Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Euronav houdt de moed erin

Euronav houdt de moed erin

Olietankerrederij Euronav is recent vooral druk met het herschikken van de tankervloot. Zo werd eerder dit jaar een aantal oude, afgeschreven tankers van de hand gedaan. Daarnaast was er de fusie annex overname van Gener8 Maritime, en daar bovenop kwam nog de verkoop van zes moderne tankers aan International Seaways. Euronav is daar echter duidelijk niet tevreden mee. 

Dat stelt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk in een analyse.  

Aan het eind van 2017 werd ULCC gekocht van International Seaways. De Ultra Large Crude Carrier werd gekocht voor 32,5 miljoen dollar. Hiermee denkt de top van Euronav strategisch voordeel te behalen, omdat er mondiaal maar twee ULCC's varen. Beide zijn nu in handen van Euronav.

Afwachten

Toch is het voor aandeelhouders, los van de reshuffle van de tankervloot, vooral afwachten tot een herstel van de vrachttarieven plaatsvindt. Want hoewel er nog altijd voldoende vraag is naar vervoercapaciteit van olie, vindt het vervoer nog steeds plaats tegen afbraaktarieven. 

Crum licht toe: "Er is sprake van een hardnekkige overcapaciteit aan olietankers die Euronav al geruime tijd dwars zit. Hoewel er dankzij relatief hoge schrootprijzen en verscherpte milieuregelgeving wel sprake is van meer verschroting van oude olietankers, is dat vooralsnog onvoldoende om nieuwe capaciteit op de markt te absorberen."

Herstel

Hoewel Euronav-topman Paddy Rogers tot op heden de moed erin houdt en blijft voorspellen dat herstel aanstaande is, is die verwachting nog niet uitgekomen, concludeert Crum. "Hoe lang minder sterk gefinancierde spelers als Euronav hun hoofd boven water kunnen houden bij de slechte marktomstandigheden, is nog afwachten."

En zelfs als er partijen omvallen zal daarmee het probleem van overcapaciteit niet direct verdwijnen, denkt Crum. "Die tankers kunnen eenvoudigweg worden opgekocht, door Euronav of anderen, waarmee de tankers niet, dan wel kortstondig, van de markt verdwijnen."

Lees ook: 'MDxHealth kansrijke belegging'

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht