Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ontex ziet zwaar af door hogere grondstofkosten
Beeld: Ontex

Ontex ziet zwaar af door hogere grondstofkosten

(ABM FN) Ontex heeft in het derde kwartaal onder de verwachtingen gepresteerd en zag de winst stevig onder druk staan door de verstoringen in de aanvoerketen en besloot om de outlook voor dit jaar te verlagen. Dit bleek donderdagochtend uit de cijfers van de luierfabrikant.

De omzet bedroeg 512 miljoen euro, iets meer dan de 508 miljoen van een jaar eerder, maar minder dan de 523 miljoen die Degroof Petercam verwachtte.

De EBITDA daalde fors van 57 miljoen euro naar slechts 40 miljoen, een daling van bijna 30 procent. Hier rekende Degroof Petercam op 42 miljoen euro. “De sterke generatie van structurele operationele efficiëntie en lagere overheadkosten compenseren gedeeltelijk de impact van ongekende stijgingen in de grondstofprijzen,” stelde Ontex.

De EBITDA marge zakte stevig tot 7,8 procent. De fabrikant wijst erop zwaar af te zien door de verstoringen in de aanvoerketen. Dit leidt tot zowel kostenstijgingen als moeilijkere toegang tot de nodige producten.

"In de eerste negen maanden lag de nadruk op het stabiliseren van de omzet en onze omzet groeide sinds dit jaar elk kwartaal. De ongekende crisis op het vlak van grondstoffen en supply chain heeft een impact gehad op zowel de kosten als op ons vermogen om grondstoffen aan te kopen. Dit had een zeer aanzienlijke impact op onze kwartaalresultaten,” stelde CEO Esther Berrozpe.

De nettoschuld kwam op 837 miljoen euro eind september, een lichte daling ten opzichte van eind vorig jaar en 30 juni dit jaar.

Winstalarm

Voor het hele jaar rekent de luierfabrikant op een REBITDA-marge van 9 procent en op een 1 procent lagere omzet op vergelijkbare basis. De investeringen zouden op 3,5 procent van de omzet moeten uitkomen.

Bij de halfjaarcijfers ging Ontex nog uit van een stabiele vergelijkbare omzet, een EBITDA-marge van circa 10 procent en investeringsuitgaven die minder zijn dan 4 procent van de omzet.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Ontex kondigt reorganisatie aan inclusief sluiting site in Eeklo
  2. Geslaagde turnaround Ontex wordt onvoldoende weerspiegeld in waardering

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ontex kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
    6. Bedrijfsvoorraden april (VS)
  2. 19 juni

    1. Consumenten- en producentenprijzen mei (VK)
    2. Greenyard jaarcijfers
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth Day
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht