Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beursblik: Recticel en BAM voelen val Britse pond

Verschillende Nederlandse en Belgische fondsen die door KBC Securities worden gevolgd, hebben een stevige blootstelling aan het Britse pond, waardoor het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gevolgen heeft. Dit bleek uit een rapport van de Belgische marktvorser.

Het Belgische Recticel is het fonds dat door KBC Securities wordt gevolgd, waarvan de winst het meest in gevaar komt door een Brexit. In het geval van de specialist in polyurethaanschuim wordt naar verwachting van de analisten van de Belgische beursvennootschap 10 tot 11 procent van de omzet in ponden gerealiseerd en dat is goed voor 15,1 procent van de nettowinst.

Daarmee is Recticel bij lange na niet het fonds dat de meeste omzet in ponden boekt. Wessanen genereert 15 procent van de omzet in ponden, Arcadis en Ontex voor 16 procent en Refresco Group voor 19 procent. Uitschieter is BAM Groep. De Nederlandse bouwer behaalt maar liefst 30 procent van de groepsomzet in ponden, maar de winstbijdrage is vermoedelijk slechts 1,0 procent. Bij Wessanen, Arcadis, Ontex en Refresco gaat het om tenminste 0,6 procent tot maximaal 2,6 procent van de winst.

De reden dat de impact van een Brexit op winstniveau veel kleiner is dan op omzetniveau is volgens KBC Securities, is dat veel van de genoemde bedrijven "ook een deel van hun operationele kosten of hun schulden in ponden hebben, hetgeen het risico deels vermindert".

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Arcadis kopen verkopen
BAM kopen verkopen
Ontex kopen verkopen
Recticel kopen verkopen
WESSANEN NV. NAM. EO 1 kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht