Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

De consument en belegger spekkoper in 2015

Wat nu de redenen voor die daling zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Meestal komt het neer op een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod. In dit geval zijn beide kanten schuldig: het aanbod nam flink toe door de enorme investeringen in de olie-industrie in de Verenigde Staten en Canada, de vraag valt tegen door enerzijds de magere economische groei, en anderzijds omdat alternatieven als zonne- en windenergie sterk opkomen.

Voor veel olie- en gasproducerende bedrijven is $50 per vaatje olie natuurlijk een probleem, waar ze mee om moeten zien te gaan, maar er is ook een andere kant van de medaille. Omdat energie in het algemeen een grote kostenpost is voor het bedrijfsleven kunnen andere bedrijven profiteren van de lagere olieprijs. Vooral grootverbruikers als bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen en de zware industrie hebben daar baat bij. Air France-KLM wilde 700 miljoen euro bezuinigen en kreeg dat een paar dagen later al in de schoot geworpen: AF gebruikt zo’n 7 miljard per jaar aan kerosine. Met een 30% lagere olieprijs, ook al is meer dan de helft afgedekt, schiet dat aardig op.

Consument grote winnaar 2015

Daarnaast is de grote winnaar van die lagere olieprijs vooral de consument. U weet wellicht dat de consument verantwoordelijk is voor ruwweg 70% van de economie. De gemiddelde olieprijs lag in 2014 voor het eerst sinds 2010 weer onder de $100. De lagere energieprijs werkt door in bijna alle producten, waardoor die consument flink minder geld hoeft uit te geven. Alleen al op benzine bespaart de gemiddelde autorijder (13.000 km per jaar) €300-400 per jaar. Ook de energierekening (zacht weer in 2014!) gaat meevallen. Als de consument dat geld gaat besteden aan andere producten kan de economie een serieuze opkikker krijgen.

De beurzen liggen momenteel wat onder druk doordat oliegerelateerde ondernemingen uit de gratie zijn. Moet u als belegger nu al uw aandeeltjes Koninklijke Olie omruilen voor bijvoorbeeld Philips, of Air-France? Nee, dat is een hachelijke onderneming. U weet namelijk nooit of u te vroeg, op tijd of te laat in- en uitstapt. Wat u wel weet is dat u twee keer kosten maak en twee keer de verkeerde kant van de Spread betaalt. Dit soort rotaties zorgen er echter wel voor dat beurzen op en neer gaan. We zien dat ook nu weer.

Lange termijn koopkansen

Dat zijn vaak de koopkansen waar u op lange termijn uw voordeel mee kunt doen. Omdat de indices uiteindelijk weer herstellen als het geld weer in andere aandelen wordt belegd. Wie periodiek belegt in een breed gespreide portefeuille pikt dan automatisch deze dips mee. En zo bent u niet alleen als consument, maar ook als belegger spekkoper.

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht