Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
4 onwaarschijnlijke scenario's om tóch rekening mee te houden
Beeld: Paul Jackson, Invesco

4 onwaarschijnlijke scenario's om tóch rekening mee te houden

Als beleggers de afgelopen jaren iets geleerd hebben, dan is het wel dat de markten geregeerd worden door het onverwachte. Paul Jackson, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Invesco, zet een aantal interessante alternatieve scenario’s op een rij.

In zijn artikel The Aristotle List: 10 improbable but possible outcomes for 2023 stelt hij dat de beste rendementen behaald - of de grootste verliezen vermeden - worden door diegenen die buiten de gebaande paden durven te denken.

Hij beschrijft tien scenario’s voor de markten, maar ook voor de politiek en de sport, die onwaarschijnlijk zijn, maar die toch de moeite waard zijn om rekening mee te houden. We pikken er enkele uit.

1. De Amerikaanse kerninflatie daalt onder de 4%

"De core-CPI-inflatie in Amerika tikte vorig jaar november de 6,0% aan, en dat was lager dan de piek van 6,6% in september. Ook de Amerikaanse headline-inflatie daalde van 9,0% in juni naar 7,1% in november. Nu de prijzen van grondstoffen dalen en de problemen in de supply chain afnemen, verwacht ik dat de headline-inflatie al in de eerste helft van 2023 onder de core-inflatie komt te liggen. Tel daar de stijgende lonen en de verslechterde woningmarkt bij op, en het is opeens een stuk waarschijnlijker dat de core-CPI-inflatie in Amerika volgend jaar daadwerkelijk onder de 4,0% uitkomt."

2. De Fed verlaagt de rente

"Mocht de inflatie inderdaad zo hard dalen, dan voelt de Fed zich misschien in de tweede helft van 2023 genoodzaakt om het paniekbeleid van 2022 terug te draaien. Dat zou voor de financiële markten op zich geen grote verrassing zijn, maar het is vooralsnog niet de situatie waar de Fed zelf vanuit gaat."

3. FANG+-index daalt nog verder

"Vorig jaar voorspelde ik aan de hand van ons 'mania'-model dat de bitcoin in 2022 onder de 30.000 dollar zou zakken. Dit jaar voorzie ik voor de FANG+-index hetzelfde. Uit ons model blijkt dat na het uiteenspatten van een financiële bubbel een daling van 45% volgt. De NYSE FANG+ houdt deze lijn precies aan. Het model houdt rekening met een extra correctie van 20 tot 30% in de komende twee tot drie jaar. Het is misschien een gewaagd idee dat de NYSE FANG+-index in 2023 nog verder inzakt, zeker als de obligatierente dat ook doet. Toch heeft het er alle schijn van dat het gaat gebeuren."

4. Chinese aandelen floreren ondanks corona

"Nu China de grenzen opent terwijl slechts een deel van het land is gevaccineerd, neemt de druk op de ziekenhuizen in het land toe en lijken plaatselijke lockdowns weer onvermijdelijk. Ondanks corona hebben Chinese aandelen sterke maanden achter de rug, en in 2023 zal dat aanhouden. Aandelenkoersen liggen immers lager dan in andere landen, en de Chinese centrale bank heeft het beleid versoepeld in reactie op de recessie van begin vorig jaar. Het momentum voor Chinese aandelen is dit jaar dan ook beter dan dat voor Amerikaanse en Europese."

Lees meer: De 10 bizarre voorspellingen van Saxo Bank

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht