Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Matig vooruitzicht

TA: Matig vooruitzicht

Ik had u in mijn laatste column van dit jaar graag een positief plaatje geschetst met mooie vooruitzichten voor de beurs in 2019. Helaas heeft de forse koersdaling van de afgelopen maanden het technische beeld er niet beter op gemaakt.

Verzwakking

De aandelenmarkten staan wereldwijd onder druk. Zeker in Europa hebben de verschillende indices de laatste tijd forse klappen gehad. Hoewel het er bij de Nederlandse en Franse beurs lange tijd nog op leek dat belangrijke steunniveaus stand konden houden, is ook hier de verkoopdruk te groot geworden.

Dit betekent dat bij alle grote Europese beurzen de lange termijn technische plaatjes dusdanig zijn verzwakt dat de kans op een grotere koersdaling in 2019 flink is toegenomen.

Technische plaatjes

Ik zoom even uit naar de meerjarige lange termijn plaatjes van de Europese beurzen waardoor goed duidelijk wordt welke schade de recente koersdruk heeft veroorzaakt.

AEX 

De Nederlandse beurs is de afgelopen weken door de belangrijke steunzone 500-506 punten gezakt. Hierdoor wordt niet alleen een grote topformatie neerwaarts afgerond, maar is ook de opgaande trend vanaf 2009 verlaten.

De lagere toppen van de afgelopen maanden gaven al aan dat verkoopdruk aan het toenemen was. Nu de steun is gebroken, is er ruimte vrijgekomen voor een diepere correctie. Een daling richting de volgende steun rond 436 punten is niet uit te sluiten.

Bel 20 

De Belgische beurs had eerder dit jaar de opgaande fase al verlaten en heeft daarna nog flink wat terrein moeten prijsgeven. De lagere toppen en bodems die sinds begin dit jaar worden gevormd, duiden op aanhoudende verkoopdruk.

Vooralsnog zijn er geen tekenen van bodemvorming zichtbaar. Wellicht dat de bodems van 2015 en 2016 rond 3.200 punten voor wat steun kunnen zorgen. Een grotere koersdaling is op dit moment echter ook zeker niet ondenkbaar.

CAC 40

De doorbraak van de Franse beurs onder de bodems van 2017 en 2018 heeft het technische beeld forse schade toegebracht. De index maakt een draai omlaag onder het 200-daags gemiddelde en de eerste serieuze steun ligt nog ver weg.

Nu ook de opgaande beweging vanaf 2009 is afgebroken, kan de CAC 40 index verder omlaag. Verkopers domineren het koersverloop en lijken het heft voorlopig niet uit handen te geven.

DAX 

De Duitse beurs is al enige tijd één van de zwakst presterende beurzen in Europa. De slechte prestaties van de Duitse beurs geven duidelijk aan dat de motor van de Europese economie aan het haperen is.

De DAX index is uit de opgaande trend gevallen en onder de koersbodems van 2017 en 2018 gezakt. Eerste steun wacht nu rond 10.175 punten, maar een daling richting de bodems van 2014 en 2016 rond 9.000 punten valt niet uit te sluiten.

Samenvattend stel ik vast dat we aan het eind van een roerig jaar staan, maar dat de vooruitzichten voor 2019 ook niet al te best zijn. Voorzichtigheid blijft geboden nu de kans op aanhoudende koersdruk steeds groter wordt.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht