Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX opent met neerwaartse gap.

TA: Neerwaartse gap

De opwaartse beweging door het 200-daags gemiddelde en de zware weerstand van 449 heeft nog geen krachtig vervolg gekregen. Na deze doorbraak volgden eind vorige week twee zeer rustige handelsdagen. Er werden kleine daguitslagen op de borden genoteerd van slechts enkele indexpunten breed.

De jaartop werd daarbij verder opgehoogd tot 452,23. Voor de komende maanden verwacht ik een verdere opwaartse beweging naar mijn volgende kortetermijndoel van 475 punten. Dit is de novembertop van vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van de durende daling die bestond uit meerdere correcties.

Twee van deze correcties (ruim 10%) vonden in de eerste anderhalve maand van dit jaar plaats waardoor een uiteindelijke daling op de borden kwam te staan van bijna 100 punten. In februari werd uiteindelijk een zeer belangrijke langetermijnbodem op de borden geplaatst bij 378,50.

Nieuwe stijgende trend

Deze bodem was het startpunt van de huidige nieuwe stijgende trend in het middellangetermijnbeeld. In slechts drie weken tijd werd een stijging bewerkstelligd van ongeveer 70 punten.

De belangrijke decembertop bij 449 bleek te sterk en na een tijdelijke consolidatie vond uiteindelijk een diepere terugtest van bijna 5% plaats voor de vorming van de eerste hogere middellangetermijnbodem die recent bij 426,75 op de borden werd gezet.

Hiermee bleef de AEX boven zijn 50-daags gemiddelde en boven het eerste (38,2%) Fibonacci-retracementniveau van de gehele stijging van 70 punten. Na de doorbraak van de dalende toppenlijn (vanaf 449) werd de volgende opwaartse beweging gestart die dus resulteerde in de doorbraak van 449 medio vorige week. 

Tweede schouder

Dit is niet alleen een belangrijke horizontale weerstand, maar ook de neklijn van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon. De recente terugval naar 426,75 zorgde daarbij voor de vorming van de tweede schouder van dit grote sinds december in ontwikkeling zijnde patroon.

Het doorbreken van een dergelijke neklijn is echter een proces dat enige tijd kost. Ook zien we in andere indices dat zij nog niet hun recente toppen danwel neklijn hebben gebroken, zoals in de DAX en de Stoxx Europe 600.

Een doorbraak van deze toppen in deze indices moet ook plaatsvinden om de volgende fase in de stijgende trend te starten. Zolang dat niet gebeurt, blijft de kans op een beperkte terugtest reëel.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

In dat proces bevinden de Europese indices zich momenteel en voor de komende dagen blijft een terugtest realistisch. De te breken niveaus in de andere indices liggen:

  • bij de Stoxx Europe 600 in de zone 345 tot 346
  • bij de DAX rond 10.110

Neerwaartse gap

Waar liggen dan de belangrijke steunpunten voor de komende dagen in de AEX? Het eerste punt ligt bij 449, een niveau dat in de afgelopen twee handelsdagen behouden bleef als ondergrens. Vandaag lijkt de AEX echter direct met een neerwaarts gap hieronder te breken.

Daaronder ligt bij 444,60 het afvlakkende 200-daags gemiddelde als volgend steunpunt. Dit gemiddelde ligt bijna horizontaal en lijkt opwaarts te gaan draaien in de komende tijd. Daaronder ligt verder nog een openstaande gap tussen de 440 en 444,10.

Zolang deze gap in de komende dagen (deels) open blijft staan, blijft de krachtige opgaande beweging in het zeerkortetermijnbeeld in stand en verwacht ik in de komende week meer opwaartse druk en een vervolgbeweging tot boven de recente toppen.

Weerstand bij 457

Weerstand ligt bij 454,20 en de belangrijke 457. Bij dit laatste niveau is het laatste (61,8%) Fibonacci-retracementniveau te vinden tussen de top uit augustus (505) en de februari-bodem. Dit is tevens de laatste noemenswaardige weerstand tot aan mijn doel van 475 punten voor de komende twee maanden.

Vandaag zal de AEX dus waarschijnlijk openen met een neerwaartse gap. Een sluiting van deze gap zorgt voor de eerste verbetering in het zeerkortetermijnbeeld van, deze waarschijnlijk beperkte terugtest. De bovenkant van deze gap ligt bij 448,90 (intraday-dieptepunt van vrijdag).

Daggrafiek olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI-doel bij 51

Let verder op de olieprijs (WTI). Na de recente doorbraak van de toppen en het 200-daags gemiddelde is de koers nu bezig met een volgende terugtest. De meest recente hogere bodem werd net boven de 35 gevormd en momenteel noteert de olieprijs weer richting de krachtige horizontale steun van 38.

We moeten daarbij alert zijn op bodempatronen in de komende dagen waarna de opwaartse druk naar hogere toppen weer kan toenemen. Mijn doel voor de komende maanden blijft onveranderd liggen bij 51.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht