Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Uitgelicht: rotslecht jaar voor postbedrijven

Uitgelicht: rotslecht jaar voor postbedrijven

(ABM FN) Europese postbedrijven hebben er een rotslecht jaar opzitten. Het Belgische Bpost is echter de negatieve uitschieter in dit bloedbad.

Teruglopendbriefverkeer en extra kosten zorgden er in 2018 voor dat aandelen van Europese postbedrijven het nog slechter deden dan de reeds algemene beurszwakte.

In de Benelux ontsnapten Bpost en PostNL zeker niet aan deze malaise. Bovendien hebben beide bedrijven dit ook grotendeels aan zichzelf en elkaar te danken.

Waar Bpost in 2016 nog 5,75 euro per aandeel bood voor PostNL, is het aandeel nu nog slechts 1,99 euro waard. Bpost noteerde toen dan weer ruim boven de 20 euro, daar rest nu nog 7,91 euro van.

De overname strandde daar PostNL en de Nederlandse overheid de Belgen niet graag de macht zagen nemen over hun postverkeer. Bovendien is de Belgische overheid hoofdaandeelhouder van Bpost, wat eveneens niet op applaus kon rekenen in Nederland.

"Geen van onze stakeholders staat positief tegenover een overname. Daar zijn twee redenen voor: het gebrek aan meerwaarde en de manier waarop Bpost dat proces heeft gevoerd. Dat heeft eigenlijk alleen maar geleid tot weerstand, niet tot steun", zei CEO Herna Verhaegen van PostNL verder nog in een interview met De Tijd.

Een winstwaarschuwing later is het Nederlandse bedrijf maar iets meer dan een derde waard van het bod uit België.

Bijgevolg moest Bpost op zoek naar "andere opportuniteiten", Dat dachten ze te vinden met het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial, waarbij CEO Koen Van Gerven het businessmodel op termijn graag naar de Benelux zou overbrengen. De Belgen betaalden 700 miljoen euro voor het bedrijf uit de VS.

Ook dit proces verliep niet zoals gepland. Radial lijdt een klantenverlies en gaat gebukt onder hoge medische kosten voor het personeel. De bijdrage aan de resultaten kwam veel lager uit dan verwacht.

Toch blijft de CEO, wiens positie inmiddels wat onder druk komt te staan, geloven in de plannen met Radial.

“Met e-commerce logistics, en Radial is daarin belangrijk, kunnen we een nieuwe activiteit aanboren in een groeiende markt met hogere winstgevendheid dan andere markten,” stelde Van Gerven in december tegenover Kanaal Z.

Bovenop Radial en een sneller dan verwacht krimpende brievenpost kreeg Bpost er in het laatste kwartaal van 2018 nog vakbondsacties bij. Uiteindelijk moest topman Van Gerven heel wat toegevingen doen aan het personeel hetgeen extra kosten van 20 miljoen euro per jaar met zich zal meebrengen. De vakbondsverantwoordelijken zullen de voorstellen positief voorstellen aan hun achterban. Deze spreken onder meer over extra loon, vakantiedagen en meer aanwervingen.

De vrees dat het hoge dividend niet zal kunnen gehouden worden, deed de laatste restjes vertrouwen verdampen. Analisten gingen massaal over tot advies- en koersdoelverlagingen, al spreken sommige van een te zware afstraffing. RBC verlaagde goed een week geleden het koersdoel van 14,00 naar 11,00 euro, maar verhoogde het advies naar Outperform met het oog op het hoge potentieel aan de huidige koers.

Ook Patrick Casselman, aandelenspecialist van BNP Paribas Fortis, verklaarde tegenover ABM Financial News dat beleggers iets te pessimistisch zijn. "De markt rekent op een halvering van het dividend, maar een verlaging van pakweg 25 procent zou voldoende kunnen zijn om het dividend te dekken met de winst", stelde hij.

Volgens Casselman heeft Bpost twee à drie jaar nodig om terug op de rails te komen en de rendabiliteit terug te kunnen doen stijgen.

Een lichtje in de duisternis voor Bpost is de snel groeiende pakjesbezorging, wat ook weer eens duidelijk wordt geïllustreerd tijdens de eindejaarsperiode. Bpost spreekt van recordcijfers, een groei van 25 procent tegenover vorig jaar, dat ook al een recordjaar was.

Verder zullen de verhoging van de postzegelprijzen de resultaten stutten.

Volgens de specialist van BNP Paribas Fortis is de Belgische speler slachtoffer van zowel algemene trends, zoals de forse krimp in de brievenmarkt en de hoger dan verwachte kosten bij pakjesbezorging, en specifieke pech zoals de toestand bij Radial.

“We hebben jarenlang een Bpost gekend dat kon profiteren van kostenverlagingen. Nu blijkt dit niet meer mogelijk en stijgen de kosten integendeel,” verklaarde Casselman.

Consolidatie is volgens hem mogelijk en ook interessant. Daarbij ziet Casselman niet meteen een grote speler als Deutsche Post Bpost overnemen, want in dat geval zou de Belgische overheid haar greep op de groep verliezen en geen dividend meer ontvangen. "Een fusie binnen de Benelux zou interessanter zijn. De participatie van de Belgische overheid zal wel zakken maar ze zullen nog steeds het dividend krijgen van de fusiegroep, hetgeen ze in de begroting kunnen opnemen. Met een eenmalig bedrag van een verkoop gaat dit niet", aldus Casselman.

“Alsnog een combinatie PostNL-Bpost in de toekomst zou wel kunnen en er zit logica in,” stelde hij nog.

Bpost daalde over 2018 68,8 procent tot 7,91 euro. PostNL ging 51,1 procent lager tot 1,99 euro. Deutsche Post verloor 40,1 procent op 23,97 euro.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
bpost kopen verkopen
PostNL kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht