Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Beursblik: Amerikaans beleid zet druk op prijzen industriële metaalmarkten

(ABM FN-Dow Jones) De oorzaak van de tumult op de industriële metaalmarkten vindt de laatste tijd zijn oorsprong niet in China, maar in de Verenigde Staten. Dat stelde econoom Casper Burgering van ABN AMRO dinsdag.

Volgens Burgering beleven de de industriële metaalmarkten, basismetaal- en ferrometaalmarkten, hectische tijden. "Normaal zijn het de economische trends in China die primair de richting van metaalprijzen bepalen. Die invloed is uiteraard nog steeds aanzienlijk, maar sinds een paar maanden vindt de oorzaak van het tumult op metaalmarkten vooral zijn oorsprong in de VS. Het economisch beleid van de VS – de combinatie van handelspolitiek en monetair beleid – en de onzekerheid die daaruit voortvloeit, zet neerwaartse druk op de prijzen in industriële metaalmarkten."

"De basismetaalmarkten leven momenteel op gespannen voet met de onzekerheid die door het economisch beleid van de VS wordt veroorzaakt. De handelsoorlog tussen de VS en China en de wederzijdse vergeldingsmaatregelen bepalen nadrukkelijk het sentiment", voegde Burgering. "Daarbij doet de afbouw van het stimulerend monetaire beleid – met hogere rentes tot gevolg – ook een duit in het zakje. Bij toenemende onzekerheid over het economisch beleid in de VS dalen de prijzen voor basismetalen. Dat komt vooral doordat de mondiale gevolgen van dit beleid potentieel sterk doorwerken."

De industriële metaalmarkten zijn volgens de econoom zeer cyclisch van aard en de prijzen reageren daardoor sterk op signalen die erop duiden dat de toekomstige vraag naar industriële metaalmarkten mogelijk wordt geschaad. "Investeerders laten daarom in deze onzekere tijden risicovollere beleggingen – zoals basismetalen – links liggen", meent Burgering.

Hij verwacht wel dat de vraag naar basismetaal op de lange termijn naar verwachting gunstig blijft, met name gevoed door de verdere groei in de markt voor de elektrische auto en de geplande mondiale infrastructurele investeringen, met name in China.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AMG Critical Materials N.V. kopen verkopen
Aperam kopen verkopen
ArcelorMittal kopen verkopen
Bekaert kopen verkopen