Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen hoger gesloten
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, na een relatief tamme sessie. Dit terwijl de speculaties over de eerste renteverlaging door de Europese Centrale Bank in juni voortduren.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 499,70 punten, de Duitse DAX sloot 0,4 procent hoger op 17.837,40 en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 8.023,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7.877,05 punten.

Eerder op de dag vertelde ECB-beleidsmaker François Villeroy de Galhau aan CNBC dat de centrale bank in juni de rente zou moeten verlagen om te voorkomen dat ze achterop raakt op de inflatiecurve.

Ook Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vindt een eerste stap in juni geen gekke gedachte. "Ik voel me hier niet onprettig bij", aldus Knot. De inflatie zal blijven dalen, denkt de bankier, en zal in 2025 de gewenste 2 procent bereiken. Wel waarschuwde hij dat het "een hobbelige weg" is. Belangrijkste risico noemde Knot dat de lonen sneller stijgen dan de arbeidsproductiviteit. Hij hield wel een slag om de arm en benadrukte dat het rentebeleid afhankelijk is van de macro-economische data die binnenkomen.

Verder lijkt het volgende richtpunt de cijfers van de Amerikaanse streamingdienst Netflix, die na het slot op Wall Street verschijnen.  

Olie noteerde donderdag opnieuw lager. Een vat Brent olie werd 0,8 procent goedkoper op 86,62 dollar. Dit nu Israël ervan af ziet onmiddellijk terug te slaan na de Iraanse luchtaanval van afgelopen weekend, waardoor momenteel de vrees voor een verdere escalatie afneemt.

De rentes liepen vandaag licht op en de rente op de Duitse tienjarige lening steeg naar 2,49 procent, de Amerikaanse variant noteerde op 4,63 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0658. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0688 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0670 op de borden.

Stijgers en dalers

In Frankfurt waren het RWE, Deutsche Bank, Commerzbank, Continental en Adidas,  die tussen de 2,0 en 2,7 procent konden bijschrijven.

Sartorius kreeg daarentegen een flinke tik te verwerken en daalde met 15,4 procent. Het biotechbedrijf deed het over het eerste kwartaal minder goed dan verwacht door een zwakke omzetontwikkeling bij de divisie bioprocessing en een tegenvallende orderinstroom. Verder zat er nogal wat zwakte in China.

In Parijs was Edenred de grootste stijger met een winst van 4,9 procent, gevolgd door Schneider Electric met een winst van 2,8 procent.

Danone kon 0,9 procent bijschrijven. Het bedrijf heeft over het eerste kwartaal de omzet op gerapporteerde basis zien afnemen, terwijl de outlook voor dit jaar werd bevestigd. Voor het lopende boekjaar verwacht Danone nog altijd een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5 procent, met een gematigde verbetering van de terugkerende operationele marge.

Sanofi, Thales en STMicroelectronics verloren alle drie ongeveer 1 procent.

In Amsterdam viel de daling op van de technologiefondsen. ASML verloor 1,4 procent, Besi 2,7 procent en ASMI zelfs 6,1 procent. Dit had wellicht te maken met de zwakke vooruitzichten die het Taiwanese TSMC vanochtend presenteerde.

Nokia heeft conform verwachting een trage jaarstart achter de rug. De outlook voor heel het jaar werd gehandhaafd. Nokia voorziet daarmee nog altijd een vergelijkbare operationele winst van 2,3 tot 2,9 miljard euro. Het aandeel sloot 2,2 procent hoger.

Easyjet sloot 2,3 procent hoger. Het luchtvaartbedrijf verwacht in de eerste helft van het lopende boekjaar minder verlies te hebben gemaakt, waarbij de maatschappij sprak van een sterke vraag naar zomervluchten.

Het Zwitserse technologiebedrijf ABB kon 6,0 procent bijschrijven. De onderneming verhoogde de outlook voor de EBITA-marges van 16,0 naar 18,0 procent, terwijl de consensus op 17,2 procent zit, zo bleek donderdag uit de resultaten over het eerste kwartaal.

Deliveroo steeg 4,5 procent, nadat de kwartaalresultaten iets boven de verwachtingen uitkwamen. Wel verloor de maaltijdbezorger marktaandeel in het VK en Ierland. Volgens Shore Capital kan dit een punt van zorg zijn voor beleggers. Just Eat Takeaway profiteerde en steeg 5,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen noteerden de indices op Wall Street in het groen, waarbij de S&P 500 0,5 procent terreinwinst wist te boeken.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 28 mei

  1. Exor jaarvergadering
  2. NN Group ex €2,08 dividend
  3. B&S Group ex €0,16 dividend
  4. ForFarmers buitengewone AVA (benoeming nieuwe CFO)
  5. Case Shiller huizenprijzen maart (VS)
  6. Consumentenvertrouwen (Conference Board) mei (VS)
 2. 29 mei

  1. Consumentenvertrouwen juni (Dld)
  2. Consumentenvertrouwen mei (Fra)
  3. ASR jaarvergadering
  4. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht