Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

OCI boekt weer winst

(ABM FN-Dow Jones) OCI heeft in het vierde kwartaal weer winst geboekt, dankzij hogere omzetten en marges, en zijn schulden verder afgelost. Dat meldde de producent van kunstmest, melamine en methanol maandag nabeurs.

OCI boog het verlies van 53 miljoen euro een jaar eerder om in een nettowinst van 17 miljoen euro in het afgelopen kwartaal.

De winst voor aftrek van rente, belastingen, afwaarderingen en amortisatie van goodwill (EBITDA) verdubbelde, van 133 miljoen naar 269 miljoen euro, dankzij hogere omzetten en marges. Het bedrijf wist het volume van zelfgeproduceerde verkochte goederen met 20 procent te verhogen.

Daarbij was er een sterke positieve kasstroom van 305 miljoen euro en kon de schuld worden verlaagd met 295 miljoen euro. Daarmee is de schuld gezakt tot 4,4 maal het EBITDA-resultaat. Eind 2017 was de schuld nog zeven keer zo hoog als dat aangepaste winstcijfer.

"We zijn 2018 geëindigd met een robuust kwartaal", stelde CEO Nassef Sawiris. "De groei laat zien dat onze eerdere investeringen in nieuwe capaciteiten zich beginnen uit te betalen." Zo deed Iowa Fertilizer Company (IFCo) het goed en gaf ook Natgasoline zijn eerste dividend in contanten.

OCI verwacht dat de lagekosten-activiteiten in de Verenigde Staten ook in 2019 een belangrijke aanjager van groei zullen zijn. Tegen het eind van vorig jaar werd de productie bij IFCo opgevoerd tot 115 procent van de officiële capaciteit, door verbeteringen en hogere productiequota.

Het concern voorziet verdere verbetering van de productie in de loop van 2019.

Onnodige concurrentie

Voor wat betreft de verkoop van vaste kunstmest zal een deel van de omzet dit jaar verschuiven van het eerste naar het tweede kwartaal, omdat de vraag pas in maart/april op gang komt. Dit zal gepaard gaan met de opbouw van voorraden aan het einde van het kwartaal. "Als bedrijf zien we het vooruit verkopen van grote hoeveelheden product aan groothandelaren tijdens het laagseizoen tegen lage prijzen als waardevernietigend", stelde de topman. Dit leidt tot "onnodige" concurrentie met distributeurs in het piekseizoen.

Met een gedisciplineerde verkoopbenadering en zijn sterke logistieke positie in het noordelijke midwesten van de Verenigde Staten verwacht OCI beter dan de markt te kunnen presteren.

Voor stikstof ziet OCI veel vraag in de VS in het tweede kwartaal, nadat er in het vierde kwartaal weinig ammonia werd toegepast door het slechte weer. Daarom zal er in het voorjaar wel meer bemest worden, verwacht het bedrijf. Ook wordt er meer mais ingeplant waardoor de vraag naar stikstof stijgt.

In Nederland blijf melamine een hoeksteen van de activiteiten. De contractprijzen liggen hier 8 procent hoger dan een jaar eerder. OCI verwacht dat de marges hier gezond zullen blijven dit jaar.

Lagere kosten voor aardgas in Europa en de VS zullen vanaf het tweede kwartaal de resultaten gunstig beïnvloeden, meldde het bedrijf verder.

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. OCI sluist minstens €3 miljard richting aandeelhouder
  2. Degroof Petercam zet OCI op kooplijst

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
OCI kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht