Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Amerikaanse aandelen blijven goed presteren in 2017

Wall Street blijft dominant in 2017

Dit is een gastcolumn van Royce Tostrams van Tostrams Groep.

Volgens een recent rapport van Morgan Stanley moeten Amerikaanse aandelen thans verruild worden voor aandelen Europa en Japan. Dat de dollar ten opzichte van de euro op het hoogste niveau in 14 jaar staat en de S&P 500 nieuwe records bereikt, toont volgens de Amerikaanse bank aan dat beleggers de risico's onderschatten. 

Veel beleggers gaan ervan uit dat Trump geen onvriendelijk economisch beleid zal uitvoeren. Omdat Morgan Stanley verwacht dat Europese en Japanse aandelen het in 2017 beter zullen doen dan Amerikaanse aandelen, zal ik hier beoordelen wat de technische indicatoren voorspellen.

Zonder de pretentie te hebben het beter te weten dan een van de grootste zakenbanken ter wereld, waag ik bovenstaande conclusie te betwijfelen.

Technisch plaatje is uitstekend

Ten eerste ligt de Amerikaanse beurs er technisch uitstekend bij. Juist het bereiken van steeds weer nieuwe recordstanden op Wall Street, gecombineerd met het feit dat alle weerstanden van betekenis zijn gebroken, is een teken van ontzaglijk veel vertrouwen in de Amerikaanse economie.

Op korte termijn verwacht ik voor de S&P 500 een koersdoel van 2500, een potentieel van ruim 10%, en op langere termijn van 2700 (+25%). Relatief bezien doet Wall Street het al sinds 2012 structureel beter dan Europa. Het is overigens geen wetmatigheid dat deze outperformance eeuwigdurend is, maar het is op dit moment wel richtinggevend.

Aandelenmarkt Europa: genoeg weerstanden te gaan

Dan de Europese aandelenmarkt. Het Europese beursgemiddelde, de Euro Stoxx 50 index, is de afgelopen maanden weer opwaarts gedraaid, maar staat nog ruim 50% van haar recordstand uit 2000 af.

Bovendien ligt er nog een veelvoud aan weerstanden te wachten, die aangeven dat er nog veel aanbod boven de markt hangt, de eerste al rond 3500, de volgende op 3800, dan 4500 en tenslotte de top van 5500. Kortom de weg naar boven is ingezet, maar zal niet zonder slag of stoot verlopen.

Potentieel Japanse beurs

Morgan Stanley adviseert uit Amerikaanse aandelen te stappen en ziet Japan juist als topbelegging voor 2017. Het technische plaatje van de Nikkei 225 index is niet slecht, maar er ligt wel een dubbele weerstand 20.833 (toppen uit 2000 en 2015). Het potentieel van de Japanse beurs lijkt dus beperkt met 7%.

Sterke Amerikaanse dollar

Dan de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. De hoge stand van de dollar is volgens Morgan Stanley reden om argwanend te zijn. Technisch blijft US Dollar Index zeer positief en opwaarts gericht, met ruimte voor een stijging richting 109,00 (gevormd op 15 februari 2004). Ik zie juist een zeer positieve correlatie tussen het sterke verloop van de US Dollar index en Wall Street.

Wall Street favoriet

Samenvattend zie ik technisch nog geen enkele reden om helemaal uit Amerikaanse aandelen te stappen en te switchen naar Europa en Japan. Juist een strategie met een hoge weging op Wall Street blijft op basis van de belangrijkste technische plaatjes verantwoord.

Zowel trendmatig als op basis van valuta-effecten blijft Wall Street wat mij betreft favoriet. Ik zie overigens nog steeds kansen in Europa, maar de Amerikaanse beurs ligt er beter bij en biedt meer perspectief. Dit laat onverlet dat het beeld in de loop van volgend jaar kan draaien.

Lees ook: 'Verruil aandelen VS voor aandelen Europa'

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht