Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

BIS stelt vergadering over Basel 4 uit

(ABM FN-Dow Jones)  Het bestuursorgaan dat nieuwe internationale regels voor bankenkapitaal moet vaststellen, heeft zijn vergadering over het zogeheten Basel 4-pakket uitgesteld. Dit maakte de Bank for International Settlements (BIS) dinsdag bekend. 

De vergadering van de groep toezichthouders stond gepland voor aankomend weekend. 

De voorstellen voor aanvullende kapitaalregels leidden het afgelopen jaar tot veel geweeklaag van Europese banken, omdat hun winstgevendheid er harder door zouden worden getroffen dan Amerikaanse banken. 

Het bestuursorgaan, bestaande uit presidenten van centrale banken en directeuren van toezichthouders uit verschillende landen, zou meer tijd nodig hebben om bepaalde onderdelen af te ronden, waaronder "de niveaus waarop het raamwerk uiteindelijk wordt afgesteld, voordat de GHOS het pakket voorstellen kan beoordelen".

Volgens de groep zal het Bazels Comité voor het bankentoezicht deze afstelling in de nabije toekomst afronden. 

Minder bewegingsruimte voor banken

De voorstellen zijn onder andere gericht op het beperken van de bewegingsruimte voor banken om hun kapitaaleisen vast te stellen met interne modellen. Dit moet leiden tot meer vertrouwen van beleggers in de risicowegingen die banken gebruiken om hun kapitaalratio's te berekenen.

Volgens eerder uitgelekte plannen kwamen de partijen overeen om de impact van interne modellen te beperken tot 25 procent van de totale kapitaaleisen, met ingang van 2025. Dit akkoord over een 'kapitaalvloer' van 75 procent van de standaardberekening staat mogelijk nu weer op losse schroeven.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. kopen verkopen
ING kopen verkopen
KBC Groep kopen verkopen
Van Lanschot Kempen NV kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht