Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
"Bpost betaalt hoofdprijs voor Staci"
Beeld: Bpost

"Bpost betaalt hoofdprijs voor Staci"

(ABM FN) Bpost versnelt zijn strategische koerswijziging naar internationale logistieke dienstverlening met de aankoop van Staci, maar de waardering van het Franse bedrijf is erg hoog vergeleken met de waardering van Bpost zelf. Dat stelde Degroof Petercam maandag in een rapport.

De waardering van Staci op 1,3 miljard euro komt overeen met 12 keer de EBITDA, terwijl Bpost zelf op minder dan 3 keer dat resultaat wordt gewaardeerd in de markt. Dat is nogal een hoge waardering, volgens analist Frank Claassen, ook vergeleken met relatief dure sectorgenoten. Daarbij zijn er nog geen synergievoordelen vermeld bij de overname.

De schuldpositie van Bpost zou door de overname stijgen van 0,7 keer de EBITDA tot 2,6 à 3,0 keer, becijferde de analist, en de schuld zou dan twee keer zo groot worden als de marktkapitalisatie. Daarbij is niet duidelijk of Bpost de overname uiteindelijk wil financieren met schuld of wellicht met de uitgifte van nieuwe aandelen.

Ook de timing is volgens Claassen niet ideaal, omdat er veel onzekerheden zijn bij Bpost, zoals verlies van de persconcessie en de mogelijke impact van de te hoge tarieven voor de Belgische overheid.

Degroof Petercam handhaafde het Houden advies met een koersdoel van 4,40 euro voor Bpost, in afwachting van nadere toelichting door het bedrijf.

Staci is een Franse logistieke dienstverlener en distributeur voor veel sectoren en is behalve in Europa ook aanwezig in China en de VS. 

Het aandeel Bpost daalde maandag 2,7 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Bpost bereikt akkoord met Vlaamse krantenuitgevers
  2. Bpost vlucht naar voren ondanks kritiek op mega-overname

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
bpost kopen verkopen

67% zegt verkopen

3 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht