Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Veel AEX-bodempatronen.

TA: Bevestiging bodem

De belangrijkste te breken weerstand werd gisteren op een haar na behaald: de sinds november dalende toppenlijn die nog boven de markt hangt. Deze lijn startte bij de novembertop van 475 en heeft een raakpunt bij de decembertop van 449.

Zodra deze dalende toppenlijn opwaarts wordt gebroken, wordt bevestiging gegeven aan de bodemsignalen die in de afgelopen twee weken zijn ontstaan, en lijkt de bodem in het langetermijnbeeld te staan.

De januari-correctie werd al eerder afgerond, eind vorige week met de opwaartse doorbraak van de vanaf 449 dalende toppenlijn, toen bij 408. Deze toppenlijn maakte overigens deel uit van een dalende wig. Hierbij dalende de toppen sneller dan de bodems, wat potentiële positieve omkeerpatronen zijn.

Eindbevestiging

Nu ligt de focus dus op de dalende toppenlijn vanaf november. Deze weerstandslijn daalt wekelijks ongeveer 6 punten en ligt vandaag bij 425,30. Met een intraday-top gisteren bij 424,40 werd deze toppenlijn (gisteren 426,50) op 2 punten na behaald.

Verder ligt bij 426 nog de in januari gevormde lagere top, die toen nog deel uitmaakte van de genoemde dalende wig. Zolang deze dalende toppenlijn overigens niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig dat de huidige opleving slechts de vorming van een lagere top van deze sinds november correctie is.

Dit is echter niet mijn uitgangspunt, ik verwacht dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze weerstandslijn wordt gebroken en de definitieve eindbevestiging wordt gegeven van deze drie maanden durende en forse correctie.

Daggrafiek AEX
Kortermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Genoeg bodemsignalen

Er zijn namelijk genoeg bodemsignalen gegeven in de afgelopen twee weken die wijzen op de vorming van een belangrijke bodem. Tijdens deze weken werden de bodems van vorig jaar bij 401 nog wel neerwaarts gebroken, maar de weekslotkoers lag telkens boven de 401 punten.

Hiermee werd ook de sinds 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek onder druk gezet, maar uiteindelijk niet structureel gebroken. De AEX testte verder op een haar na het 38,2%-Fibonacci-retracementniveau van deze gehele bullmarkt sinds 2009 bij 390.

We zien vaak dat dit een belangrijk steunpunt is tijdens een forse correctie en zolang de koers hierboven weet te blijven, blijft de voorgaande beweging krachtig en opwaarts gericht. Andere belangrijke bodemsignalen waren:

  • de afronding van de genoemde dalende wig
  • de vorming van een grote bullish engulfing op de weekgrafiek

In de afgelopen jaren werden hammers of bullish engulfings geregeld gevormd aan het einde van een correctie. Ook was er sprake van positieve divergentie in zowel de RSI als de VIX. De dalende toppenlijn in de RSI is enkele dagen geleden al gebroken en ook de MACD vormde al een positieve crossing.

AEX-indicatoren
Kortermijngrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Kleine terugtest mogelijk

Een hoop krachtige en klassieke bodemsignalen, maar die worden pas bevestigd bij koersen boven de genoemde dalende toppenlijn sinds november. Daarboven ontstaat direct ruimte naar de decembertop van 449 in de daaropvolgende weken. Dit blijft mijn meest favoriete scenario voor de komende tijd.

Als we kijken naar het zeerkortetermijnbeeld dan werd de gevormde opwaartse gap twee dagen geleden voor een deel gesloten. Het deel van de gap dat nog openstaat, ligt tussen de 407,80 en de 410. Een klein eerste steunpuntje ligt verder nog bij 419,80 (decemberbodem).

Voor de komende dagen is nog een beperkte consolidatie of terugtest mogelijk. Hiermee zouden verder ook de contouren van een sinds januari omgekeerd hoofd-schouderpatroon duidelijk kunnen worden.

De neklijn van dit patroon zou dan in de zone 425 tot 426 liggen waarbij de AEX nu een tweede schouder met een beperkte terugtest zou kunnen vormen. Boven de genoemde dalende toppenlijn lijkt dit patroon te zijn afgerond waarna een forse verdere stijging in het verschiet kan liggen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht