel van die taart kan bij TT terecht komen en gaat TT er een grote partij in worden. Alles wijst er op dat dit het geval is. Dus hoe moet je dit waarderen? Naarmate we steeds dichterbij het HAD gaan komen zal je zien dat de markt steeds meer een voorschot gaat nemen op de winstgevendheid van TT in die markt en dit kan de koers van TT enorm opdrijven.

    Telematics, dit is een groeimarkt voor de komende jaren en een markt met heel hoge marges. Dus een Kw van 20-25 is niet raar. Maar een prima waardering

    Consumenten
    Die moet je in tweeën delen

    PND is een cashcow die verder zal teruglopen dus een kw van 6/8 is in mijn ogen al veel (Wies zal hier meer van weten)
    Fitness dat is wederom een enorme groeibriljant. Hoe groot gaat die markt worden en hoe groot zal het aandeel van TT hierin zijn. Ik verwacht dat ze blijven opwerpen als een niche markt speler waarbij ze met oplossingen gaan komen voor specifieke markten en toepassing (running, golf) in de toekomst wellicht watersport, bikini, hiking shopping met kaarten van steden, ..etc kw wederom dik 20 lijkt mij

    Licensing is redelijk stabiel tot licht stijgend dus een kw van rond de 10 en mocht er toch stijging komen dan wederom omhoog met de kw

    Automotiv. Laat zich aanzien met gescoorde orders als de grootste groeier voor de komen 5-6 jaar. Dus als voorloper van het HAD. Ook hier zou je zo maar een kw van 30 kunnen loslaten.

    Wat moet je als winst nemen. Mij lijkt het de jaar winst vermeerderd met de delta van de groei van deferred revenue > 1 jaar. En dat gedeeld door het aantal uitstaande aandelen geeft in mijn ogen een zuiver beeld.

    Zo kijk ik er naar en vandaar dat ik denk dat TT een enorme groeiparel is en een koers van 10€ vind ik nog lang niet hoog genoeg. De eerste jaren ga ik mijn aandelen TT niet snel verkopen.

  4. [verwijderd] 3 maart 2015 10:33
    quote:

    trachy schreef op 3 maart 2015 10:30:

    Plukje tomtom aangekocht , ik zie ze de 10€ wel aantikken dit jaar ...nog iemand met dit idee ?
    Ja uiteraard. Super plan...das nog ruim €2 er bij..kan ik een nieuwe fiets kopen!
  5. [verwijderd] 3 maart 2015 10:38
    quote:

    trachy schreef op 3 maart 2015 10:30:

    Plukje tomtom aangekocht , ik zie ze de 10€ wel aantikken dit jaar ...nog iemand met dit idee ?
    Voor de langere termijn kan je je er geen buil aan vallen, maar op dit moment verwacht ik een kleine terugval. Tenzij er morgen nog meer deals komen (er zijn 2 persdagen) maar die kans wordt natuurlijk kleiner.

    TomTom voorspelt 5% omzetgroei dit jaar, maar dat zit allemaal in de tweede jaarhelft. Dus 0% groei in eerste halfjaar en 10% groei in tweede halfjaar. Dat past ook wel een beetje bij de deals voor automodellen die allemaal rond de zomer hun eerste introductie zien. Hoewel de grootste driver fitness zal worden.

    Dit betekent twee dingen:

    - Cijfers Q1 en Q2 zullen niet heel denderend zijn. Geeft niks, als ze hun outlook van 5% groei op jaarbasis maar herhalen en het orderboek goed gevuld blijft.

    - Q3 en Q4 dus een grotere uptick

    - Bovenstaande geeft bijna garantie voor groei in 2016 ten opzichte van 2015. Want je gaat met een 10% hoger omzetniveau het nieuwe jaar in, en op vergelijkingsbasis zijn dan Q1 en Q2 van 2015 makkelijk te verslaan, want toen was er nog geen echte groei.

    Dus niks mis mee om nu te kopen (is geen advies!) en wie weet heb je geluk en komen er morgen nog meer deals. Maar hou ook rekening met de kans op een (kleine) terugval van de koers. Wat geen ramp hoeft te zijn. Je kunt ook loeren op een wat lager instapniveau. Als die kans je gegund wordt..
  6. [verwijderd] 3 maart 2015 10:38
    quote:

    moneymaker schreef op 3 maart 2015 10:05:

    ik vind dat we op 4 goed persberichten waarvan 2 echt groot
    je toch wel op 8 euro moet staan vandaag
    wat ik al zei de shorters belemmeren een Echte stijging
    maar 1 geluk
    de grote koper slokt alles op dus eerdaags groot belang van een Grote partij
    dat maakt alles nog interessanter
    welkom terug,MM
    gr mr john
  7. apollo 3 maart 2015 10:38
    quote:

    Natte krant schreef op 3 maart 2015 10:33:

    [...]
    Ja uiteraard. Super plan...das nog ruim €2 er bij..kan ik een nieuwe fiets kopen!
    Das pas een fietsenplan
  8. [verwijderd] 3 maart 2015 10:39
    quote:

    Natte krant schreef op 3 maart 2015 10:33:

    [...]
    Ja uiteraard. Super plan...das nog ruim €2 er bij..kan ik een nieuwe fiets kopen!
    Om je natte kranten op rond te rijden? ;-)
  9. [verwijderd] 3 maart 2015 10:44
    quote:

    moneymaker schreef op 3 maart 2015 10:41:

    opgezouten met die shorters
    ze shorten het goede nieuws weer helemaal onder
    Ik weet niet of het shorten is. Het kan ook "buy the rumour, sell the news" zijn. We hebben met elkaar goed op het nieuws gezeten. Helaas heb ik een ongelukkige hand gehad met buyen op de rumour. Maar er komen vast nog meer kansen dit jaar. Wat de koers nog een zet kan geven is als er morgen nog een PB komt. Je kunt er op gokken, maar is onzeker. Wel had iemand hier recent (dat Franstalige bericht) gepost dat PSA nog uit de doeken zou doen hoe ze gebruik gaan maken van TomTom's service platform. Geneve lijkt me daar een goed podium voor...
  10. [verwijderd] 3 maart 2015 10:46
    quote:

    Cain Velasquez schreef op 3 maart 2015 10:29:

    Wiesje, Tom3, Justin, Xynix, Oudgediende, Beperktedijkbewaking, Kingwoep, Marique, Gerard_ecb, Alpen etc etc

    Bij deze wil ik jullie super bedanken voor alle moeite en input en het delen van jullie kennis!!!

    Zal vast nog paar namen vergeten zijn dus als je naam er niet tussen staat jij ook bedankt!

    Whoessssssssssssssaaaahhhhh
    Nou jij mag jezelf absoluut ook bedanken. Je levert al een hele tijd zeer waardevolle informatie hier.

    Ik kan er ook intens van genieten hoe het forum functioneert op de momenten dat het over inhoud en gedachten uitwisseling gaat. Dan is het juist een groot goed dat er verschillende vogeltjes hier zijn die ieder verschillend zingen.

    Gezamenlijk staan we sterker.
  11. Bosporus 3 maart 2015 10:54
    Ik ben uitgestapt op 7,80. Toch een heerlijke rit kunnen maken vanaf 7.10. Ik wacht nu rustig af tot de koers gaat afkoelen, want je ziet dat de koers moeite heeft om veel hoger te gaan. Ik stap wel weer in als de koers weer op een aantrekkelijk nivo staat.

    Voor de zittenblijvers, succes en tot snel. (Blijf wel het forum volgen..)
  12. forum rang 4 Nel 3 maart 2015 10:55
    quote:

    Rabo schreef op 3 maart 2015 10:52:

    ik heb het gevoel dat de koers de afgelopen 2 weken al vooruit was gelopen op deals van gisteren en vandaag dus stijging minimaal is.
    bij AND moet het nieuws nog binnen stromen dus wie weet!!
1.137 Posts
Pagina: «« 1 ... 21 22 23 24 25 ... 57 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht